8 ay sonra hâlâ kazanıyor: Tartışmaların ardından Japonya'da da vizyonda

Geçen yıla damgasını vuran Oscarlı film, spekülasyonların ardından izleyiciyle buluştu

Kai Bird ve Martin J. Sherwin'in yazdığı kitaptan uyarlanan filmde Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr. ve Matt Damon rol alıyor (Universal)

Oppenheimer'ın vizyona girmesinin üzerinden 8 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen Christopher Nolan'ın tarihi destanı yeni izleyiciler bulmaya devam ediyor.

Dünyanın çoğu Oppenheimer'ı izlemiş olsa da film Japonya'da geçen hafta sonu gösterime girdi.

2,5 milyon dolar kazandı

Film, Japonya'da 343 salonda gösterime girdi. Geçen ay düzenlenen Akademi Ödülleri'nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu da dahil olmak üzere toplam 7 Oscar kazanan film, Japonya'daki ilk haftasında 2,5 milyon dolar hasılat yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Film, ülkenin gişe listelerinde Japon yapımı korku filmi Strange House ve animasyon Haikyu!!!'nun ardından üçüncü sıraya yerleşti. 

Universal Pictures'a göre Oppenheimer, 1,6 milyon dolar kazanan Aquaman ve Kayıp Krallık (Aquaman and the Lost Kingdom) ve 1,3 milyon dolar hasılat yapan Dune: Çöl Gezegeni Bölüm İki (Dune: Part Two)  geride bırakarak Japonya'da bir Hollywood yapımı için 2024'ün en büyük açılış kazancını elde etmeyi başardı. 

Bu bilet satışlarıyla birlikte Oppenheimer, dünya çapında 965 milyon dolar gibi şaşırtıcı bir hasılata ulaştı. 

Bu hasılat, çoğunlukla laboratuarlarda ve Amerikan hükümetinin koridorlarında geçen üç saatlik, R derecelendirmeli (ABD'de 17 yaşından küçüklerin filmi sinemada izlemek için yanlarında bir ebeveyn ya da yetişkin bir vasi bulundurmak zorunda olması) bir drama için dikkate değer bir rakam. 

Neredeyse gösterime girmiyordu

Amerikan yapımı filmlerin Japonya'da Kuzey Amerika'dakinden aylar sonra gösterime girmesi alışılmadık bir durum değil. Ancak Oppenheimer gösterime girmeden önce, filmin Japonya'da oynayıp oynamayacağı konusunda spekülasyonlar vardı. 

Atom bombasının yapımına öncülük eden Amerikalı teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer'ı merkeze alan filmin konusu Japonya için son derece tartışmalı. 

Bu kitle imha silahları 1945'te Hiroşima'yla Nagazaki'ye atılmış ve yüz binlerce Japon vatandaşının ölümüne yol açmıştı.

Hollywood filmlerinin çoğunu Japonya'da gösterime sokan dağıtımcı Toho-Towa, Oppenheimer'la ilgilenmemeyi tercih etti. 

Film Japonya'ya gelmeyecek gibi görünüyordu, ta ki geçen aralıkta Bitters End "konuyla ilgili aylarca süren düşünceli diyalogların ardından" filmi alana kadar. 

Bitters End, daha önce Oscar ödüllü Parazit'in (Parasite) Japonya'daki gösterimini üstlenmişti.

Sadece Başlangıç'ın altında kaldı

Universal'a göre, Nolan'ın önceki filmleriyle kıyaslandığında, Oppenheimer'ın ilk bilet satışları Yıldızlararası (Interstellar), Batman Başlıyor (Batman Begins), Dunkirk ve Kara Şövalye'nin (The Dark Knight) üzerinde; Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises) ve Tenet'le aynı seviyede; Başlangıç'ınsa (Inception) altında kaldı. 

Başlangıç, 42 milyon dolarla yönetmenin Japonya'da en çok hasılat elde eden yapımı olurken, son iki filmi Tenet ve Dunkirk, ülke sinemalarında sırasıyla 25 milyon dolar ve 14,8 milyon dolar hasılat elde etmişti.


Independent Türkçe, Variety, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU