Haiti'yi kasıp kavuran "Barbekü" silah bırakma şartını açıkladı

Uluslararası kamuoyuna seslendi

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin 2021'de suikastla öldürülmesinden bu yana Haiti, sürüklendiği kaostan kurtulamıyor (Reuters)

Haiti'de çete lideri Jimmy Cherizier, barış görüşmelerine katılmaları şartıyla silah bırakabileceklerini söyledi.

"Barbekü" lakaplı çete lideri, Birleşik Krallık merkezli medya kuruluşu Sky News'a dün yaptığı açıklamada, ülkede barışın sağlanması için yeni hükümet kurma görüşmelerine katılmaları haline silah bırakmayı düşünebileceklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cherizier, uluslararası toplumun Haiti'deki durumun çözümü için detaylı bir plan hazırlamasını isteyerek "Bize neye karar vermemiz gerektiğini dayatmazlarsa silah bırakılabileceğini düşünüyorum" dedi. 

Diğer yandan 47 yaşındaki çete lideri, ülkeye yabancı asker gönderilmesi durumunda bu kişileri "istilacı kuvvetler olarak göreceklerini" söyledi.

Cherizier, Haiti'deki 12 çetenin yer aldığı G9 Ailesi ve Müttefiklerinin Devrimci Güçleri adlı konfederasyonun başında. 

Konfederasyondaki çeteler, Haiti Başbakanı Ariel Henry'nin istifasını talep ederek başkent Port-au Prince'in yanı sıra Croix des Bouquets bölgesinde yer alan iki hapishaneye 2-3 Mart'ta baskın düzenlemişti. 

Güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmada 12 kişi yaşamını yitirirken, hapishanelerden toplamda 4 bine yakın mahkum kaçmıştı. 
 

barbekü.jpg
Cherizier, eskiden Haiti polis teşkilatında görev yapıyordu (AP) 


Hükümet, kaçan suçluların yakalanması için 4 Mart'ta 72 saatlik olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini duyurmuştu. OHAL daha sonra 7 Mart'ta bir aylığına uzatılmıştı. 

Henry ise çete saldırıları sırasında, ülkeye uluslararası bir güvenlik gücü gönderilmesine dair görüşmeler yapmak için Kenya'nın başkenti Nairobi'ye gitmişti. 

Güvenlik güçlerinin Haiti'ye gönderilmesi için anlaşma sağlanamazken, Porto Riko'ya sığınan Henry, 12 Mart'ta istifa ettiğini duyurmuştu.


Independent Türkçe, BBC, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU