Birleşmiş Milletler: Bir ay içinde Haiti'nin başkentinden 100 bin kişi kaçtı

Rakamlar üç hafta içinde 53.000 kişinin kaçtığını gösteriyor

Port-au-Prince'ten kırsal bölgeye giden otobüsün camından oğlunu iten bir kadın / Fotoğraf: AFP

Uluslararası Göç Örgütü dün yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 bin kişinin artan çete saldırılarından kaçmak için bir ay içinde Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'ten kaçtığını duyurdu.

8 Mart-9 Nisan tarihleri ​​arasında en sık kullanılan otobüs duraklarında veri toplayan kuruluş, özellikle son aylarda 116.000 yerinden edilmiş insanın kaçtığı güney illerine gitmek için 94 bin 821 kişinin başkentten ayrıldığını kaydetti.

Örgütün yayınladığı son rakamlar, 8-27 Mart tarihleri arasındaki üç hafta içinde 53.000 kişinin kaçtığını gösteriyor.

Kuruluş, bazı yerinden edilmiş kişilerin veri toplama noktalarından geçmemesi veya farklı güzergahları kullanması nedeniyle, bu sayıların kaçan toplam insan sayısını tam olarak yansıtmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası Göç Örgütü, kaçanların gittiği illerin “yeterli altyapıya ve orda yaşayanların başkentten gelen büyük akınlarla başa çıkmak için yeterli kaynaklara sahip sahip olmadığını” vurguladı.

Veriler, başkentten kaçanların yüzde 63'ünün (yaklaşık 100 bin kişi) başlangıçta ülke içinde yerinden edildiğini, bazılarının önce başkent Port-au-Prince bölgesindeki akrabalarına sığındığını, bazılarının ise birkaç kez yerinden edildiğini gösteriyor.

Uluslararası Göç Örgütü, yeni bir olguya dikkat çekerek daha önce yerinden edilmemiş kişilerin başkenti terk etmeye başladığını belirtti.

BM örgütü, "Bu aynı zamanda başkentteki kötüleşen durumu gösterdiğini” belirtiyor. Örgüte göre “yerinden edilmiş biri için başkenti terk etme kararı, orada ikamet eden ve illere sığınmak için ayrılmaya karar veren birine göre nispeten daha hızlı olabilir."

Şarku'l Avsat'ın ulaştığı bilgiye göre IOM'nin veri toplama sürecinde görüştüğü kişilerin büyük çoğunluğu (yüzde 78) şiddet nedeniyle başkenti terk ettiklerini belirtirken, yüzde 66'sı "gerektiği sürece" başkent dışında kalacaklarını belirtti.

Haiti onlarca yıldır yoksulluğa, doğal afetlere, siyasi huzursuzluğa ve çete şiddetine tanık oluyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU