Hatimoğulları: Türkiye halkları AKP-MHP kuşatmasını bu seçimlerde kırmıştır

Hatimoğulları, “Seçim sonuçlarının mesajlarını iktidar da muhalefet de doğru değerlendirmelidir, Kürt halkının taleplerine kulak vermelidir” dedi

Fotoğraf: AA

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında konuştu. "Türkiye halkları AKP-MHP kuşatmasını bu seçimlerde kırmıştır" diyen Hatimoğulları özetle şunları söyledi:

Bu seçimlere antidemokratik koşullarda girdik. Özellikle AKP-MHP ortaklığı bütün devletin olanaklarını arkasına alarak her türlü hileye başvurmalarına rağmen böyle bir seçim sonucunun açığa çıkması aslında bu sistemin gidecek yolunun kalmadığının bizlere göstermiştir.

31 Mart'ta tekçiliğe, inkara, zamlara, zülümlere Türkiye halkları el ele omuz omuza dur demiştir. Yerel seçimde bizler eşbaşkanımızla beraber partimizin bütün merkezi kurulları eyrelle birlikte çalıştık. Bizler dedik ki bu seçimde kayyımcı zihniyeten yaşam alanlarımızı bize dar edenlere karşı büyük bir demokrasi müxadelesi vereceğiz dedik. Bu mücadeleyi değerli halklarımızla beraber yürüdük. Bu başarıyı değerli haklarımıza borçluyuz. Her türlü baskıya, hileye ve zorbalığa rağmen sandıklarını asla terk etmeye, gece gündüz çalışan başta sevgili kadınlara, analarımıza değerli halklarımıza parti emekçilerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

31 Mart'ta dillerimiz farklı ama sözlerimiz aynıydı.Hukuksuzluklara, sefalete, hep birlikte yeter artık dedik, edi bese dedik ve bunun sonuçlarını hep beraber aldık. Çok uzun yıllardan beri toplum kutuplaştırıldı. Ülkenin kaynakları bir avuç yandaşa peşkeş çekilmiştir. Bu tabloda Türkiye halkları yanıt olarak adalet, demokrasi, özgürlük demiştir. Türkiye halkları AKP-MHP kuşatmasını bu seçimlerde kırmıştır.

Van büyük bir başarıydı

Seçim sonuçlarının mesajlarını iktidar da muhalefet de doğru değerlendirmelidir, Kürt halkının taleplerine kulak vermelidir. 31 Mart’ta ortaya çıkan harita demokratik bir değişim ve dönüşüm talebinin haritasıdır. Umutlu yarınların kurulabileceğinin haritasıdır. Biz DEM Parti olarak seçim sonuçlarını böyle okuyoruz.

Bizler Kent Uzlaşısı'nı anlatırken şunun altını sürekli çizdik. Sadece siyasi partileri kast etmiyoruz dedik. Bütün toplumsal dinamikler ve siyasal öznelerle önümüzdeki en önemli görevin demokratik mücadele ortaklığı olduğu bilinciyle hareket ettik. DEM Parti olarak halklarımızla beraber bu mücadeleyi yürütecek Türkiye’yi de demokrasi ile buluşturacağız!
 

Darbeyle elimizden alınmak istenen Van'da seferber olan halkımıza ve bize destek olan siyasi partilere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Van büyük bir başarıydı.

AKP Şırnak'ta hırsızlık yapmıştır

AKP-MHP iktidarının kayyım seçmenle kazandığı yerlerin listeleri var elimizde. Kürdistan'da az farkla kaybettiğimiz belediyelerde ahlaki değerleri, seçme ve seçilme hakkını yok sayan şekilde seçimler gerçekleşti. Şırnak seçim günü açık hava cezaevi gibiydi. AKP Şırnak'ta hırsızlık yapmıştır. Bu kayyum rejiminin başka bir versiyonudur. Buna karşı direnen bütün arkadaşlarımıza buradan sevgilerimi iletiyorum. AKP çaldığı belediyelerle asla muzaffer olamayacaktır.

Kürt halkının barış taleplerine her zaman savaşla karşılık veren anlayışa karşı Kürt halkı bir kez daha 'biz irademize sahip çıkacağız, kayyımcı anlayışınızı kabul etmeyeceğiz' mesajı vermiştir. AKP iktidarının Kürt halkı üzerindeki çöktürme planı bir kez daha çökmüştür. Kürt sorunu çözemeyen çözülür gerçeği bir kez daha ortaya çıktı.

Arkadaşlarımızın tahliye edilmeleri gerekir

Yarın Kobani davasının ertelenme ihtimali var. Bir hukuk cinayeti görmek istiyorsanır Kobani kumpas davasında belgelerini okuyun. Buradan yargıya çağrımızı yineliyoruz; 'Cübbeni iliklemekten vazgeç. Adalet terazisini düzeltin. Arkadaşlarımız hakkında isnat edilen hiçbir suç yok, tahliye edilmeleri gerekir. Arkadaşlarımızın verdiği mücadele, Ortadoğu halklarının kurtuluşuna hizmet eden mücadelenin ta kendisidir. 

Kobani Kumpas Davası'nda yargılanan arkadaşlarımız yıllardır devam eden hukuksuz bu davada en onurlu tavrı ortaya koymuştur. Buradan kendileri ile gurur duyduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim.

Ortadoğu kaynayan kazan olmaya devam ediyor. Şu anda Kızıldeniz'de başlayan gerilim, İsrail'in Gazze'yi yeniden işgal etmesi. En son İran ve İsrail ile arasında yaşanan gerilim çok ciddi bir savaşın habercisidir. 

Gelin Kürt ve Filistin sorununu çözelim

Biz baştan beri dedik ki savaşa prim verilmemeli, bugün 3. Dünya Savaşı'nı andıracak bir savaşa girilmesi, dünyanın ortadan kalkması anlamına gelecektir. Bu süreçte barış dışında sunulabilecek hiçbir reçete olmadığını düşünüyoruz. Bugün ulus- devlet anlayışının kendi içinde yürüttüğü çatışmaların en ağır bedelini halklar ödemektedir. Ortadoğu'da iki kanayan sorun vardır. Filistin ve Kürt sorunu. Filistin sorununun acil olarak çözüme kavuşması konusunda mesajlarımızı sürekli verdik. Kürt sorununun barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmesi Ortadoğu'nun halklarını rahatlatabilecek bir konu olduğunu baştan beri ifade verdik.

Bu iki sorun halkların kaderini tayin etme hakkı çercevesinde çözülmediği sürece, küresel güçlerin kanırtmaya devam edeceği sorunlar olmaya devam edecek. Buradan bütün bölge ve Türkiye halklarına sesleniyoruz. Gelin Kürt ve Filistin sorununu çözelim. Özellikle Türkiye halkları için kaynayan kazan konumu olan bir bölgede Kürt sorununu çözmüş olan bir Türkiye'nin halklarının çok daha güçlü ve dayanışmacı bir mesaj verebileceğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmayalım. Tek çözüm halkların birlikte kuracağı ittifaktır. Bölge açısından en önemli çözüm Kürt ve Türkiye ittifakıdır. Türk ve Arap ittifakıdır. Gelin bu ittifakları hep birlikte güçlendirelim ve barışın sesini savaş çığırtkanlarına karşı daha yüksek bir sesle dillendirelim ki bölgeye barış gelsin. Biz DEM Parti olarak Ortadoğu'nun büyük barışı için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU