ABD basınından yerel seçim analizi: "Türkiye dünyaya ders verdi"

AK Parti seçmeninin sandığa gitmemesinin gerekçeleri sorgulandı

İmamoğlu'nun zaferini kutlamak isteyenler pazar gecesi İstanbul'da Saraçhane'ye akın etmişti (AFP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), yerel seçimlerle ilgili iki analiz yayımladı.

Ishaan Tharoor'un "Türkiye'nin şok seçimleri, dünyaya bir ders daha veriyor" başlıklı analizinde, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Türkiye'de yeni nesil siyasetçilerin baş figürü" diye nitelendi. 

İmamoğlu'nun, Adalet ve Kalkınma Partili (AK Parti) rakibi Murat Kurum karşısında kazandığı zaferle siyasi kariyerinde önemli bir adım attığı belirtildi.

AK Parti tabanının bir kısmının sandığa gitmediğine dikkat çekilen analizde, şu yorumlar paylaşıldı: 

Geçim kaygısı ve toplumdaki kasvetli atmosfer, AK Partili seçmen tabanının bir bölümünün sandığa gitmemesine yol açmış gibi görünüyor. Uzun süredir iktidarda olan AK Parti'deki durgunluğun yarattığı derin memnuniyetsizlik, daha sağ görüşlü bazı AK Parti seçmenlerini, Gazze savaşı nedeniyle İsrail'le ekonomik bağları koparmayı reddettiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan ayrılan İslamcı bir parti de dahil başka partilere yönlendirmiş olabilir.

Analizde, CHP'nin başarısında eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yerine Özgür Özel'in seçilmesinin ve İmamoğlu'nun kampanyalarını güçlendirmesinin önemli rol oynadığı belirtildi. 

Aslı Aydıntaşbaş'ın analizindeyse yerel seçim sonuçlarının, Erdoğan açısından "tehlike oluşturduğu" savunuldu. 

"Türkiye'deki seçimlerden çıkarılacak ders: Karizma, bir güç figürünü yenmenin anahtarıdır" başlıklı analizde, yerel seçim sonuçlarının Erdoğan yönetimine bir tepki niteliği taşıdığı öne sürülerek şu değerlendirme paylaşıldı: 

Bu oylama çok açık bir şekilde protesto niteliğindeydi. Türk seçmenler, genel seçimleri kazanmasının üzerinden bir yıl geçmeden Cumhurbaşkanı ve politikalarından duyduğu hoşnutsuzluğu gösterdi.

İmamoğlu'nun 2028'de yapılması öngörülen genel seçimlerde Erdoğan'a rakip olabileceğinin belirtildiği analizde, ekonomik sıkıntılar ve yüksek enflasyona dikkat çekilerek "Muhalefet muhtemelen yakında erken seçim istemeye başlayacak" dendi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugünkü açıklamasında "Ben erken seçim talep etmiyorum. Buna halk karar verir" dedi.

Aydıntaşbaş, Erdoğan'ın iktidarda kalabilmek için radikal sağcı ve İslamcı partilerle ittifak kurması gerekeceğine işaret etti.  

Analizde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun radikal sağcılarla kurduğu koalisyona dikkat çekilerek, böyle bir stratejinin "İsrail'de olduğu gibi toplumsal kutuplaşmayı derinleştireceği ve Türkiye'nin kırılgan demokrasisine daha fazla yük bindireceği" savunuldu. 

Pazar günü yapılan yerel seçimlerde CHP, Türkiye genelinde yüzde 37,77 oy alarak, yüzde 35,49 oyda kalan AK Parti'yi geride bıraktı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) açıkladığı rakamlara göre CHP 35, AK Parti ise 24 belediye başkanlığını kazandı.


Independent Türkçe, Washington Post, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU