Rus basınında Gazze savaşı: "Esas sorun Netanyahu'nun gerilimi tırmandırma niyetinde olması"

Gazze savaşının 183. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Görsel: İzvestiya

Gazze savaşının 183. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

Independent Türkçe için 5 Nisan Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov ve Pavel Tarasenko'nun yazısı özetle şu şekilde:
 

 

Kısıtlı hareket radyosunda intikam 

İran İsrail'i vurabilir ancak geniş çaplı bir savaştan kaçınmak istiyor

İsrail, İslam Cumhuriyeti’nin Şam Konsolosluğu’na kısa süre önce gerçekleştirdiği saldırıya İran'ın vereceği muhtemel yanıta hazırlanıyor. İsrail ordu kumandanlığı askerlerin kısa süreli iznini durdururken aynı zamanda yedekteki yeni askerleri hizmete çağırdı. Saldırı için İran bu sene Filistin'le Uluslararası Dayanışma Günü'ne denk gelen 5 Nisan tarihini seçebilir. Ancak Pentagon da yorumcular camiası da İran'ın İsrail ve ABD geniş çaplı bir çatışmaya girme riskinde bulunmayacağını ve bundan dolayı ihtiyatlı davranacağını düşünüyor.

Kendi kaynaklarına isnat eden İsrail'in 12. kanalı Yahudi devleti askeri yönetiminin Lübnan, Irak ve Yemen'deki kendi kontrolünde bulunan grupların yardımına başvurmadan İran'ın füze saldırısını kendi topraklarından yapacağını ifade etti.

İran ikilemle karşılaştı. Tahran'ın intikam almamasını İran ahalisi ve İslam Cumhuriyetinin dış müttefikleri bunu anlamayacak. Ancak İran yönetimi gerilimi tam şekilde tırmandırmayı ve İsrail ve ABD ile doğrudan karşı karşıya gelmeyi de istemiyor.

İran "intikamlarının tarihi" Tahran'ın kendi düşmanlarına gerilimin artması için önemli ölçüde zarar vermemeye çalıştığını gösteriyor.

Geçen ekimden bu yana Filistin Hamas hareketiyle dayanışma göstergesi olarak Lübnan Hizbullah’ının adeta her gün İsrail'in Kuzeyine darbeler indiriyor.

Cevabında İsrail savunma ordusu Lübnan'ın Güneyini ve merkez kısımlarını vuruyor. İsrail savunma bakanı Yoav Gallant bakanlık elemanlarına halkın geniş çaplı nasıl hazırlanacağı üzerinde çalışılması talimatı verdi. Şimdi Hizbullah ile...


İzvestiya:

Kseniya Loginova'nın analizi özetle şu şekilde:
 

 

Tatsız intikam: İran, konsolosluğa yapılan saldırı nedeniyle İsrail'e cevap vereceğine söz verdi

Füze saldırısında aralarında İran Devrim Muhafızları'ndan 2 generalin de bulunduğu 13 kişi öldü

Tel Aviv ve Tahran doğrudan bir askeri çatışmanın eşiğinde. İsrail ordusu Şam'daki İran konsolosluğuna saldırdı. Saldırıda aralarında 2 İslam Devrim Muhafızları (IRGC) generali ve 5 subayın yanı sıra, 6 sivilin de bulunduğu 13 kişi hayatını kaybetti. İranlı yetkililer "aynı kapsam ve zulümle" karşılık vereceklerine söz verdiler. Tahran'ın neler yapabileceğini ve İzvestiya'da dünyanın yeni bir büyük savaşın eşiğinde olup olmadığını okuyun.

İran nasıl bir yanıt verebilir?

En aşırı durum İran ile İsrail doğrudan karşı karşıya gelmeleri olacak. Ancak daha inandırıcı senaryolara odaklanılması gerekir. İlki Hizbullah üzerinden İsrail-Lübnan sınırında ikinci cephenin açılmasıdır... Ancak bu durumda da örneğin 2006 yılında olduğu gibi Lübnan-İsrail sınırında geniş çaplı çatışma olmayacak. Ancak Hizbullah'ın yeteri kadar silahı ve on yıllar boyunca edindiği deneyim var.

Gelişmelerdeki ikinci seçenek Yemen'deki Husilere verilen desteğin güçlenmesi ve Hürmüz Boğazı'nı geçişlere kapatma girişimidir. Bu, çok ciddi bir adım olup pek muhtemel Gelişimin Muhafazası operasyonunun ana figürleri olan ABD ve Birleşik Krallık'ı kızdıracağı muhtemel.

Üçüncü ve akla daha yakın senaryo İsrail'in Kızıldeniz'deki mevkilerine ve İsrail ve ABD'nin, Irak'ın Kuzeyinde sıkı işbirliği içinde oldukları Kürt peşmergelerin pozisyonlarına darbe indirmektir.

Esas sorun Netanyahu'nun gerilimi tırmandırma niyetinde olmasıdır.

Bir yandan kişiliğini koruma, öte yandan savaşına başlamasına neden olmama noktasında İran'ın şişenin dar boğazından nasıl geçeceği yakın dönemde bu ülke çok ciddi sorun olacaktır. 


Детали (Detaylar):
 

 

Hamas'la müzakereler: CIA şefi Kahire'ye gidiyor

Bu hafta sonu Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA'nin Başkanı Williams Burns, İsrail'in Hamas ile görüşmelerinde Mısırlı ve Katarlı meslektaşları arabulucularla bir araya gelmek üzere Kahire'ye gidecek.

Onlar Gazze Şeridi'nde teröristlerin elinde bulunan rehinelerin serbest bırakılması konusunda ilerleme kaydetme girişiminde bulunacaklar.
 

 

Savaş Kabinesi: İsrail, İran'dan gelecek her türlü senaryoya hazır

Savaş kabinesinin toplantısı 5 Nisan gece yarısı sona erdi. Toplantıda bakanlar Gazze Şeridi'ndeki sivil halka yardımın kapasitesinin artırılması noktasında ivedi adımların atılması için Başbakan Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant ve Bakan Ganz'a yetki verdi.

Aşdod ve Erez sınır kapısından yardım sevkine izin veren İsrail, aynı zamanda Kerem Şalom sınır kapısı üzerinden Ürdün'den gelen yardımın kapasitesini de artıracak.

Ayrıca, bakanlık açıklamasında İran'a karşı  gerek savunma ve gerekse taarruz noktasında İsrail'in her tür gelişmeye hazır olduğu ifade edildi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU