Tapınak Şövalyeleri Kudüs'te

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

Tarihçilerin çoğu, Papa II. Urban'ın Kasım 1095'te Clermont-Ferrand'da vaaz ettiği vaazın, Kutsal Toprakları Müslümanların kontrolünden çıkarmak için bir askeri kampanya dalgasını körükleyen kıvılcım olduğunu düşünüyor.

O zamanlar ilahi olarak onaylandığı düşünülen, genellikle acımasız savaşları içeren bu seferlere Haçlı Seferleri denir.

Özünde, İsa'nın yaşamı ve hizmetiyle ilişkili tapınaklara, her şeyden önce Kutsal Kabir'e erişim arzusu vardı, Kudüs'teki kilisenin Mesih'in mezarını içerdiği söylendi.  

Doğu'da toprak ve zenginlik kazanmayı ümit eden Haçlılara günahtan arınma ve sonsuz zafer vadedildi.

Soylular ve köylüler çağrıya çok sayıda cevap verdiler ve Avrupa çapında Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'e yürüdüler.
 

 

Bizans imparatorunun desteğiyle, Ermeni Hıristiyanların rehberliğinde şövalyeler, modern Türkiye ve Suriye'deki Selçukluların kontrolündeki bölgeler aracılığıyla inatla Kudüs'e yürüdüler.

Haziran 1099'da Haçlılar, 15 Temmuz 1099'da düşen 5 haftalık Kudüs kuşatmasına başladılar.

Görgü tanıklarının ifadeleri savaşın dehşetini kanıtlıyor.

Şehri Zeytin Dağı'ndan izleyen Caen'li Ralph, şu ifadeleri kullanıyor:

Koşuşturan insanları, müstahkem kuleleri, uyandırılmış garnizonu, silahlara koşan erkekleri, gözyaşları içinde kadınları, rahipleri dualarına döndüler, sokaklar çığlıklarla çınlıyor, çarpıyor, çınlıyor ve gülüyordu.


Haçlılar, Akdeniz kıyısındaki şehirlerin çoğunu ele geçirdiler ve yeni kurulan bölgelerini korumak için Kutsal Topraklar boyunca çok sayıda müstahkem kale inşa ettiler ve aynı zamanda Roma'ya sadık kiliseler kurdular.

Haçlılar için Kaya Kubbesi Süleyman'ın Tapınağıydı; Mescid-i Aksa saray ve ahır olarak kullanılmak üzere dönüştürüldü.
 

 

Haçlılar tarafından kurulan Latin Kudüs krallığı, on beş katedral kilisesiyle övünüyordu.

Örneğin Beytüllahim'deki Doğuş Kilisesi, 1110'da Batılı bir Hıristiyan piskoposunun ikametgahı oldu.

Kudüs şehrinde farklı geleneklerden sanatçılar bir araya geldi, örneğin Kutsal Kabir yakınlarındaki pazarın sağında Suriyeli altın işçileri ve solda Latin altın işçileri vardı.  

Nitekim, bu döneme ait metal işleri bazen islami bir estetiği Hıristiyan temasıyla birleştirir.

Hatta bazı parçalar, bir Hıristiyan için İslami bir kuyumcu tarafından yapıldığını gösteren bir yazıt taşıyor.

Avrupa kiliseleri için yapılan değerli sanat eserleri, Kutsal Topraklarla bağlantılarını kutladı. 
 

 

1147-49'da Clairvaux'lu Sistersiyen başrahibi Bernard tarafından savunulan İkinci Haçlı Seferi, Suriye'de Şam'ı ele geçirmeye çalıştı.

Kampanya, Müslümanlar yeniden toplandığı için korkunç bir başarısızlıktı.

Salah al-Din (Selahaddin Eyyubi) liderliğindeki Müslüman güçler Suriye'ye ilerledi ve sonunda Ekim 1187'de Kudüs'ü geri aldı.

Selahaddin Eyyubi, kişisel sekreteri tarafından Kudüs Patriği'nin kilise'nin hazinesiyle şehri terk etmesine izin vermesiyle anıldı ve şöyle açıkladı:

Eğer [bu servete el koymak için] mazeret gösterirsek, onlar [Franklar] bizi ihanetle suçlayacaklar ... insanları yeminlerini bozmakla itham ettirmeyelim. Bırak gitsinler. Yardımseverliğimizden bahsedecekler.


Şehre giren bir Selahaddin veziri, Haçlıların Kudüs'ü nasıl güzelleştirdiğine hayret etti:

Kafirlerin bakımı onu Cennet bahçesine dönüştürmüştü ... lanetlenenler, sütun ve mermer levhalarla yeniden inşa ettikleri bu şehri mızrak ve kılıçla savundular. Tapınakçıların ve hastanecilerin kiliselerini, saraylarını kurmuşlardı ... Her tarafta bahçeleri kadar hoş, beyaz mermer ve yapraklarla süslenmiş sütunlarla aydınlık, onları canlı ağaçlara benzeyen evler görüyorlar.
 

 

Üçüncü Haçlı Seferi'nin (1189-92) sonunda Haçlı kuvvetleri Kıbrıs'ı ve kıyı kenti Acre'yi ele geçirmişti.

Selahaddin Eyyubi, Avrupalı hacılara Kudüs'e erişimi garanti etti ve Yahudileri de şehre geri kabul etti.

1183'ten 1185'e Mekke'ye seyahat eden İspanya doğumlu İbn Cübeyr'in tarihi, askeri düşmanlık zamanlarında bile Kutsal Topraklardaki ticaret kolaylığından bahsediyor:

Müslümanlar Şam'dan Acre'ye (Frenk toprakları üzerinden) sürekli seyahat ettiler ve aynı şekilde Hıristiyan tüccarlardan biri değil durduruldu ve engellendi (Müslüman bölgelerde) ... 
 


Her haçlı seferiyle Bizanslılarla Batılı güçler arasındaki ilişkiler daha da yabancılaştı.

Dördüncü Haçlı Seferi 1202'de Mısır'ın hedefi olarak yola çıktı. Ancak Bizans'taki hanedan anlaşmazlığında taraf seçtikten sonra Haçlılar, destekleri için vadedilen muazzam miktarda parayı toplamak için kuşatmalarını Bizans'ın başkenti Konstantinopolis'e çevirdiler.

Şehir 1204'te yağmalandı, zengin hazineleri Venedikliler (aslanın payı San Marco, Venedik Hazinesinde kaldı), Fransızlar ve diğer Haçlılar arasında bölündü.

Konstantinopolis'in Latin imparatorluğu, Flanders Baldwin ile imparator olarak kuruldu. 1261'de Bizanslılar şehri geri aldı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU