Suudi Arabistan radikal fikirlerle mücadeleye yönelik uluslararası çabalara desteğini yineledi

27 Mart’ın ‘Yeşil Suudi Arabistan Girişimi’ için resmi bir gün olarak belirlenmesine karar verildi

Kral Selman başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısından bir kesit (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün Cidde’de toplandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlar Kurulu, Riyad’ın radikal fikirlerle mücadeleyi amaçlayan uluslararası çabalara verdiği desteğin yanı sıra dünya genelinde barış ve refaha ulaşmak için barış ve diyalog değerleri ile halklar arasında bir arada yaşama kültürünü teşvik etme konusundaki kararlılığını yineledi.

Toplantıda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun, İslamofobi ile mücadele için ‘BM Özel Temsilcisi’ atanmasını öngören, İslamofobi ile mücadele için atılacak adımlar konusunda hazırlanan karar tasarısını kabul etmesine övgüde bulunuldu.

Bakanlar Kurulu, kardeş ve dost ülkelerle ilişkileri güçlendirmek ve tüm insanlığın yararına olacak konulara destek vermek başta olmak üzere devletin iç ve dış düzeylerdeki genel çalışmalarını gözden geçirdi.

Toplantıda, Dünya İslam Birliği’nin (Rabıta) Mekke’de düzenlediği ‘İslam Mezhepleri Arasında Köprüler Kurmak’ başlıklı uluslararası konferansın sonuçlarını memnuniyetle karşılandı.

Konferansa katılan, Suudi Arabistan’ın İslam ve Müslümanlara hizmet etmek için yürüttüğü büyük çabaları takdir eden alimlere teşekkür edildi.

Devletin Suudi Arabistan’daki hayır işlerine sürekli desteği ve bunun toplum üyeleri arasındaki etkisini en üst düzeye çıkarmasına değinilen toplantıda, geçen Cuma günü başlatılan 4. Ulusal Hayırseverlik Kampanyası’na büyük bir katılım olduğu ifade edildi.

Toplantıda, petrol dışı faaliyetlerin gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) şimdiye kadarki en yüksek seviye olan yüzde 50 oranında katkıda bulunduğu vurgulandı.

Bu başarının, ülkenin büyüme kaynaklarını çeşitlendirerek, müreffeh bir ekonomiye ulaşmaya yönelik 2030 Vizyonu hedefleriyle uyumlu olduğuna dikkat çekildi.

Toplantıda, Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı ile Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında kültürel alanda işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptı hakkında görüşme ve imza atmak üzere Kültür Bakanı’na yetki verildi.

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı ile Cezayir Balıkçılık ve Deniz Ürünleri Bakanlığı arasında balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptı hakkında görüşmelerde bulunup imza atması için Çevre, Su ve Tarım Bakanı’na yetki verildi.

Suudi Arabistan Turizm Otoritesi ve Güney Kore Turizm Örgütü arasında turizmin tanıtımı ve pazarlaması alanında işbirliğine yönelik mutabakat zaptı hakkında görüşmesi ve imza atması için Turizm Bakanı’na yetki verildi.

Toplantıda, Suudi Arabistan Adalet Bakanlığı ile Arnavutluk Adalet Bakanlığı arasında işbirliğini öngören mutabakat zaptı onaylandı.

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı ile Cibuti Tarım, Su, Hayvancılık ve Balıkçılık Bakanlığı arasında hayvancılık alanında işbirliğine yönelik bir mutabakat zaptına onay verildi.

Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı ile Mısır Maliye Bakanlığı arasında üst düzey bir mali diyalog kurulmasına ilişkin bir mutabakat zaptı onaylandı.

Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı ile Umman Yüksek Öğrenim, Bilimsel Araştırma ve Yenilik Bakanlığı arasında bilimsel ve eğitimsel işbirliğine ilişkin bir mutabakat zaptına onay verildi.

Suudi Arabistan Gıda ve İlaç Otoritesi ile Endonezya Helal Ürünler Garanti Ajansı arasında, helal ürünlerin kalitesinin sağlanmasında işbirliği yapılmasına yönelik bir mutabakat zaptı onaylandı.

Suudi Arabistan Teknik ve Mesleki Eğitim Genel Kurumu ile Avusturya Federal Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı arasında teknik ve mesleki eğitim alanında işbirliğini öngören bir mutabakat zaptına onay verildi.

Suudi Arabistan hükümeti ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında, IMF’nin Riyad şehrinde bölgesel bir ofis kurulmasına ilişkin anlaşması onaylandı.

Suudi Arabistan Devlet Güvenlik Başkanlığı ile Tunus Ulusal Güvenlik Genel İdaresi arasında terör suçlarıyla ve bunların finansmanıyla mücadele alanında bir işbirliği anlaşmasına onay verildi.

Toplantıda, 27 Mart’ın ‘Yeşil Suudi Arabistan Girişimi’ için resmi bir gün olarak belirlenmesine de karar verildi.

Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU