Çin'de 300 milyon kişi emekliye ayrılacak: Ekonomi buna hazır mı?

"10 yıla kadar ABD nüfusu kadar kişi işgücünden ayrılacak"

Yaklaşık 1,4 milyar kişinin yaşadığı Çin'de nüfusun yüzde 10'u 65 yaş ve üstü kişilerden oluşuyor (Reuters)

Çin'in yaşlanan ve gelecek yıllarda emekli olacak nüfusu, ülkenin ekonomisine ciddi yük bindirilebilir. 

Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin analizinde, 50 ila 60 yaşlarında olan yaklaşık 300 milyon kişinin gelecek 10 yıl içinde işgücünden ayrılacağına dikkat çekildi. Bu neredeyse ABD'nin nüfusuna yakın bir rakam.

Pekin'in yaşadığı ekonomik sorunlar ve emeklilik fonlarına ayrılan paranın azalması, yaşlanan nüfusun bakımıyla ilgili sorunlar doğuruyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin Bilimler Akademisi'nin 2019'daki verilerine göre emeklilik fonundaki paralar 2035'te bitebilir. Ancak uzmanlara göre pandeminin yarattığı ekonomik tahribat, fonun çok daha erken tükenmesine yol açabilir.

Birleşmiş Milletler Çalışma Örgütüne göre ülkedeki aylık ortalama emekli maaşı 170 yuan (yaklaşık 765 TL) civarında.

Çin'de yaşlanan ebeveynlerin bakımını devletten ziyade geleneksel olarak bu kişilerin çocukları üstleniyor. Ancak Pekin yönetiminin 1980-2015'te yürüttüğü "tek çocuk" politikasının yanı sıra gençlerin kırsal kesimdeki ailelerinin yanından şehirlere göç etmesi, bunu zorlaştırdı.

Pekin, yaşlılara hizmet verilebilmesi için özel sektörden daha fazla bakımevi inşa etmesini istiyor. 

Ancak Zhejiang eyaletinin başkenti Hangzhou'da yer alan Sunshine Bakımevi'nin direktörü, son yıllarda sürekli zarar ettiklerini belirtiyor. 1300 kişinin kaldığı bakım evinde 20 genç, gönüllü olarak çalışıyor. 

Bakımevlerinde yaşlılara hizmet verecek çalışanların sayısının da ülke genelinde düşmesi öngörülüyor. BBC'nin aktardığına göre 2020'de bir emekli başına 5 bakıcı düşerken, bu sayı 2050'de 1,6'ya gerileyecek.

72 yaşındaki çiftçi Huanchun Cao, "Doğru düzgün emeklilik maaşımız yok" diyerek, sağlıkları el verdikçe çalışmak durumunda olduklarını belirtti.
 


Pekin yönetimi, yaşlanan nüfusla ilgili sorunların çözümü için emeklilik yaşını yükseltmeyi de planlıyor. 

Ülkede halen emeklilik yaşı sınırı erkeklerde 60, kadınlardaysa fabrika işçilerinde 50, beyaz yaka çalışanlarda 55 olarak uygulanıyor. Bu yaş sınırları, Komünist Parti'nin Çin Halk Cumhuriyeti'ni 1949'da kurmasından bu yana hiç değiştirilmedi. 

Pekin yönetiminden 2022'de yapılan açıklamada, 2025 itibarıyla emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltileceği bildirilmişti.


Independent Türkçe, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU