Domuz böbreği nakledilen ilk hasta taburcu oldu

Richard Slayman "ailesiyle yeniden vakit geçirmeye başlayacağı için heyecanlı" olduğunu söyledi

Rick Slayman taburcu edilirken doktorlarla (Massachusetts General Hospital)

Bir domuzdan genetiği değiştirilmiş böbrek nakli yapılan dünyanın ilk hastası, çığır açan ameliyattan sadece iki hafta sonra hastaneden taburcu edildi ve evine dönüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hastanenin açıklamasına göre 62 yaşındaki Richard Slayman çarşamba günü Massachusetts General Hospital'dan (MGH) taburcu edilirken bunun "yeni bir başlangıç" anlamına geldiğini söyledi.

ABD'nin Massachusetts eyaletininin Weymouth kentinde yaşayan hasta son evre böbrek rahatsızlığıyla mücadele ediyordu. Böbrek nakli 16 Mart'ta 4 saat süren bir operasyonla gerçekleştirildi.

Daha önce genetiği değiştirilmiş domuzlardan organ nakline yönelik iki girişimin başarısız olmasının ardından bu hastanın taburcu edilmesi tıp bilimi açısından önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Hastanedeki doktorlara göre, Slayman'a nakledilen böbrek düzgün çalışıyor, idrar üretiyor, kandaki atıkları süzüyor ve vücut sıvılarındaki dengeyi koruyor.

Slayman yaptığı açıklamada, "Bu an, bugün hastaneden uzun zamandır sahip olduğum en temiz sağlık raporlarından biriyle ayrılmak, uzun yıllardır gelmesini dilediğim bir andı" dedi. 

Artık gerçek.

Aldığı "olağanüstü bakım" için doktorlarına, cerrahlarına ve hemşirelerine teşekkür ederek, eve dönmenin hayatının "en mutlu anlarından biri" olduğunu söyledi.

Slayman, "Bugün sadece benim için değil, onlar için de yeni bir başlangıç" dedi.

Uzun yıllardır yaşam kalitemi etkileyen diyaliz yükünden kurtulmuş bir halde ailem, arkadaşlarım ve sevdiklerimle yeniden vakit geçirmeye başlayacağım için heyecanlıyım.

Slayman

Domuz böbreği nakledilen hasta Richard Slayman, çarşamba günü taburcu oldu (Massachusetts General Hospital)​​​​​


Böbrek, organı insana nakledilmesine uygun hale getirmek için 69 genetik modifikasyonla yetiştirilen bir domuzdan geldi. Böbrek, "zararlı domuz genlerini çıkardıklarını ve insanlarla uyumluluğunu artırmak için bazı insan genleri eklediklerini" söyleyen Massachusetts merkezli biyoteknoloji şirketi eGenesis tarafından sağlandı.

Daha önce domuzlardan yapılan iki zenotransplantasyon (hayvandan insana nakil) başarısız olmuş ve kalp verilen her iki hasta da birkaç hafta sonra ölmüştü. Hastalardan birinin bağışıklık sistemi organı reddetmişti.

Doktorlar, Slayman'ın vücudunun böbreği reddedip reddetmeyeceğinin henüz belli olmadığını söyledi.

Bu büyük atılım, böbrek nakli için bekleme listesinde olan 100 binden fazla Amerikalı ve böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girmek zorunda kalan 550 binden fazla Amerikalı için umutları arttırdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU