MSB, ABD ve Fransa’yı ‘aklıselime’ davet etti

MSB, Ermeni iddialarını içeren soykırım tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçtiği ABD ile YPG’yi müttefik kabul eden Fransa’ya tepki gösterdi. Açıklamada iki ülke için ‘Aklıselime davet ediyor, tarihi hatadan bir an önce dönmelerini umuyoruz’ denildi

Fotoğraf: AA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Ermeni soykırımı ile ilgili tasarının Temsilciler Meclisi’nde kabul edildiği ABD ile Ulusal Meclisi’nde YPG’yi müttefik kabul eden Fransa’ya tepki gösterdi.

“Fırat’ın doğusundan ülkemize yönelik ciddi DEAŞ ve PKK/PYD-YPG tehdidi mevcuttur” diye başlayan MSB açıklamasında, Türkiye’nin 70 yıllık NATO üyesi olduğuna da vurgu yapıldı.

“Türkiye’nin terörle mücadelede yalnız bırakıldığı” savunulan açıklamada, uzun süren görüşmelerden sonuç alınamayınca Türkiye’nin 09 Ekim 2019’da Barış Pınarı Harekatı’na tek başına başladığı belirtildi.

Barış Pınarı Harekâtı’nın BMGK’nın terörle mücadeleye yönelik kararları ile BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan “meşru müdafaa hakkı” çerçevesinde yapıldığı aktarılan açıklamada, harekatın sadece teröristleri hedef aldığı, sivillerin ve tarihi, kültürel, dini yapılar, altyapı tesisleri ile bölgede bulunması muhtemel dost/müttefik ülke unsurlarının ve çevrenin zarar görmemesi hassasiyet gösterildiği belirtildi.

 

‘DEAŞ’lı teröristlerin vatandaşlıklarını sonlandırmak mücadele yöntemi olamaz’

Türkiye’nin IŞİD’le mücadelesinin de anlatıldığı açıklamada “Suriye’deki terörle mücadele operasyonlarının hedefi başta DEAŞ olmak üzere PKK/YPG terör örgütleridir.  PKK/YPG’nin hapishanelerden serbest bıraktıkları da dahil tüm DEAŞ’lı teröristler yakalanmakta ve adalete teslim edilmektedir. DEAŞ mensubu yabancı teröristlerin ülkelerine gönderilmesi için söz konusu ülkelerden işbirliği beklenmektedir. DEAŞ’lı yabancı teröristlerin vatandaşlıklarını sonlandırarak kurtulmaya çalışmak terörle mücadele yöntemi olamaz” denildi.

thumbs_b_c_9fc00e65a92bc24d0f38ef2cb3740059.jpg
ABD Temsilciler Meclisi'ne sunulan Ermeni soykırımı iddiaları hakkındaki yasa tasarısı 405 evet oyuyla kabul edildi, 11 üye hayır oyu kullandı Fotoğraf: AA

 

ABD heyetinin raporlarına bakın

Harekatla ilgili özellikle ABD ve Avrupa basınında yer alan iddialara da bir kez daha yanıt verilen açıklamada ABD Temsilciler Meclisi ve Fransa Ulusal Meclisi'nin Türkiye hakkında aldığı kararlara da tepki gösterildi. Açıklamada ABD’nin Ermeni soykırımı hakkındaki kararı şu sözlerle eleştirildi:

Tüm bu gerçeklere rağmen ABD’nin Barış Pınarı Harekâtı’nı bahane ederek Ermeni soykırımı yasa tasarısını gündeme getirmesi ile ülkemize ve yöneticilere yönelik yaptırım kararı alması; hem 17 Ekim 2019 tarihinde imzalanan mutabakata hem de stratejik ortaklık ve NATO müttefikliği ruhuna aykırıdır.

100 yıl önce Ermeni soykırımı olup olmadığını merak eden ABD, bahse konu olaylarla ilgili gerçekleri, tarihi olguları çarpıtarak yansıtan sözde kaynaklarda değil, ABD’li General James G. Harbord’un başkanlığındaki ABD askeri heyetinin bizzat yerinde yaptığı araştırmalarla hazırladığı raporlarda ve Amerikan Ulusal Arşivleri’nde (NARA) yer alan belgelerde aramalıdır.

thumbs_b_c_1974ecf4bbe39f946d4f9914573b3be6.jpg
Fransa Cumhurbaşkanı Macron / Fotoğraf: AA

 

Müttefikleriniz terör örgütüdür

MSB açıklamasında Fransa Ulusal Meclisi’nin de Barış Pınarı Harekatı’nı hedef alan kararı, ‘kamuoyundan gerçekleri saklama ve çarpıtma gayreti’ olarak tanımlandı . Açıklamada Fransa’da alınan karar için ise şu değerlendirmeler yer aldı:
Fransa tarafından “Müttefiklerimiz” olarak ifade edilenler Kürt kardeşlerimiz değil, bölgede yaşayan başta 400 bini Kürt, milyonlarca Suriyeli sivili yerinden eden, yerel halka her türlü baskı ve zulmü yapan, istikrarsızlık ve kaosun baş kaynağı eli kanlı PKK/YPG terör örgütüdür.

Tarihi gerçekleri dikkate almadan sözde Ermeni Soykırımı’nı kabul eden ABD Temsilciler Meclisi’ni ve  terör örgütü PKK/YPG’yi “müttefik” olarak tanımlayarak destek açıklamalarında bulunan Fransa Ulusal Meclisi’ni kınıyor, aklıselime davet ediyor, bu tarihi ve vahim hatalardan bir an önce dönmelerini umuyoruz.

“Türkiye sadece kendi sınırlarını değil, NATO sınırlarını da korumaktadır. Türkiye’nin güvenliği, NATO dahil tüm Avrupa’nın güvenliğidir” denilen açıklamada “Bilinmelidir ki Avrupa ile terörizm arasındaki son engel olan Türkiye, terörizmle savaşın cephe ülkesidir” denildi

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU