Ukrayna Başbakanı Şmihal: Kaybedersek III. Dünya Savaşı çıkar

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "İsrail ve Ukrayna bambaşka konumda, aynı destek talep edilemez" dedi

Ukrayna savaşı, Putin'in 24 Şubat 2022'deki emriyle başlamıştı (AFP)

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'ye röportajında, "Rusya'yla mücadeleyi kaybedersek III. Dünya Savaşı çıkabilir" dedi.

Şmihal, dünkü söyleşisinde ABD başta olmak üzere Batılı müttefiklerin yardımlarını acilen hızlandırması gerektiğini belirterek şunları söyledi: 

Eğer kendimizi korumazsak Ukrayna düşecek. Böylece küresel güvenlik sistemi yok olacak ve tüm dünyanın yeni bir güvenlik düzeni inşa etmesi gerekecek. Ya da birçok çatışma ve çok sayıda savaş ortaya çıkacak. Tüm bu süreç nihayetinde III. Dünya Savaşı'na yol açabilir.

48 yaşındaki Şmihal, ABD Kongresi'ne takılan yardım paketiyle ilgili de konuştu. Ukrayna Başbakanı, 61 milyar dolarlık yardım paketinin oylamadan geçip geçmeyeceğine ilişkin "ihtiyatlı bir iyimserlik tavrını benimsediğini" söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kongre'nin üst kanadı Senato, şubattaki oylamada 95 milyar dolarlık yardım paketini onaylamıştı. Ancak 61 milyar doları Ukrayna, 26 milyar doları İsrail ve 8,12 milyar doları Tayvan'a ayrılan paket, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'ne takılmıştı. 

ABD Başkanı Joe Biden da cumartesi tekrar oylamaya sunulacak pakete desteğinin tam olduğunu dünkü açıklamasında yineledi.

Diğer yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, pazartesi günkü açıklamasında, İran'a karşı İsrail'e gösterilen desteğin ülkesi için de sağlanmasını istemişti. 

Ukrayna lideri, açıklamasında "Özgür dünya, İsrail'i savunarak böyle bir birlikteliğin sadece mümkün değil, aynı zamanda yüzde 100 etkili olduğunu da kanıtladı" ifadelerini kullanmıştı.
 


Ancak Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail ve Ukrayna'nın farklı konumlarda olduğuna dikkat çekerek, Kiev'in benzer bir desteği talep etmemesi gerektiğini savundu.

Borrell, dünkü açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İran'ın saldırıları Fransa, ABD, Birleşik Krallık (BK) ve Ürdün ordularının hava üslerinin üzerinden düzenlendi. Füzeler bu üslerin üzerinden geçti ve onlar da kendilerini savunmak için hamle yaptılar. Ukrayna topraklarında ya da Rus füzelerinin üzerinden uçtuğu bölgede, Ürdün, BK veya ABD'nin hava üsleri yok. Dolayısıyla aynı cevap verilemez çünkü koşullar aynı değil.

1 Nisan'da İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına hava saldırısı düzenlenmişti. İsrail'in resmen üstlenmediği olayda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü. 

Bunun üzerine İran, 13 Nisan'ı 14 Nisan'a bağlayan gece, 360 drone, seyir füzesi ve balistik füzeyle İsrail'e misilleme yapmıştı. 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) füze ve drone'ların yaklaşık yüzde 99'unun hava savunma sistemleriyle etkisiz hale getirildiğini belirtmişti. ABD donanmasına ait gemiler üç balistik füze ve 70 kamikaze drone'u vurmuştu. Fransa, Ürdün ve Birleşik Krallık (BK) da İsrail'in savunmasına destek vermişti.

Zelenski, geçen yılki açıklamasında da Şmihal'inkine benzer ifadeler kullanmış, Rusya'nın savaşı kazanması halinde Polonya'yı da işgal edeceğini öne sürmüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise iddiaları reddederek "saçmalık" diye nitelemişti.


Independent Türkçe, BBC, RT

DAHA FAZLA HABER OKU