Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Tokat'ta ikinci artçı deprem: Büyüklük 4.4

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6'lık ve 4'lük iki depremden sonra, ikinci bir artçı deprem yaşandı. Depremin büyüklüğü 4.4 olarak ölçüldü. AFAD artçı depremin derinliğinin ise 5.89 km olduğunu açıkladı.


İsrailli esirlerin aileleri, ülkenin en büyük işçi sendikasından destek istedi: "Genel grev ya da destek"

İsrailli esirlerin aileleri, Hamas ile esir takası anlaşması yapılmasını istedi. Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı binası önünde toplanan İsrailli esirlerin yakınlarının bulunduğu grup, ülkenin en büyük işçi sendikası Hisdatrut'ın genel merkezine kadar yürüdü. Eylemciler, "Genel grev ya da destek", "Anlaşma hemen" ve "(Savaşta) Durun" yazılı pankartlar taşıyarak, işçi sendikasından, esir takası anlaşma imzalaması için hükümete baskı yapmasını talep etti. Bu arada İsrail savaş kabinesinin, Gazze'de ateşkes ve esir takasını görüşmek üzere toplanması beklendiği belirtildi. Hamas, cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail ile ateşkes teklifine ilişkin cevabını Mısır ve Katar'a ilettiğini duyurmuştu. İsrail Başbakanlık ofisi de Hamas'ın cevabının genel hatlarıyla olumsuz olduğuna ilişkin açıklama yapmıştı. Hamas Siyasi Büro Üyesi ve Batı Şeria Sorumlusu Zahir Cebbarin, "gerçek bir anlaşma olmaksızın İsrailli esirleri kesinlikle teslim etmeyeceklerini" ifade etmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyunda siyasi nedenlerden dolayı Hamas ile esir takası anlaşması yapmamakla suçlanıyor.


Fransa'dan iki devletli çözüm çağrısı

Fransa'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Nathalie Estival-Broadhurst, Orta Doğu'da kalıcı barış sağlanmasının tek yolunun iki devletli çözüm olduğunu bildirdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bakanlar düzeyinde düzenlenen "Orta Doğu" oturumunda konuşan Nathalie Estival-Broadhurst, bölgedeki krize yönelik açıklamalarda bulundu. "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da ifade ettiği üzere, Gazze'deki tüm sivillerin korunmasını garanti altına alacak ateşkes anlaşmasının gecikmeden sonuçlandırılması gerekmektedir." ifadesini kullanan Estival-Broadhurst, "Orta Doğu'da kalıcı barışın ancak iki devletli çözümle sağlanabileceğini" kaydetti. Estival-Broadhurst, "Rehinelerin derhal, hiçbir koşul öne sürülmeksizin serbest bırakılması, tüm sivillerin uluslararası hukuk çerçevesinde korunması ve insani yardımların önündeki engellerin kaldırılması" çağrısı yaptı.


Sosyal medyada Bitlis Emniyet Müdürü'ne ilişkin paylaşımlar yapan 3 polisten 1'i "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçundan tutuklandı

Sosyal medya platformu X üzerinden "BombacıMülayim01" hesabıyla, "Bitlis Emniyet Müdürünün terörle mücadele kapsamında yürüttüğü faaliyetleri, emniyet hizmetlerine tahsis edilen sivil aracı ve polis memuru eşinin görev yerini bildirerek hedef haline getiren paylaşımlarda bulunduğu" tespit edilen V.K. ile bilgi aktarımı yapan polis memurları S.B. ve O.Z'nin işlemleri tamamlandı. Bitlis Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen 3 polis, Bitlis Adliyesi'ne getirildi.
Savcılıkta ifadelerinin alınmasının ardından Bitlis Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Trabzon Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru V.K, "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçundan tutuklandı, Bitlis'te görevli polis memurları S.B. ve O.Z. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 13 Nisan'da sosyal medya platformu X üzerinden "BombacıMülayim01" isimli hesapla söz konusu paylaşımlarda bulunduğu tespit edilen Trabzon Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru V.K. ile bilgi paylaşımı yapan Bitlis'te görevli polis memurları S.B. ve O.Z. gözaltına alınmıştı.


Eylem Tok'un oğlunu kaçırdığı kazada firara yardım ettiği iddiasıyla tutuklanan Ayşe Ceren S. tahliye edildi

Eyüpsultan'da, 1 kişinin öldüğü 4 kişinin yaralandığı kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü T.C'nin babası Bülent Cihantimur'un iş yerinde çalışan Ayşe Ceren S. tahliye edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Oğuz Murat Aci'nin hayatını kaybettiği, 4 kişinin ise yaralandığı kazaya ilişkin başlatılan soruşturma sürüyor. İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği, soruşturma kapsamında Bülent Cihantimur'un çalışanı olduğu belirlenen, "suçluyu kayırma" ile "delileri gizleme" suçlarından tutuklanan Ayşe Ceren S'nin tahliyesine karar verdi.

Ne olmuştu?

Eyüpsultan'da, 1 Mart'ta seyir halindeki 3 ATV aracından biri arızalanmış, yol kenarına çekilen arızalı araç tamir edilmeye çalışılırken aynı yönde ilerleyen iki araçtan birisi buradaki 3 ATV'ye çarpmıştı. Kazada yaralanan 5 kişi hastaneye kaldırılmış, yaralılardan Oğuz Murat Aci müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı. Yapılan incelemede, kazaya neden olan 17 yaşındaki sürücü T.C'nin, olay yerine gelen annesi Eylem Tok'un aracıyla buradan uzaklaşıp saat 02.00 sıralarında İstanbul Havalimanı'na gittiği, 04.30 sıralarında da annesiyle Mısır'a uçtuğu tespit edilmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Mısır'a kaçan T.C. ve Eylem Tok hakkında yakalama kararı çıkarılmış, sonrasında da kırmızı bülten çıkarılması talebiyle Adalet Bakanlığına yazı yazılmıştı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Mısır adli makamlarıyla temasa geçildiğini, ABD'ye gittikleri tespit edilen şüphelilerin iadesi için geçici tutuklama talep evrakının ABD yetkili makamlarına iletildiğini açıklamıştı. Şüphelinin babası Bülent Cihantimur'un iş yerinde çalışan kurumsal iletişim uzmanı Ayşe Ceren S. "suçluyu kayırma" ile "delileri gizleme" suçlarından tutuklanmış, Cihantimur ve kazadan sonra yaralılardan birinin kayıp telefonunu emniyete teslim eden A.K. hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmıştı. Baba Bülent Cihantimur da "suçluyu kayırma" suçundan "şüpheli" sıfatıyla ifade vermişti. Hakimlik, Bülent Cihantimur hakkında ayrıca, "imza atma" şartını içeren adli kontrol tedbiri uygulanmasını da kararlaştırmıştı.


Tokat'ta artçı deprem

Tokat'ta akşam saatlerinde yaşanan 5.6'lık depremin ardından, 4 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Kandilli Rasathanesi verilerine göre deprem; Arpacıkaracay-Sulusaray arasında gerçekleşti ve depremin derinliği 5.0 km olarak ölçüldü.


Filistin'den BM'ye çağrı: İki devletli çözüm için tam üyelik şart

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Birleşmiş Milletler'deki (BM) Temsilcisi Ziyad Ebu Amr, BM Güvenlik Konseyine (BMGK) Filistin'i tam üye olarak kabul etme çağrısı yaparak bunun iki devletli çözüme uluslararası toplumun katkısı anlamına geleceğini söyledi. Ebu Amr, BMGK'nin bakanlar düzeyinde düzenlenen "Orta Doğu" oturumunda konuştu. Filistin halkına karşı yapılan tarihsel haksızlığın yaklaşık yüz yıldır devam ettiğine işaret eden Ebu Amr, Filistinlilerin "tüm halklar gibi kendi kendini yönetme, özgürlük, güvenlik, barış içinde bağımsız şekilde yaşama arzusunu taşıdığını ve bu uğurda fedakarlık gösterdiğini" söyledi. Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) sorunun çözümü için müzakerelerde tarih boyunca eşi görülmemiş tavizler verdiğine dikkati çeken Ebu Amr, Filistin'in 2012'de BM'de üye olmayan gözlemci ülke statüsü kazandığını hatırlattı. Ebu Amr, "Filistin, iki devletli çözümü desteklemesi ve Filistin halkının bağımsız bir devlete sahip olma talebini somutlaştırması için BM'ye tam üye olarak kabul edilmeyi istiyor, bunun için çabalıyor." ifadesini kullandı. Filistin'in BM'ye tam üye olarak kabul edilmesinin Filistin halkına kuşaklar boyu yapılan haksızlığın bir kısmını telafi edeceğini ifade eden Ebu Amr, tam üyeliğin adalet ve barış için yeni bir ufuk doğuracağını söyledi.


Bolu'da yaralı veya hasta halde bulunan 206 yaban hayvanından 139'u tedavi edildi

Bolu'da, geçen yıl yaralı veya hasta halde bulunan 206 hayvandan 130'u tedavilerinin ardından doğaya salınırken 9'u hayvanat bahçelerine teslim edildi, çeşitli türlerin bulunduğu 67 canlı ise kurtarılamadı. Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada, geçen yıl 164'ü kuş, 40'ı memeli ve 2'si sürüngen olmak üzere 206 hayvan için ihbar alındığı belirtildi. İhbarların 162'sinde tedavi ve rehabilitasyon işlemlerinin şube müdürlüğünce, 44'ünün veteriner klinikleri tarafından yapıldığı anlatılan açıklamada, yaban hayvanlarıyla ilgili ihbar sayısında 2022'ye göre artış yaşandığı kaydedildi. Bunun, iklim değişikliği ve yaban hayvanlarının beslenme alışkanlıklarındaki değişimlerden kaynaklandığı, şube müdürlüğünce tedavi ve rehabilitasyonu gerçekleştirilen hayvan sayısında artış görüldüğü aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Tedavi ve rehabilitasyon sayısı 2022'de 115 iken 2023'te 162'ye çıktı. Bu süreçte sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi önemli rol oynadı. Toplamda 130 hayvan doğaya geri salındı, 9'u hayvanat bahçelerine teslim edildi. Ancak ne yazık ki 67'si hayatını kaybetti. Bu hayvanlar arasında sansar, su samuru, tilki, ayı, yılan, kızıl geyik ve şah kartalı gibi farklı türler bulunmaktaydı.
 

Açıklamada ayrıca, yaban hayvanı ile insan etkileşimlerini azaltmak için düzenleyici ve önleyici projelerin hayata geçirildiği, bu yıl için daha kapsamlı çalışmaların planlandığı bildirildi.


Eğitimlerini başarıyla tamamlayan atlı polisler sertifikalarını aldı

Ankara'daki Ali Gaffar Okkan Atlı Polis Grup Amirliği'ndeki 4 aylık eğitimi başarıyla tamamlayan 50 polise sertifika verildi. Ankara Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü bünyesinde yer alan Ali Gaffar Okkan Atlı Polis Grup Amirliği'nde 18 Aralık 2023-18 Nisan 2024 tarihleri arasında 6 farklı ilden 50 kursiyere, temel binicilik eğitimi verildi. Zorlu 4 aylık eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlere, Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç, Güvenlik Daire Başkanı Maksut Yüksek ve emniyet mensuplarının da katıldığı törenle sertifikaları verildi. Atlı polisler, başta toplumsal olaylar olmak üzere kalabalık caddelerde, parklarda, gösteri faaliyetlerinde, mitinglerde ve spor karşılaşmalarında asayişin sağlanmasına büyük katkı sağlıyor.


Gazze'de Filistinliler, su temin etmek için her gün mücadele veriyor

İsrail ordusunun 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik başlattığı saldırılar, kentteki insani durumun giderek ağırlaşmasına yol açıyor. Yaklaşık 7 ay süren saldırılar nedeniyle Gazze'nin her bölgesinde gıda, su ve temel ihtiyaçları temin etmekte büyük sıkıntı yaşanıyor. Gazze'nin kuzeyindeki Filistinliler, ailelerine su temin etmek için her gün mücadele veriyor. Ez-Zeytun ve el-Derec mahallesinde aralarında çocukların da bulunduğu Gazzeliler, su kuyruklarına girerek doldurdukları bidonları evlerine taşıyor.


Tokat'ta deprem: Tokat, Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum'da da hissedildi

AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11'de, 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Deprem çevre illerden de hissedildi.  AFAD'dan yapılan açıklamada "Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde saat 18.11’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem Tokat, Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum illerimizde yoğun bir şekilde hissedilmiştir. An itibarıyla; Yozgat ilimizde 2 katlı bir ev ile Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar alınmış olup; ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir" denildi.

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu ise yaptığı açıklamada, ekiplerin sahada olduğunu söyledi. Sulusaray ilçesinde daha önce iki deprem daha yaşandığını ve oradaki incelemelerinin ardından Artova ilçesine geldiğini belirten Hatipoğlu, "Ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyor. Ben de Artova ilçemizdeyim. Vatandaşlarımızla beraberim. Şu ana kadar herhangi bir can kaybı ya da yaralanma bilgisi gelmedi. Ekiplerimizin sahada çalışmaları devam ediyor. Bütün hemşehrilerimize çok geçmiş olsun. Allah beterinden korusun." dedi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Yerlikaya şunları söyledi:

Tokat ili Sulusaray ilçesinde 5,6 büyüklüğünde meydana gelen depremde Tokat Valimiz, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.


Ağrı'da Kur'an kursunda çocuğa şiddet

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Kur'an kursunda çocuğa şiddet uyguladığı belirlenen din görevlisi gözaltına alındı. Valilikten yapılan açıklamada, bugün sosyal medyada ve bazı basın yayın organlarında "imam çocukları tekme tokat dövdü" başlıklı haber ile ilgili basın açıklaması yapılması gereği duyulduğu belirtildi. Şiddet görüntüleri üzerine Diyadin Kaymakamlığınca ivedilikle inceleme ve soruşturmaya başlanıldığı belirtilen açıklamada, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince adı geçen imam hatip görevden uzaklaştırılmış ve adli mercilerimizce gözaltına alınmıştır." ifadesine yer verildi. "Kasten yaralama" suçundan gözaltına alınan din görevlisi Ö.K'nin emniyetteki işlemleri sürüyor.


Almanya’da Nazi slogan kullanmakla suçlanan siyasetçinin yargılanması başladı

Almanya’da yasak bir sloganı kullanmakla suçlanan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi'nin Thüringen Eyalet Teşkilatı Başkanı Björn Höcke’nin yargılanmasına başlandı. İddianamede, Höcke’nin kullandığı ve Hitler'in Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne (NSDAP) bağlı yarı askeri örgüt Sturmabteilung’un (SA) "Her şey Almanya için" sloganının ülkede ifade edilmesinin yasak olduğunu bildiği belirtildi. Höcke, duruşma öncesinde bir televizyon kanalına, söz konusu ifadenin, SA’nın sloganı olduğunu bilmediğini ileri sürerek, “Bu, yaygın bir söylemdir.” dedi. Höcke’nin sloganı, 2021'de Saksonya-Anhalt eyaletinin Merseburg kentinde düzenlenen bir seçim kampanyası sırasında yaptığı konuşmada kullandığı belirtildi. Höcke’nin, Gera’da yaptığı bir konuşmada, sloganın, “Her şey” kısmını kendisinin söylediği, “Almanya için” bölümünü ise kendisini dinleyenlere söylettiği aktarıldı.

Ne olmuştu?

Eski Yeşiller Partisi Saksonya-Anhalt Eyalet Teşkilatı Başkanı Sebastian Striegel, sloganı kullanmasından ötürü Höcke hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Höcke, ülkenin iç istihbaratı Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatınca da izleniyor. Aşırı sağcı olarak bilinen Höcke, eylülde Thüringen’de düzenlenecek eyalet meclisi seçimlerinde, AfD’nin liste başı adayı olmayı hedefliyor. En az 6 ay hapis cezası alması durumunda mahkemenin Höcke'nin seçme ve seçilme hakkının da elinden alınması ihtimalinin bulunduğu ifade ediliyor. Kamuoyu araştırmalarında, Thüringen eyaletinde açık ara birinci parti olarak gösterilen AfD’nin oy oranı yüzde 29-31 bandında olduğu belirtiliyor.


Lufthansa'dan Tahran ve Beyrut iptalleri

Alman hava yolu şirketi Lufthansa, İran'ın başkenti Tahran ve Lübnan'ın başkenti Beyrut'a uçuşlarının 30 Nisan'a kadar iptal edildiğini duyurdu. Lufthansa'dan yapılan açıklamada, Tahran ve Beyrut'a uçuşların 30 Nisan'a kadar iptal edildiği, bu tarihe kadar İran hava sahasının da şirket tarafından kullanılmayacağı bildirildi. Açıklamada, Lufthansa'nın Orta Doğu'daki güvenlik durumunu sürekli izleyerek değerlendirdiği, yetkililerle yakın temas halinde olduğu vurgulandı. Şirket, daha önce 18 Nisan'a kadar Tahran ve Beyrut'a uçuşlarını iptal etmişti.


ABD İran'a yönelik yeni yaptırımlar açıkladı

ABD, geçen hafta sonu İsrail'e füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldıran İran'ın silahsız İHA üretimine yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada, yaptırımların 13 Nisan'daki saldırıda kullanılan İran'ın Şahit tipi İHA'larına güç sağlayan motor tipleri de dâhil olmak üzere İran'ın İHA üretimini sağlayan iki kuruluş ve 16 kişiye yönelik olduğunu duyurdu. ABD Hazine Bakanlığı ayrıca, İran'ın en büyük çelik üreticilerinden biri olan Khuzestan Steel Company'ye (KSC) çelik üretimi için bileşen maddeleri sağlayan veya KSC'nin çelik ürünlerini satın alan farklı bölgelerdeki beş şirketi de tespit ettiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca İranlı otomobil üreticisi Bahman Group'un İran Devrim Muhafızları'nı maddi olarak desteklediği belirtilen üç iştirakinin de hedef alındığı belirtildi. Avrupa Birliği liderleri de dün yaptıkları açıklamada, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışmayı önlemek için İran'a yönelik yaptırımları artırma kararı aldıklarını duyurmuşlardı.


DEM Parti Şırnak Milletvekili Aslan, 772 milyon lira borç devralan Cizre Belediyesi'nin borçlarını Hazine'nin ödemesini istedi

DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Şırnak'ın Cizre ve İdil ilçelerinin sorunlarını dile getirdi. Cizre'nin küçük bir ilçe olduğunu, belediyesinin daha önce kayyum tarafından yönetildiğini ve 772 milyon lirayı bulan borçlarını ödemesinin yılları bulabileceğini dile getiren Aslan, söz konusu borçların Hazine tarafından ödenmesini istedi. İdil Belediyesinin de su ve kanalizasyon şebekesini yenileme işinden dolayı 45 milyon lira borcu olduğunu ifade eden Aslan, ilçenin su sorununun ise halen çözülmediğini söyledi. Aslan, "Belediyenin borçlarının Hazine tarafından silinmesini ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün başlatmış olduğu bir proje veya İdil'in ihtiyaçlarına uygun yeni bir su projesinin yapılmasını, halkın suya erişimin sağlanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.


Bolu Dağı Tüneli'nin İstanbul yönü heyelan riskine karşı 70 metre uzatılacak

Karayolları 4. Bölge Müdürü Mehmet Fidan, Bolu Dağı Tüneli tüplerinin heyelan riskine karşı İstanbul istikametinde 70 metre uzatılacağını bildirdi. Bolu Valisi Erkan Kılıç başkanlığında İl Özel İdaresi'nde gerçekleştirilen İl Koordinasyon Toplantısı'na katılan Fidan, Karayolları Genel Müdürlüğünün il genelindeki yatırım ve çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı. Fidan, Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli kesiminde tünel tüpünün, yaşanan heyelanlar nedeniyle Ankara istikametinde 90 metre uzatıldığını hatırlattı. İstanbul istikametinde de uzatma çalışması yapılacağını aktaran Fidan, bunun Kurban Bayramı'ndan sonra gerçekleştirilmesinin planlandığını dile getirdi. Fidan, çalışma tarihinin, hem trafik yoğunluğu hem de mevsim şartları göz önünde bulundurularak hesaplandığını belirterek, aynı zaman diliminde viyadük ve köprülerde de derz yenileme ve bakım çalışmalarının yapılacağını kaydetti.


İsrail'in 195 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 33 bin 970'e çıktı

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 195 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 71 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 106 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının 33 bin 970'e, yaralı sayısının da 76 bin 770'e yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca hala enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail askerlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.


Bakan Şimşek'ten kira ve ücret gelirleri için beyanname vermeyen mükelleflere pişmanlık çağrısı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından 2023 yılında elde edilen gelirlerin beyan edilmesine yönelik paylaşım yaptı.

Geçen yıl kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan gelir elde eden 1,8 milyon mükellef ile ticari, zirai veya serbest meslek kazancı olan 2,6 milyon mükellefin gelir vergisi beyannamesi verdiğine işaret eden Şimşek, beyannamelerini zamanında veren tüm mükelleflere teşekkür etti.

Bakan Şimşek, beyanname vermeyen mükelleflere yönelik de çağrıda bulunarak, "Şimdiye kadar gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit ettik. Beyanname vermeyen mükelleflerimizi ceza ödememeleri için pişmanlık hükmünden yararlanmaya davet ediyoruz. Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadelede kararlıyız" görüşünü paylaştı.


CHP'de grup başkanvekilliği için seçim yapıldı: 2 aday yarıştı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı seçilen Burcu Köksal'ın TBMM grup başkanvekilliği için boşalan koltuğu için CHP’de seçim yapıldı.  CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç yarıştığı oylamada kazanan Murat Emir oldu.  Emir 66, Sevda Erdan Kılıç ise 48 oy aldı.

CHP'nin TBMM'deki 3 grup başkanvekilinden diğer ikisi ise İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır.


AB ülkelerine Rusya'dan boru hatlarıyla gelen gaz yılın ilk çeyreğinde yüzde 23 arttı

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yılın ilk çeyreğinde boru hatlarıyla ithal ettiği doğal gaz miktarı geçen yılın yılın aynı dönemine göre yüzde 5 yükselerek 40 milyar metreküp olurken, Rusya'dan gelen gazın miktarı da yüzde 23 artarak 7 milyar metreküpü geçti.

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumunun (GECF) yayımladığı son rapora göre, AB ülkeleri martta boru hatları aracılığıyla toplam 14 milyar metreküp doğal gaz ithal etti. Bu hacim bir önceki aya göre yüzde 12, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 4 artış olarak kayıtlara geçti.

GECF raporuna göre, yılın ilk çeyreğinde AB'ye boru hatlarıyla satılan doğal gaz miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 40 milyar metreküp oldu. Rusya'nın 2023'ün ilk çeyreğine kıyasla bu yılın ilk çeyreğinde AB'ye boru hatlarıyla gönderdiği doğal gaz miktarı da yüzde 23 artarak 7 milyar metreküpü aştı. Martta da AB tarafından boru hatlarıyla satın alınan doğal gaz miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artış gösterdi. Marttaki gaz ithalatı, Aralık 2022'den bu yana AB'ye yapılan aylık boru gazı ithalatının en yüksek seviyesi oldu. Rusya'dan AB'ye gönderilen gazın yüzde 53'ü Türkiye aracılığıyla iletildi.


Türkiye'den insani yardımı Gazze'ye götüren 9. gemi Mısır açıklarına ulaştı

Mersin Limanı'ndan 16 Nisan'da uğurlanan, Türk Kızılay tarafından temin edilen gıda, bebek malzemeleri, uyku tulumu ve un gibi ihtiyaç malzemeleriyle yola çıkan "9. İyilik Gemisi" Akdeniz'deki yolculuğunu tamamlıyor. Mısır açıklarına ulaşan gemiye, yakıt ikmali gerçekleştiriliyor. İkmalin ardından gemi rotasını Mısır'ın El-Ariş Limanı'na çevirecek.

Akşam saatlerinde limana ulaşması beklenen gemideki 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tırlara yüklenerek Refah Sınır Kapısı üzerinden Gazze'deki Filistin halkına ulaştırılacak. Türk Kızılay ile AFAD işbirliğinde bugünü kadar 13 uçak ve 8 gemiyle toplamda 39 bin 697 ton çeşitli insani yardım malzemesi Gazze'ye ulaştırıldı.


Antalya'daki teleferik kazasında havada asılı kalan 36 kabin yere indirildi

Konyaaltı ilçesindeki Sarısu - Tünektepe Teleferik Tesisleri'nde 12 Nisan'da yaşanan 1 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı kaza sonrası çalışmalar devam ediyor.

Kaza yerinde ve tesiste incelemeler sürerken, kaza nedeniyle 5 gündür havada asılı kalan kabinler, kontrollü bir şekilde halatlı sistem çalıştırılarak indirildi. Aralarında teleferik direğinin çarpması sonucu kırılan kabinin de yer aldığı 36 kabin, tesisin başlangıç noktasında park pozisyonuna alındı. Kabinlerdeki inceleme çalışmalarının devam edeceği bildirildi.

AA-20240418-34300249-34300247-ANTALYADAKI_TELEFERIK_KAZASINDA_HAVADA_ASILI_KALAN_36_KABIN_YERE_INDIRILDI.jpg
Fotoğraf: AA

İran, İsrail'e saldırıyla ilgili ABD'ye bilgi verdiğini açıkladı

Entekhab haber sitesine göre, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına katılmak üzere gittiği New York'ta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Abdullahiyan, "(İsrail'e) Operasyon öncesi ABD'ye, operasyonun (başlaması) sonrasında İsrail'e askeri savunma desteği vermemesi şartıyla, bölgedeki ABD üslerini ve çıkarlarını hedef almayacağımızı açıkça söyledik" dedi. İki ülke arasındaki iletişime İsviçre'nin aracılık yaptığını dile getiren İranlı Bakan, "Pazar günü, operasyonun ardından yerel saatle 02.30'da ABD'ye gönderdiğimiz mesajda bölgede gerilimi genişletme peşinde olmadığımızı ilettik" ifadelerini kullandı.


ABD basını: İsrail bu hafta İran'a yönelik 2 misilleme planını iptal etti

Amerikan ABC News'e konuşan adı açıklanmayan 3 İsrailli kaynağa göre, İsrail yönetimi, bu hafta 2 gece İran'a karşı misilleme saldırısı planını iptal etti. İran’ın yüzlerce kamikaze insanız hava aracı, balistik ve seyir füzeleriyle düzenlediği saldırıya İsrail’in nasıl ve ne zaman yanıt vereceği bilinmezliğini korurken, söz konusu İsrailli kaynaklar, savaş kabinesinin önünde misillemenin nereye yapılacağına yönelik çok sayıda seçenek olduğunu belirtti. İsrailli kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin muhtemel misillemeyi İran’ın bölgedeki vekil güçlerini hedef almaktan siber saldırı düzenlemeye kadar pek çok seçeneği tartıştığını öne sürdü.

İsrail saldırısının Hamursuz Bayramı sonrasına kadar olası olmadığı belirtildi

ABC News'e konuşan adı açıklanmayan ABD'li yetkili ise İsrail’in İran’a karşı saldırısının 22-30 Nisan'da kutlanan Hamursuz Bayramı sonrasına kadar olası olmadığını ancak durumun her an değişebileceğini belirtti. Yetkili, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve yönetiminin hala daha yüksek alarm durumunda olduğunu, yönetim kademesinden bazı yetkililerin güvenli noktalarda ve yer altı tesislerinde korunduğunu iddia etti.


Hizbullah'ın Arab el-Aramşe köyüne düzenlediği saldırıda yaralanan İsrail askeri sayısı 19'a yükseldi

İsrail Devlet Televizyonu KAN, saldırıda yaralanan asker sayısının 19'a yükseldiğini duyurdu. İsrail ordusu dün saldırının ardından yaptığı açıklamada, Kuzey Celile'deki Lübnan sınırına sıfır noktasındaki Arab el-Aramşe köyüne insansız hava aracı ve tanksavar füzesi ile saldırı düzenlendiğini, saldırı sonucu 6'sı ağır toplam 14 askerin yaralandığını aktarmıştı.Sosyal medyada yer alan görüntülerde de Lübnan tarafından gönderildiği belirtilen bir kamikaze İHA'nın Arab el-Aramşe'de bir alanı hedef aldığı kameraya yansıyor.

Hizbullah saldırıyı doğrulamıştı

İran destekli Hizbullah Hareketi, dün yaptığı açıklamada Lübnan'ın güneyinden Arab el-Aramşe'deki İsrail askeri karargahına saldırı düzenlediğini duyurdu. Açıklamada, askeri karargaha güdümlü füze ve kamikaze insansız hava aracı ile saldırı gerçekleştirildiği, İsrail askerleri arasında ölü ve yaralıların olduğu ifade edildi.


Almanya Rusya adına askeri sabotaj planı yaptıkları gerekçesiyle iki kişiyi tutukladı

Almanya ve Rusya'dan çifte vatandaşlıkları bulunan iki kişi Ukrayna'ya gönderilen askeri yardımı baltalamaya yönelik sabotaj saldırıları planladıkları gerekçesiyle Almanya'da tutuklandı.

Alman Federal Savcılığı'ndan yapılan açıklamada yetkililerin yabancı bir gizli servis için çalışmakla suçlanan iki şüphelinin evlerini ve iş yerlerini aradıkları ifade edildi.


DHKP-C sorumlularından Fehmi Oral Meşe, MİT ve Emniyet operasyonu ile İstanbul'da yakalandı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube, DHKP-C sorumlularından Fehmi Oral Meşe'yi yakaladı.

AA’nın güvenlik dayandırdığı haberinde şu bilgiler yer aldı:

MİT'in koordinesinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube tarafından gerçekleştirilen operasyonla yakalanan Meşe'nin daha önce DHKP-C'nin silahlı eylemlerine katıldığı belirtildi. Terör örgütünün sorumlularından Meşe hakkında yakalama kararı bulunuyordu.


"Narkoçelik-12" operasyonlarında 268 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde, il emniyet müdürlüklerince uyuşturucu madde imalatçılarına ve bunların satışını yapanlar ile sokak satıcılarına yönelik 41 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen "Narkoçelik-12" operasyonlarında 856 kilogram uyuşturucu madde ve 795 bin uyuşturucu hap ele geçirildiğini belirtti.

Operasyonlarda 268 zehir taciri ve sokak satıcısının da yakalandığı bilgisini veren Yerlikaya, 558 ekip, 1635 personel ve 44 narkotik dedektör köpeğinin katılımıyla Gaziantep, Nevşehir, İzmir, Mersin, İstanbul, Kayseri, Adana, Şanlıurfa, Bursa, Antalya, Osmaniye, Bitlis, Denizli, Kocaeli, Konya, Kırklareli, Edirne, Eskişehir, Van, Tekirdağ, Çorum, Ankara, Elazığ, Hatay, Muş, Samsun, Diyarbakır, Bolu, Amasya, Kars, Zonguldak, Malatya, Sakarya, Aydın, Bingöl, Çanakkale, Isparta, Kütahya, Muğla, Tokat ve Karabük'te çalışma yapıldığını kaydetti.


Tokat’ta peş peşe iki deprem: 3 ilçede okullar tatil edildi

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde gece saatlerinde 4,7 ve 4,1 şiddetinde iki deprem meydana geldi. AFAD'ın verilerine göre, ilk deprem 01.06'da, diğeri ise 02.35'te gerçekleşti. Depremlerin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü.

İkinci depremin ardından Tokat merkezinde birçok vatandaş evlerini terk etti. Soğuktan korunmak için bazıları araçlarında battaniyelere sığındı, bazıları ise ateş yakarak ısınmaya çalıştı.

Tokat Valiliği yazılı bir açıklama yaparak, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu.

AA-20240418-34297732-34297725-TOKATTA_41_BUYUKLUGUNDE_DEPREM.jpg
Fotoğraf: AA

Kastamonu'nun CHP'li belediye başkanı Baltacı: Yıllık 426 bin 230 TL ödenen Sabah, Yeni Şafak  ve Türkiye gazetesi abonelikleri iptal edildi

31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 49 oy ile başkan seçilen CHP'li Hasan Baltacı, iktidara yakın medyanın aboneliklerinin iptal edildiğini duyurdu. 30 yıl sonra tekrar Cumhuriyet Halk Partisi'nin belediye başkanlığını kazandığı Kastamonu'da görevine başlayan Hasan Baltacı, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla, belediye bütçesinden Yeni Şafak, Türkiye ve Sabah gazetelerine verilen  426.230 TL abonelik ücretini iptal ettiklerini açıkladı. 

Baltacı sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:

Belediye bütçemizden yıllık 426.230 TL abonelik ücreti ödenen gazetelerden Yeni Şafak, Türkiye ve Sabah abonelikleri iptal edilmiştir. Yerel basın abonelikleri de yeniden gözden geçirilmek üzere değerlendirmeye alınmıştır.


Google'da yeni işten çıkarma dalgası

ABD'li teknoloji devi Google'ın, daha fazla çalışanı işten çıkarma ve bazı ekipleri yeniden yapılandırma kararı aldığı bildirildi. Bir Google sözcüsünün yaptığı açıklamada, şirketin önceliklerine ve önemli fırsatlara yatırım yapıldığına işaret edildi. Google'ı bu fırsatlara göre en iyi şekilde konumlandırmak amacıyla, ekiplerden bazılarının daha verimli olmak ve kaynakları ayarlamak için büyük değişiklikler yaptığı anımsatıldı. Bu sayede, bürokrasinin azaltıldığı ifade edilen açıklamada, çalışanlara şirket öncelikleri üzerinde çalışma fırsatı vermek için yapıların basitleştirildiği aktarıldı. Açıklamada, işten çıkarmaların şirket çapında olmadığı ve etkilenen çalışanların şirket içi rollere başvurabileceği belirtildi. Kaç çalışanın veya hangi ekiplerdeki personellerin işten çıkarmalardan etkilendiğine dair bilgi verilmedi. Yeniden yapılanmaların normal iş akışının bir parçası olduğu kaydedilen açıklamada, etkilenen çalışanların küçük bir yüzdesinin Hindistan, Chicago, Atlanta ve Dublin'in aralarında olduğu uluslararası ve yerel olarak yatırım yapılan merkezlere kaydırılacağı aktarıldı. Geçen yıl binlerce çalışanının işine son veren Google, bu yıl da çeşitli birimlerde yüzlerce çalışanını işten çıkarma kararı almıştı.


Küçükçekmece'de sakatat yüklü kamyon devrildi, sürücü kaza yerinden kaçtı

AA'da yer alan habere göre; Küçükçekmece'de Mehmet Akif Mahallesi Atatürk Bulvarı İkitelli Kavşağı'nda, 59 HN 390 plakalı kamyon önce bariyerlere çarptı, ardından yaklaşık 20 metre sürüklenip yan yola devrildi. İhbar üzerine kaza yerine itfaiye, polis, sağlık ve Karayolları ekipleri sevk edildi. Kamyon sürücüsü, kazanın ardından kendi imkanlarıyla araçtan çıkarak olay yerinden kaçtı. Yola savrulan sakatatlar, Karayolları ekiplerince iş makineleri yardımıyla toplandı.
Ekipler, sakatlardan etrafa yayılan pis koku nedeniyle çalışmakta güçlük çekti, ağız ve burunlarını elbiseleriyle kapatmaya çalıştı. Kaza nedeniyle kavşakta ve bulvarda araç yoğunluğu oluştu.
 


İngiltere'de İsrail'e silah satışı protestosu: Ülkemizi soykırım ve savaş suçlarının işbirlikçisi yapıyorlar

Filistin'le dayanışma gösteren sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla toplanan yüzlerce kişi İngiltere Parlamentosu önündeki Parlamento Meydanı'nda bir araya geldi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi milletvekili ve eski Göçten Sorumlu Gölge Bakan Bell Ribeiro-Addy burada yaptığı konuşmada Gazze'deki sağlık altyapısının ve su hatlarının İsrail tarafından kasten yok edildiğini, yardımların kesildiğini ve milyonlarca insanın zor şartlarda yaşadığını söyledi. "Kimse Gazze'deki savaşın meşru müdafaa olduğunu söyleyemez." diyen Riberio-Addy, Gazze için protestoların devam etmesi gerektiğini kaydetti. Riberio-Addy, "Gazze'deki katliamı destekleyen hükümetler sizi anlayana kadar yürümeye devam edin. Hükümetimiz İsrail'i kınamak şöyle dursun onları silahlandırmaya devam ediyor. Ülkemizi soykırım ve savaş suçlarının işbirlikçisi yapıyorlar. Hükümet İsrail'e silah satışını durdurmalı ve bizi katliam işbirlikçisi haline getirmemeli." diye konuştu.

Bir diğer İşçi Partili milletvekili Dawn Butler ise siyasetçi olarak parlamentoda barış ve adalet için çalışma sorumlulukları bulunduğunu belirterek, "Siz nefret yürüyüşçüsü değil barış yürüyüşçüsüsünüz. Buradaki herkes ateşkes istiyor, ölümlerin durmasını istiyor, yardımların Gazze'ye girmesini istiyor." dedi. Öte yandan bir grup İsrail destekçisi de Parlamento Meydanı'nda karşı eylem düzenledi. Polis iki grup arasında yoğun güvenlik önlemi alırken bir İsrail destekçisi eylemci gözaltına alındı.


Hamas: İsrailli esirleri gerçek bir anlaşma olmadan kesinlikle teslim etmeyeceğiz

Hamas Hareketinin Siyasi Büro Üyesi ve Batı Şeria Sorumlusu Zahir Cebbarin, ellerinde tuttukları İsrailli esirleri gerçek bir anlaşma olmaksızın katiyen teslim etmeyeceklerini açıkladı. Cebbarin, Hamas Hareketi'nin Telegram sayfasında yayınladığı açıklamasında, Batı Şeria ve işgal altındaki Kudüs'ün, Aksa Tufanı operasyonunun kalbinde yer aldığını belirterek, işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan direniş güçlerine her nerede ve ne zaman olursa olsun zalim işgalcilerin yuvalarına vurması çağrısı yaptı. Cebbarin, Hamas'ın aracılara cevabını ilettiğini ve gerçek bir anlaşma olmaksızın esirlerin işgalcilere katiyen teslim edilmeyeceğini vurguladı. "İşgalciler esirlerinin akıbetini öğrenmek ve hayatta kalanları geri almak istiyorsa, müzakerelerde ciddi olmalı." diyen Cebbarin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun müzakereleri sekteye uğratan oyunlarından ve siyasi hesaplarından uzak durmaları gerektiğini dile getirdi. Hamas Hareketi cumartesi günü yaptığı açıklamada, aracılık yapan Mısır ve Katar'a İsrail ile ateşkes teklifine ilişkin cevabını ilettiğini duyurmuştu. Öte yandan İsrail Başbakanlık Ofisi de, Hamas'ın cevabının genel hatlarıyla olumsuz olduğuna ilişkin açıklama yapmıştı.


İsrailli Bakan Ben-Gvir, "hapishanelerdeki aşırı kalabalığa" çözüm için Filistinlilerin infaz edilmesini önerdi

 İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, İsrail hapishanelerindeki aşırı kalabalığa son vermek için "doğru çözümün" "terörist" olarak tanımladığı Filistinli esirlere idam cezasının uygulanması olduğunu savundu. Ben-Gvir, X hesabından açıklamada bulundu. Aşırı sağcı Yahudi Gücü partisinin lideri olan Ben-Gvir, "İsrail hükümetinin, Filistinli esirler için 936 ek gözaltı yeri inşa etmesine izin veren önerisini onaylamasından mutlu" olduğunu ifade ederek, "Ek inşaat, cezaevine daha fazla terörist alınmasını sağlayacak ve cezaevindeki tutukluluk krizine kısmi bir çözüm getirecek." değerlendirmesinde bulundu. Ben-Gvir, "Filistinlilere yönelik ölüm cezasının hapishanelerin aşırı kalabalıklaşması sorununa doğru çözüm olduğunu" kaydetti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU