Rus basınında Gazze savaşı: "İsrailliler gerçekten erken seçim istiyor mu?"

Gazze savaşının 186. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: detaly.co.il

Gazze savaşının 186. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 8 Nisan Pazartesi günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:


Детали (Detaylar):
 

 

Kahire'deki müzakereler: Mısırlılar ilerleme bildiriyor, Filistinliler yalanlıyor

Filistin örgütünün üst düzey temsilcisi 8 Nisan Pazartesi sabahı Lübnan'ın Al Mayadeen kanalına yaptığı açıklamada uluslararası arabulucuların katılımıyla yürütülen görüşmelerde ilerlemenin olmadığını ifade etti.

Resmi temsilci, "Delegasyon Kahire'deki görüşmelere tek ulusal pozisyonu benimseyerek gitti. Yeni bir şeylerin olması durumunda bizim resmi medya kurumlarımızda yayımlanacak. Bizim taleplerimiz bir an önce ateşkesin sağlanmasını, İsrail askerlerinin çıkmasını ve ablukanın kaldırılmasını içeriyor" diye görüş açıkladı.

Daha önce Mısır'ın Al Cairo kanalı görüşmelerde ilerlemenin olduğunu ve tarafların ana maddeler üzerinde anlaştığını haber vermişti. Haberde Hamas ve Katar'ın görüşme gruplarının iki gün sonra geri dönerek anlaşmanın son koşullarını belirlemek için Kahire'yi terk ettikleri ifade edilmişti.

ABD ve İsrail'in görüşme grupları yakın saatler içinde Kahire'yi terk edecek ve ardından 48 saat içinde görüşmeler yeniden başlayacak.
 

 

Kan-11 Anketi: İsrailliler gerçekten erken seçim istiyor mu?

Araştırmanın sonuçlarına göre siyasi sistemin ve güvenlik kurumlarının yöneticilerinin savaştan sonra kendi koltuklarında oturmamaları gerektiğini ortaya koydu.

Sonuç: erken seçim yapılması gerekir. Katılımcıların yüzde 66'sı bu yönde görüş belirtti. Yüzde 44 seçimlerin yakın birkaç ay içinde yapılması yönünde görüş ifade etti.

Savaş sırasında bu şahısların kişisel olarak kendilerini nasıl gösterdiklerine ilişkin soruya şu cevaplar verildi:

- Benjamin Netanyahu:

İyi: yüzde 29
Kötü: yüzde 68
Fikrim yok: yüzde 3


- Herzi Halevi:

İyi veya yeterli: yüzde 51
Kötü: yüzde 41
Fikrim yok: yüzde 8


- Netanyahu'nun istifa etmesi gerekir mi; gerekirse ne zaman?

7 Ekim fiyaskosundan hemen sonra: yüzde 42
Zaferden sonra: yüzde 29
Etmemesi gerekir: yüzde 21
Fikrim yok: yüzde 8


Anşel Pfeffer'in yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Netanyahu "tam zaferden" söz ediyor. Peki İsrail Silahlı Kuvvetleri neden Gazze Şeridi'nden çekiliyor?

7 Nisan'da, Hamas'ın İsrail'e saldırısının üzerinden tam yarım yıl geçmişken İsrail savunma ordu güçlerinin tamamına yakını Gazze Şeridi'nin Güney kısmını terk etti. Ancak Netanyahu savaşı bitirmek için acele etmiyor.

Anlaşma ve ateşkes dağların ardında değilse operasyonu bir süreliğine erteleyecekler. Hatta İsrail ve Hamas'ın anlaşma zemini bulmamaları durumunda bile operasyonların yakın zamanda başlama ihtimali yok düzeyinde.

Son birkaç ayda Refah operasyonunu kendi verdiği söz doğrultusunda "İsrail'in tam zaferine" doğru giden yolun belirleyici adımı olarak nitelendirmişti. Ancak ne ilginçtir ki, bakanlar kabinesinin 7 Nisan'daki toplantısı öncesinde kendisi Refah'ın ismini hatır için telaffuz etti. Bunun yerine o, rehinelerin kurtarılması konusuna odaklandı. Konuşmasında rehineler konusuna 5 kez değinirken Refah'ın ismini sadece bir kez andı.

Sayısız kamuoyu araştırması (Netanyahu'nun) Refah'a gireceğine ilişkin vaatlerinden İsraillilerin bıktığını ve artık kendisine inanmadığını mı ona kanıtladı? Rehinelerin Hamas esaretinde hayatlarını kaybetmelerine ilişkin kendisini protesto edildiği eylemlerin artması (Netanyahu'yu) rahatsız ediyor mu? Veya belki bu durum Refah'a operasyon düzenlemek yerine rehinelerin kurtarılması operasyonuna öncelik vermesini isteyen ABD Başkanı Joe Biden'ın güçlü baskısına maruz kalmasının bir alameti olabilir mi?

Bu seçeneklerin hepsi olabilir. Her halükarda Netanyahu verdiği "tam zafer" sözü için acele etmiyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU