Saçları iki kere şampuanlamak gerekiyor mu?

Dermatologlar konuyla ilgili tüm bilinmeyenlere açıklık getirdi

Dermatolog Palm'a göre düz saç tipine sahip olanların 2-3 günde, kıvırcık ve sert saçlılarınsa 4-7 günde bir şampuanlanması gerekiyor (Unsplash)

Pek çok kişi saçlarını bir kere şampuanla yıkayıp duştan çıkarken bu işlemi iki kere yapanlar da az değil. 

Sosyal medya platformu TikTok'ta da pek çok kullanıcı saçları iki kere şampuanlamayı övüyor. Örneğin Mo Styles, konu hakkında paylaştığı ve 280 bini aşkın izlenme sayısına ulaşan bir videoda şu ifadeleri kullanıyor:

İlk yıkamada saçtaki birikme ve kalıntılar gidiyor, ikincisindeyse saç deriniz daha derinden temizleniyor.

Peki uzmanlar ne diyor? Kısa cevap: İki kere şampuanlama saçın temizliği ve sağlığında fark yaratabilse de herkese uygun değil. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bazılarının şampuana diğerlerinden daha fazla ihtiyacı var" diyen dermatolog ve estetik cerrah Melanie Palm saç tipi, aktivite seviyesi ve kişisel saç bakımı ihtiyaçlarının dikkate alınması gerektiğini vurguluyor. 

Palm, özellikle saçlarını birkaç gün boyunca yıkamayan kalın ve kıvırcık saçlıların bu işlemi yapmasının faydalı olabileceğini belirtiyor.

"Bu yöntem, saçlarını her gün ya da iki günde bir yıkamayanlara en uygunu çünkü onlar saç derilerini ve saçlarını kurutma riskini taşıyor" ifadesini kullanıyor.

Dermatolog Brendan Camp de iki kere şampuanlamanın, kafadaki ölü organizmalar ve kokunun giderilmesinde faydalı olduğunu söylüyor:

Saçlarını sık şampuanlamayanlar, bu işlemi iki kere yapmanın saçlarını daha temiz hale getirdiğini fark edecektir çünkü bir kere şampuanlamaya göre kafalarındaki yağlar ve artıklar daha etkili şekilde yok olur.

Camp, çok terleyen ya da yağlı saç derisine sahip kişilere iki kere şampuan tavsiyesi veriyor. 

Diğer yandan hassas bir cilde sahip olanların saçlarını her gün iki kere şampuanlaması durumunda saç ve saç derilerindeki yağın fazla temizleneceğini ve bu durumun kepek, kuruluk ve kabuklanmaya yol açabileceğini de vurguluyor.

Saça yönelik diğer tavsiyelerse şunlar:

- Saçınıza nazik davranın. Onları çok gerecek şekilde toplamayın.

- Yüksek ısıyla teması sınırlayın. Saç kurutma makineleri, düzleştiriciler ve maşalar saça zarar verir.

- Saçlarınızı nazikçe tarayın. 

- Saç derinize masaj yapın. Düzenli masaj, kan dolaşımını kuvvetlendirir. 

- Ciddi sorununuz varsa işin uzmanına danışın.

 

Independent Türkçe, Health

DAHA FAZLA HABER OKU