Bilim insanları, karaciğer hastalarına iyi gelecek basit bir beslenme değişikliğini açıkladı

"Bir öğün yememek bile işleri değiştiriyor"

Araştırmada, bir öğün et tüketmemenin bile zararlı amonyak seviyesini azalttığı tespit edildi (Unsplash)

Yalnızca bir öğün et yememenin bile karaciğer hastalarında olumlu etki yarattığı gözlemlendi.

ABD'deki Virginia Commonwealth Üniversitesi'nden araştırmacılar, sadece bir öğün et yememenin bile, siroz gibi ileri seviye karaciğer hastalığından muzdarip kişilerde olumlu etki yarattığını tespit etti. 

Siroz hastalarının karaciğerinde genellikle yüksek düzeyde amonyak oluşuyor. Karaciğer bu toksinleri vücuttan atamadığı için amonyak beyne ulaşabiliyor ve hastalarda bilişsel işlev bozuklukları görülebiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakemli dergi Clinical and Translational Gastroenterology'de 2 Mayıs'ta yayımlanan çalışmada, genellikle et ağırlık beslenen ve sirozdan muzdarip 30 yetişkine, 20 gram proteine sahip hamburgerler yedirildi.

Bu hamburgerlerin 10 tanesinde domuz ve dana eti, 10 tanesindeyse et muadili vegan ürünler vardı. Geri kalanlarsa fasulyeden üretilen bean hamburgerlerden oluşuyordu.  

Ayrıca katılımcılardan, yemek öncesi ve sonrasında kan ve idrar örnekleri alındı.

Araştırmada, etli hamburgerleri yiyen kişilerde amonyak üretiminin, etsiz burgerleri yiyenlere kıyasla daha fazla olduğu belirlendi. 

Çalışmaya önderlik eden gastroenterolog Jasmohan Bajaj, bulgularla ilgili şunları söyledi: 

Diyetinizde arada sıra etsiz bir öğün yemek gibi küçük değişikliklerin bile siroz hastalarında zararlı amonyak seviyelerini düşürerek karaciğere faydalı olabileceğini görmek heyecan verici.

Bajaj, uzun vadeli beslenme değişikliklerinin zorlu olabileceğine dikkat çekerek, "Ara sıra farklı beslenmenin bu hastalar için bir seçenek olup olamayacağını merak ettik. Siroz hastaları, diyetlerinde olumlu değişiklikler yapmanın illa da bunaltıcı bir süreç olmayacağını bilmeli" dedi. 

Bilim insanı, etsiz ürünlerin tüketiminin amonyak seviyesini azaltmak dışında karaciğer hastalıklarının ilerlemesini veya bilişsel işlevlerin bozulmasını engelleyip engelleyemeyeceğini belirlemek amacıyla daha fazla çalışma yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.


Independent Türkçe, Eurekalert, Medical Daily

DAHA FAZLA HABER OKU