“10 bin İran yanlısı Iraklı milis Suriye’ye geçmek için emir bekliyor”

İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka haber sitesi, 10 bin İran yanlısı askerin Irak’tan Suriye’ye geçmek için sınır bölgesinde toplandığını iddia etti

Fotoğraf: AA

Haberde, “Hizbullah’ın 2014’te savaşa dahil olmasından bu yana Suriye’de gözlemlenen İran yanlısı en geniş çaplı askeri artış” olarak ifade edilen bu hareketliliğin Tahran’ın İsrail’in uyarılarına yanıtı niteliği taşıdığı kaydedildi.

Debka sitesinin askeri ve istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberine göre 10 bin asker Haşdi Şabi olarak da bilinen Irak Halk Seferberlik Güçleri’nin kontrolündeki Irak sınır bölgesinde toplandı.

“Beşar Esad’dan onay bekleniyor”

İran’ın Ortadoğu’daki operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin emriyle askerlerin sınırda durdukları belirtilen haberde, askerlerin kumandanının Süleymani’nin yardımcılarından biri olan İran kökenli Iraklı Mehdi el Mühendis olduğu kaydedildi.

Haşdi Şabi milislerinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan ülkenin kuzeyine geçmek için yeşil ışık beklediği ifade edildi.

Ayrıca bu hareketlik, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İran’a yönelik “Acele edin ve Suriye’den çıkın” sözlerine Tahran yönetiminin cevabı olarak yorumlandı.

İsrail Genelkurmay Başkanı'nın ilk büyük sınavı

Bu büyük askeri kuvvetin sınırı geçmesine izin verilmesinin ve Suriye ordusuyla birleşmesinin İsrail'in yeni Genelkurmay Başkanı olarak atanan Aviv Kochavi’nin ilk büyük sınavı olacağı kaydedildi.

Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri), IŞİD'in 2014'te Musul'u ele geçirmesi ardından, Irak’ın Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani’nin fetvasıyla Iraklı farklı milis güçlerinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Teyit edilmemiş verilere göre milis gücü yaklaşık 120 bini Şii, 16 bini ise Sünni Iraklılardan oluşuyor.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU