Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Irak'ın kuzeyine hava harekatı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Irak'ın kuzeyine hava harekatı düzenlendiğini duyurdu. Bakanlığın açıklamasında "Irak’ın kuzeyindeki Metina, Zap, Hakurk, Gara ve Kandil bölgelerinde PKK tarafından kullanıldığı tespit edilen 27 hedef, hava harekatlarıyla imha edildi" ifadesi yer aldı.


Trump, başkan seçilmesi durumunda Prens Harry'yi sınır dışı edebileceğini ima etti

Eski ABD Başkanı Donald Trump, yeniden başkanlığı kazanması halinde Birleşik Krallık Kralı 3. Charles'ın ABD'de yaşayan oğlu Sussex Dükü Prens Harry'nin uyuşturucu kullanımından sınır dışı edilebileceğini belirtti.

Trump, Birleşik Krallık haber kanalı GB News'e verdiği röportajda, başkan seçilmesi durumunda Prens Harry'nin, "vize evraklarında uyuşturucu kullanımı konusunda yalan söylediği tespit edilirse" ABD'den sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini ima etti.

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olarak girmesine kesin gözüyle bakılan Trump, Harry'ye ayrıcalık gösterilip gösterilmeyeceği sorusunu, "Hayır. Uyuşturucu hakkında bir şeyler bilip bilmediğini görmemiz gerekecek ve eğer yalan söylüyorsa uygun önlemleri almaları gerekecek." diye cevapladı.

Trump, "uygun önlemin" sınır dışı etme anlamına gelip gelmediği sorusuna ise net bir cevap vermedi.


Kılıçdaroğlu:  Hiç kimse Sinan'ı ve onun milletimiz vicdanında açtığı yarayı unutacağımı sanmasın

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Sinan Ateş'in ailesine baba Musa Ateş'in ölümü nedneiyle taziye ziyaretinde bulundu.

Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma "Rahmetli Sinan Ateş kardeşimin ebediyete intikal eden kıymetli babası Musa Ateş'e Allah'tan rahmet, acılı ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Her baba için evlat candır, evlat acısı dayanılmaz bir ateştir. Hiç kimse Sinan'ı ve onun milletimiz vicdanında açtığı yarayı unutacağımı sanmasın! Kıymetli eşi Ayşe kızımıza ve bütün vatan evlatlarına sözüm olsun!" notunu düştü.


Rus ve Belaruslu sporcular, Paris 2024 Olimpiyatları'nın açılış törenine katılamayacak

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Rus ve Belaruslu atletlerin Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine katılmasına izin vermedi.

IOC'den yapılan açıklamada, 26 Temmuz'da Seine Nehri'nden Eyfel Kulesi'ne doğru teknelerle gerçekleştirilmesi planlanan açılış töreninde, Rus ve Belaruslu sporcuların yer almayacağı kaydedildi.

Rus ve Belaruslu sporculara olimpiyatlarda tarafsız statüsü verilmesi için IOC, Ukrayna'nın işgalini alenen desteklememeleri, askeri ya da devlet güvenlik kurumlarıyla bağlantılı olmamaları gibi şartların yer aldığı prosedür belirledi.

Paris 2024 Olimpiyatları'nda yaklaşık 36 Rus, 22 Belaruslu atletin tarafsız sporcu olarak mücadele etmesi bekleniyor.

Bu sporcuların 11 Ağustos'taki kapanış törenine katılıp katılamayacaklarına ise sonra karar verilecek.


Arda Turan'a İspanya'da iki ayrı mali suçtan 1 yıl hapis cezası verildi

Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan, futbolculuk döneminde Atletico Madrid ile Barcelona'da oynadığı 2015 ve 2016 yıllarında İspanya maliyesinden vergi kaçırdığına dair iki farklı suçtan 1 yıl hapis cezası aldı.

Barselona Adalet Sarayı 13. Nolu Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 2015 ve 2016 yıllarında İspanya Maliyesinden vergi kaçırmakla suçlanan Arda Turan, her bir suç için 6'şar aydan toplamda 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Suçunu kabul eden Arda Turan'ın cezasının, savcılığın talebi ve gerek Devlet Avukatlığı kurumu gerekse savunma avukatlarının kabul etmesiyle iki yıl boyunca herhangi bir suç işlememesi şartıyla ertelendiği, Turan'ın cezaevine girmeyeceği öğrenildi.

Dava sürecinde Maliye'ye olan 2015'ten 303 bin 162 euro ve 2016'dan 330 bin avro olan ceza tutarlarını ödediğini belirten Turan'ın, kalan 617 bin 773 euroluk borcunu ise 6 taksitle ödemesine karar verildi.


Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Biz hiç kimseye saldırmadık ve kimsenin de bize saldırması için sebep vermedik

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, çevrim içi toplantıda, yabancı basın mensuplarının başta Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki durum olmak üzere sorularını yanıtladı.

Kuleba, Rusya ile savaşın 25. ayında olduğunu hatırlatarak, "Rusya'nın ülkemizi birkaç gün olmasa bile birkaç hafta içinde yok etmeyi amaçlayan geniş çaplı işgalini başlatmasının üzerinden neredeyse 25 ay geçti fakat Rusya bu hedefine ulaşamadı" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı "yok etmek" istediğini savunan Kuleba, "Ülkeyi yok etmek istiyorlar ve başarılı olmaları durumunda Avrupa veya Orta Asya'daki diğer ülkelere saldırmaya devam edeceklerinden hiç şüphemiz yok çünkü yayılmacı mantık ve hırs onları yönlendiriyor" diye konuştu.

Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçmişteki "Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ve Rusya İmparatorluğu'nun etkisini "yeniden restore etmeye" çalıştığını iddia ederek, "(Putin) Ukrayna'nın egemen ulus olarak var olma hakkını reddetmektedir" ifadelerini kullandı.

Kuleba, dünyadaki "hiçbir ülkenin barışı Ukrayna'dan daha fazla istemeyeceğini" kaydederek, "Ülkemiz ve halkımız bu savaşı asla istemedi. Biz hiç kimseye saldırmadık ve kimsenin de bize saldırması için sebep vermedik" diye konuştu.


Özgür Özel'in Karadeniz turunda, CHP otobüsüne taşlı saldırı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Karadeniz turuna katılacak olan CHP’nin seçim otobüsü Trabzon’da saldırıya uğradı. Otobüse taşlarla yapılan saldırı sonrasında, camlar kırıldı.

Camları kırılan otobüsün görüntüleri cep telefonu ile kaydedildi.


Rusya Dış İstihbarat Servisi: Fransa, Ukrayna’ya 2 bin asker gönderecek

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Direktörü Narışkin, Fransa’nın Ukrayna’ya göndermek yaklaşık 2 bin asker hazırladığını iddia etti.

Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre; Narışkin, “Ülkenin mevcut yönetimi sıradan Fransızların ölümünü ve generallerin endişelerini umursamıyor. Rusya Dış İstihbarat Servisi’ne ulaşan bilgiye göre, Ukrayna’ya ilk aşamada yaklaşık 2 bin kişiden oluşacak bir birlik gönderilmeye hazırlanıyor” diye konuştu.

SVR Direktörü, Fransız birliğinin Rus ordusunun öncelikli hedefi haline geleceğini vurguladı.


Paşinyan: Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınırın belirlenmesi süreci fiili aşamaya giriyor

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sınır belirleme çalışmalarında fiili safhaya geçileceğini söyledi.

Ermenistan hükümetinin YouTube sayfasında yayımlanan videoya göre, Başbakan Nikol Paşinyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınır belirleme çalışmalarının yapılacağı köylerde incelemelerde bulundu.

Sınırların Almatı Bildirgesi temelinde belirlenmesi prensibini benimsediklerini hatırlatan Paşinyan, "Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki sınırın belirlenmesi ve çizilmesi süreci fiili bir aşamaya giriyor. Sınır belirleme komisyonları gidip yerinde Ermenistan Cumhuriyeti'nin sınırlarının nereden başladığına karar vermeli ve bu, Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki devlet sınırı olmalıdır." açıklamasında bulundu.

Paşinyan, Ermenistan sınırlarında bir milimetre bile değişiklik yapılamayacağını, bunun anayasaya göre tüm halkın katılımıyla yapılacak bir referandumu gerektirdiğini kaydetti.


ILO: Dünyada zorla çalıştırılanların sayısı artıyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan bir rapora göre dünya genelinde zorla çalıştırmadan elde edilen yasa dışı kazançlarda hızlı bir artış söz konusu.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, örgütün salı günü Cenevre'de açıkladığı rapora göre, insanları zorla çalıştırmak suretiyle emeklerini sömürenlerin kazancı yılda 236 milyar dolar (yaklaşık 217 milyar euro) olarak tahmin ediliyor. Söz konusu meblağ 2014 yılına kıyasla yüzde 37'lik artışa işaret ediyor. Rapora temel teşkil eden verilerin 2021 yılına ait olduğu belirtildi.

Buna göre 2021 yılında, dünya genelinde 27,6 milyon kişi herhangi bir günde, madenlerde, tarımda veya ev işlerinde zorla çalıştırıldı. Söz konusu verilere göre, her bin çalışandan 3,5 kişinin zorla çalıştırıldığı görülüyor. Zorla çalıştırılanların 6,3 milyonunu fuhuşa zorlanan kişilerden oluşturdu. ILO verilerine göre, dünya genelinde zorla çalıştırılanların sayısı 2016 ve 2021 yılları arasında 2,7 milyon artış gösterdi. 


Hamas lideri Heniyye, yeniden Rusya Devlet Başkanı seçilen Putin'i tebrik etti

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, seçimleri kazanarak yeniden Rusya Devlet Başkanı seçilen Vladimir Putin'i tebrik etti.

Hamas'tan yapılan açıklamaya göre, Heniyye, seçim zaferinden dolayı Putin'e bir tebrik mesajı yolladı.

Rusya'nın Filistin davasına destek veren pozisyonundan övgüyle söz eden Heniyye, Filistin halkının karşısında durduğu İsrail işgal güçlerinin ABD'nin Orta Doğu'daki en önemli hegomonik kollarından biri olduğunu belirtti.

Heniyye, Hamas'ın Rusya ile ortak işbirliği yollarını güçlendirme arzusunda olduğunu, Rus halkının ve dünyanın çıkarları doğrultusunda ezilen halklara adalet sağlayacak çok kutuplu bir küresel sistem inşa etme yolunda Putin'e başarılar dilediğini ifade etti.


Netanyahu: Refah'ta Hamas'ı yok etmek için kara harekâtı şart

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde Hamas'ı yok etmek için kara harekâtının şart olduğunu dile getirdi.

Beyaz Saray, evsiz kalan çok sayıda Filistinlinin sığındığı Mısır sınırındaki Refah'a İsrail'in kara harekâtı yapma planını gözden geçirmesi için çağrıda bulunmuştu. Öte yandan, Gazze'de ateşkes olması için ara bulucular görüşmeleri sürdürürlerken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu hafta Orta Doğu'yu ziyaret ederek Suudi ve Mısırlı yetkililerle görüşecek. 


MSB: Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde 1 asker şehit oldu, 4 asker yaralandı

Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde, bölücü terör örgütü mensuplarınca yapılan sızma ve saldırı girişiminde 1 askerin şehit olduğunu, 4 askerin yaralandığını, 6 teröristin ise etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde, bölücü terör örgütü mensuplarının sızma ve saldırı girişiminde 1 askerin şehit olduğu, 4 askerin ise yaralandığı belirtildi. Yaralı askerlerin hastaneye sevk edilerek tedavilerine başlandığı anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Sağlanan temasta ilk belirlemelere göre 6 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bölgede operasyonlar devam etmektedir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah'tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, yaralı silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz.


İsrail ordusunun Şifa Hastanesi'ne düzenlediği baskında 50 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ordusu, Gazze'nin batısındaki Şifa Hastanesi'ne düzenledikleri baskında 50 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 180'inin alıkonulduğunu açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Ordu güçleri, İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak), 13. Deniz Komando Birimi kuvvetleri ve 162'nci Tümen liderliğindeki 401'inci Tugay'a bağlı güçler Şifa Hastanesi bölgesinde faaliyetleri sürdürüyor" denildi. İsrail güçleri ile Filistinliler arasından "yüz yüze çatışmalar" olduğuna işaret edilen açıklamada, baskının başından bu yana 50 Filistinlinin hayatını kaybettiği ve 180'inin alıkonulduğu aktarıldı.


Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Şifa Hastanesi'ndeki insanlar 2 gündür oruçlarını açamadılar

İsrail ordusunun dün sabah İHA'lar ve ağır silahlarla baskın düzenlediği Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'nde mahsur kalan Filistinlilerin iftar edecek yiyecek ve içecek bulamadığı bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçleri tarafından kuşatmaya alınan Şifa Hastanesi'nde hasta ve sağlık çalışanları ile yerinden edilmiş sivillerin mahsur kaldığı belirtildi. Şifa Hastanesi'nde mahsur kalan insanların yiyecek ve içecek bulamadıkları için 2 gündür oruçlarını açamadığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca Şifa Hastanesi'nde mahsur kalan hasta, sağlık çalışanları ve yerinden edilmiş sivillerin kurtarılması için Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı kurumların harekete geçmesi çağrısında bulunuldu.


2023’te hava kalitesi en kötü ülkeler belli oldu

İsviçreli hava kalitesi izleme şirketi IQAir, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan'ın 2023'te dünyanın en kötü hava kalitesine sahip ülkeleri olduğunu açıkladı.

IQAir'in verilerine göre, Bangladeş ve Hindistan geçen yıl listenin ilk üçüne giren Çad ve İran'ın yerini aldı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tavsiye edilen seviyenin yaklaşık 15 katı partikül maddenin tespit edildiği ülkelerde, akciğerlere zarar veren havadaki PM2.5'in ortalama konsantrasyonu 2023'te Bangladeş'te metreküp başına 79.9 mikrograma, Pakistan'da ise 73.7 mikrograma yükseldi.

Dünya Sağlık Örgütü 5 mikrogramdan fazlasını riskli buluyor. Listede PM2.5 seviyesi 20.3 olan Türkiye 44. sırada yer aldı. 2023'te yalnızca Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda WHO standartlarını karşıladı. IQAir raporu, 134 ülke ve bölgede 30 binden fazla izleme istasyonundan elde edilen verilere dayanıyor.


Yeniden Refah Partili Bekin: Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi ve payandası değiliz

Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yerel seçimlere sayılı günler kalmışken, milletin, partisine yönelik teveccühünün hızlı bir ivme kazandığını söyledi.

İktidarın, ekonomi başta olmak üzere her alanda yaşanan başarısızlığının faturasını unutturmak adına seçim öncesi Yeniden Refah Partisini hedef aldığını ve bunun kabul edilebilir olmadığını kaydeden Bekin, partisinin, "kimsenin paçasına tutunarak değil, salt Milli Görüş ilkelerine sımsıkı tutunarak siyaset yaptığını" da belirtti.

Siyasette nezaketi önemseyen ve önceleyen bir anlayışla yola çıktıklarını dile getiren Bekin, "Başka siyasi partilerin kazanması veya kaybetmesi üzerine politika yapmıyoruz. Hiçbir siyasi partinin arka bahçesi ve payandası değiliz" diye konuştu.

Yeniden Refah Partili Bekin, Milli Görüş ruhuyla uzun yıllardır seçimlere girdiklerini ve centilmence yarıştıklarını vurgulayarak, "Üyelerimizin güçlüklerle verdiği aidatlarla pankartlarımıza tahammül edemeyen bazı siyasi partiler, pankartlarımızı sökerek partimizin önüne set çekmeye çalışıyor. Pankartlarımızı sökerler ama Milli Görüş ruhunu seçmenin gönlünden söküp atamayacaklar. Bu seçimlerin de sağduyulu olarak tamamlanması ve milletimizin vereceği karara tüm siyasi partilerin saygı göstermesi en büyük beklentimizdir" ifadesini kullandı.


DEM Parti'li Şenyaşar, Adalet Bakanlığı önündeki eyleme destek istedi

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, 2018 yılında ailesine yönelik saldırıya ilişkin annesi Emine Şenyaşar ile Adalet Bakanlığı önünde "adalet mücadelesi" verdiklerini belirterek, barolardan eylemlerine destek vermesini istedi. Şenyaşar, Meclis'te annesi Emine Şenyaşar ile düzenlediği basın toplantısında, 2018 yılında ailesinden üç kişinin Suruç Devlet Hastanesi'nde öldürüldüğünü söyledi. Annesi ile birlikte Adalet Bakanlığının önünde 6 gündür eylem yaptıklarını belirten Şenyaşar, annesinin talebinin olayın aydınlatılması ve tutuklu bulunan oğlunun serbest bırakılması olduğunu kaydetti. Türkiye'de her alanda derin krizlerin yaşandığını ve bunun temelinde adaletsizliğin yattığını savunan Şenyaşar, "Bir yerde haksızlık, hukuksuzluk varsa savunma sessiz kalmamalı. Buradan Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere bütün barolara çağrımızı yapıyoruz. Adalet Bakanlığının önünde yapılan bu insanlık mücadelesine sahip çıkalım, sessiz kalmayalım. Bu insanlık suçuna ortak olmayalım." dedi. Şenyaşar, eski Şanlıurfa Valisi'nden mahkemeye gelerek tanık olarak gördüklerini anlatmasını da istedi.


CHP'nin İzmir adayı Cemil Tugay mal varlığını açıkladı

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, kendisinin ve eşinin mal varlığını kamuoyuyla paylaştı. Tugay'ın seçim ofisinden yapılan açıklamaya göre, Tugay'ın mevcut oturduğu apartman dairesinin 2024 rayicine göre değeri 15 milyon TL, ayrıca 2017 model BMW 5.20 marka otomobili ise 2 milyon 200 bin TL değerinde. Tugay'ın banka hesaplarında ise 465 bin 56 Türk Lirası, 3 bin 300 Amerikan Doları ve 9 bin 400 Avro nakit parası bulunuyor. Eşi adına kayıtlı menkul veya gayrimenkul mal varlığı ise bulunmuyor.


Blinken, Gazze'de ateşkes çabalarını desteklemek için bu hafta Ortadoğu'yu ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında ateşkes ilan edilmesi ve Hamas'ın elindeki rehinelerin bırakılması için bu hafta Ortadoğu'yu ziyaret ederek Suudi ve Mısırlı yetkililerle görüşecek

Blinken, Filipinler ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Ortadoğu ziyaretinin "uzun süreli bölgesel barışın doğru bir şekilde kurulmasına" yönelik olduğunu belirtti.

Suudi ve Mısırlı yetkililerle Gazze'ye daha fazla insani yardımın ulaştırılması, savaş sonrası Gazze'nin durumuyla ilgili planlama konularını da masaya yatıracak olan Blinken şöyle belirtti:


AA: MİT'ten PKK’ya nokta operasyon

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), PKK'nın "gençlik topluluğu kadın genel sorumlusu" Rojda Bilen'i Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye'de etkisiz hale getirdi.

AA’nın güvenlik kaynaklarından dayandırdığı haberde şu bilgiler yer aldı:

MİT, "Bişeng Brüsk" kod adlı Bilen'in Süleymaniye kırsalındaki Pencevin ilçesinde bulunduğunu tespit etti. Terörist Bilen, MİT'in operasyonuyla Süleymaniye'de etkisiz hale getirildi. Örgüte 2011'de yılında katılan Bilen'in, Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesince "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan arandığı ve İçişleri Bakanlığı "terör arananlar" listesinde mavi kategoride yer aldığı bildirildi.


Özel: Bütün partilerde “40 yaşın üstündekiler gitsin, 40 yaş altındakiler kalsın” diye bir darbe yapılsa “Ben buna varım” derim

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi'nde, "Kentleri Gençler Yönetecek-Dijital Gençlik Buluşması"na katıldı.

Burada konuşan Özel, “Gençlerin önünü açacak olan şey sizlerin başarısı olacaktır. Gençler, kendi geleceğinize el koymanızı bekliyoruz. Bütün partilerde '40 yaşın üstündekiler gitsin, 40 yaş altındakiler kalsın' diye bir darbe yapılsa 'Ben buna varım' derim" ifadelerini kullandı.


47 ilaç geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 47 ilacın geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan düzenlemeyle 36'sı yerli üretim olmak üzere 47 ilacı daha geri ödeme listesine aldık" dedi. Bakan Işıkhan, 3 kanser, 3 multipl skleroz, 1 immunosupresan, 7 antibiyotik, 6 kan, 3 diyabet ilacının listede yer alacağını söyledi.


İsrail basını: Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası müzakereleri Katar'da resmen başladı

İsrail basını, Tel Aviv ile Hamas arasında esir takası anlaşmasına varılmasına yönelik müzakerelerin İsrail heyetinin Katar'a ulaşmasıyla resmen başladığını duyurdu.

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Mossad Başkanı David Barnea liderliğindeki İsrail heyetinin Doha'ya ulaşmasıyla birlikte Hamas ile Tel Aviv arasında esir takası müzakereleri resmen başladı. Mossad Başkanı Barnea, bu sabah İsrail'e geri dönecek ve Mossad, Askeri İstihbarat (AMAN) ve İç güvenlik teşkilatı Shin-Bet (Şabak) yetkililerinden oluşan İsrailli üst düzey çalışma ekibi birkaç gün Katar'da kalacak.

Habere göre İsmi açıklanmayan bir İsrailli yetkili, müzakerelerin başladığını ve uzun, zorlu ve karmaşık olacağını, çok fazla sabır gerektiğini dile getirdi. İsrail'in özel televizyonu Kanal 12'nin haberinde ise müzakerelerin Doha'da özel bir kompleksteki otelde yürütüldüğü duyuruldu.

İsrail temsilcilerinin odasını Hamas temsilcilerinin odasından ayıran bir koridor olduğu ve onların bir araya gelmelerinin beklenmediği belirtilen haberde, görüşmelerde Katarlı ve Mısırlı arabulucuların iki oda arasında hareket edeceği ifade edildi. Habere göre, adı açıklanmayan İsrailli bir yetkili, müzakerelerin yaklaşık iki hafta sürebileceğini söyledi. Yetkili, Katar'daki Hamas temsilcilerinin karar vermeyeceğini, kararı verecek kişinin, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar olduğunu ve ilerlemek istenilen her noktanın, Sinvar'ın cevabı gelene kadar 24 ila 36 saat zaman alacağını dile getirdi.


İsrail'in Şam'a hava saldırısı düzenlediği iddia edildi

İsrail'in, Suriye'nin başkenti Şam'ın çevresinde birkaç noktaya hava saldırısı gerçekleştirdiği ileri sürüldü.

Suriye'deki haber ajansı SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, yerel saatle 02.10'da Şam'ın çevresindeki bazı noktaların, İsrail güçlerince Golan Tepeleri yönünden hava saldırısıyla hedef alındığı iddia edildi.

Haberde, "Saldırıda hasar meydana geldi, hava savunma sistemleri bazı düşman roketlerini düşürdü." ifadesi kullanıldı.İsrail makamlarından ise saldırıya ilişkin açıklama yapılmadı.


Haiti'de çeteler arasındaki çatışmada 10 kişi öldü

Haiti'de çeteler arasında meydana gelen çatışmada 10 kişi hayatını kaybetti.

Yerel basında çıkan habere göre, başkent Port-au-Prince'in güneyindeki Petionville Mahallesi'nde iki çete arasında çatışma çıktı. Olayda taraflardan 10 çete üyesi yaşamını yitirdi. Haiti Polis Sözcülüğü'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada, güvenlik güçlerinin olayla bir ilgisinin bulunmadığı bildirildi. Öte yandan Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, çetelerin yol açtığı şiddet nedeniyle 8-14 Mart tarihleri arasında, 16 bin 947 kişi başkentteki evlerini terk etmek zorunda kaldı.

AA-20240319-34030405-34030399-HAITIDE_CETELER_ARASINDAKI_CATISMADA_10_KISI_OLDU.jpg
Fotoğraf: AA

Yerlikaya duyurdu: "Mahzen-13" operasyonlarında 2 organize suç örgütü çökertildi, 25 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde düzenlenen "Mahzen-13" operasyonlarında 2 organize suç örgütünün çökertildiğini, 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde İzmir İl Emniyet Müdürlüğünce İzmir, Mersin ve Van'da organize suç örgütlerine yönelik eş zamanlı operasyonlar yapıldığını kaydetti. Operasyonlarda, elebaşılığını Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu'nun yaptığı 2 ayrı organize suç örgütünün çökertildiği bilgisini paylaşan Yerlikaya, elebaşlarının da bulunduğu organize suç örgütü üyesi 25 şüphelinin yakalandığını belirtti. Bakan Yerlikaya, "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki hangi büyüklükte olursa olsun ailelerimizin huzurunu kaçıran organize suç örgütlerine, çetelere milletimizin duası ve desteğiyle nefes aldırmayacağız." ifadesini kullandı.

Şüphelilerin "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "eğlence mekanlarını cebir ve tehdit kullanarak ele geçirmeye çalışma", "iş yerlerini kurşunlatma", "silahlı tehdit ile mağdur şahıslara zorla senet imzalatma", "3. şahıslar adına para tahsilatı yapma", "silah ticareti yapma", "kasten yaralama", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "genel güvenliği kasten tehlikeye sokma" ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanuna muhalefet" suçlarını işledikleri belirlendi. Operasyonlarda 16 ruhsatsız tabanca, 2 tam otomatik uzun namlulu silah, 10 tüfek ve bu tüfeklere ait fişek ile muhtelif miktarda uyuşturucu maddeye el konuldu.


Sınır Tanımayan Doktorlar: Refah'a kara saldırısı felaket olur ve buna izin verilmemeli

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Genel Sekreteri Christopher Lockyear, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine kara saldırısının felaket olacağını ve buna izin verilmemesi gerektiğini bildirdi.

İsrail'in yoğun saldırısı altında bulunan Gazze Şeridi'ni ziyaret eden Lockyear, X sosyal medya platformundan paylaşımda bulundu.

Lockyear, "Refah'a kara saldırısı felaket olur ve buna izin verilmemeli." ifadesini kullandı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU