Bilgisayarda fazla vakit harcamak ereksiyon bozukluğu riskini artırıyor

Uzmanlar önerilerini de paylaştı

Çin Oyun Endüstrisi Komitesi, oyun bağımlılığını "manevi afyon" diye nitelemişti (Reuters)

Çin'de yapılan araştırmada, bilgisayar başında uzun süre geçiren erkeklerin ereksiyon bozukluğu riskinin arttığı bildirildi.

Bilimsel dergi Andrology'de dün yayımlanan çalışmada, 40 ila 69 yaşlarındaki 220 bin erkeğin genetik verileri kullanıldı. 

Araştırmada, bilgisayar başında uzun vakit geçirmenin, Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) seviyelerini olumsuz etkilediği belirtildi. 

Beyindeki hipofiz bezinin salgıladığı FSH, erkeklerde sperm üretimi ve olgunlaşmasında rol oynuyor. Bilim insanları, FSH seviyesinin azalmasının dolaylı şekilde ereksiyon bozukluğuna yol açabileceğine dikkat çekti.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada, bilgisayarda sosyal medya platformlarını kullanmak ve oyun oynamak gibi eğlence amaçlı aktivitelere fazla vakit harcanmasının FSH seviyelerini olumsuz etkilediği bildirildi. 

Çalışmaya göre bilgisayar başında bu amaçlarla fazladan geçirilen her 72 dakika, ereksiyon bozukluğu riskini 3,57 kat artırıyor.  

Bilim insanları, böyle bir sebepten ötürü ereksiyon bozukluğu semptomları gösteren kişilerin "orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmasını" önerdi. 

Öte yandan televizyon izleme ya da arabayla eğlence amaçlı seyahate çıkma gibi aktivitelerde FSH seviyelerini azaltan bir durum gözlemlenmedi. 

Dolayısıyla bilgisayarda geçirilen zamanın, bu tür eğlence amaçlı diğer aktivitelere oranla FSH seviyelerini neden daha fazla etkilediği netleştirilemedi. 

Pekin yönetiminin 2021'de hayata geçirdiği düzenlemeyle 18 yaşından küçüklerin çevrimiçi oyun oynama süreleri sınırlandırılmıştı. Kısıtlama kapsamında çocukların haftada sadece üç saat video oyunu oynamasına izin verilmişti.


Independent Türkçe, RT, Science Alert

DAHA FAZLA HABER OKU