Gökyüzündeki küçük kırmızı noktaların aslında ne olduğu anlaşıldı

Büyük buluş NASA'nın Webb teleskobuyla gerçekleştirildi

(NASA, ESA, CSA, J. Matthee (ISTA), R. Mackenzie (ETH Zurich), D. Kashino (National Observatory of Japan), S. Lilly (ETH Zurich))

Bilim insanları gökyüzündeki kırmızı noktaların çok küçük kara delikler olduğunu söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Onları bulan araştırmacılara göre, uzak evrendeki lekeler süper kütleli kara deliklerin nasıl oluştuğuna dair anlayışımızı değiştirebilir ve bu süreçte gizemleri açıklayabilir.

Bilim insanları küçük kırmızı noktaları daha önce Hubble Uzay Teleskobu aracılığıyla görmüştü. Ancak normal galaksiler gibi görünüyorlardı.

Şimdi NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST) onların gerçek kimliklerini ortaya çıkardı. Bilim insanları, bunların çok büyük kütleli kara deliklerin bebek versiyonları olduğunu söylüyor.

Avusturya Bilim ve Teknoloji Enstitüsü'nden Jorryt Matthee, "Bu özel amaç için geliştirilmemiş olan JWST, evrenin uzak geçmişinde çok uzaklarda bulunan küçük kırmızı soluk noktaların, son derece büyük kara deliklerin küçük versiyonları olduğunu belirlememizi sağladı. Bu özel cisimler kara deliklerin doğuşu hakkındaki düşüncelerimizi değiştirebilir" dedi.

Mevcut bulgular bizi astronomideki en büyük ikilemlerden birine cevap vermeye bir adım daha yaklaştırabilir: Mevcut modellere göre, evrenin erken dönemlerindeki bazı süper kütleli kara delikler basbayağı "çok hızlı" büyümüş. O halde nasıl oluştular?

Kimilerinin varlıklarından şüphe duyacağı kadar gizemli kalmalarının ardından, süper kütleli kara deliklerin evrenin her yerine yayılmış olduğu giderek daha açık hale geldi. Bizimki de dahil neredeyse her büyük galaksinin merkezinde bir tane olduğu düşünülüyor ve kütleleri Güneş'in kütlesinin milyarlarca katına kadar ulaşabiliyor.

Ancak bazıları bizim büyük ölçüde uyuyan dev kara deliğimizden çok daha aktif. Muazzam miktarlarda madde tüketiyor ve evrenin ucunda görebileceğimiz kadar parlak hale geliyorlar. Bunlar kuasar diye biliniyor ve kozmostaki en parlak nesneler arasındalar.

Bu kuasarlardan bazıları, hangi yaştaki hallerinin görüldüğü göz önüne alındığında, var olamayacak kadar devasa görünüyor. Bilim insanları bu cisimleri "sorunlu" diye adlandırıyor çünkü mümkün olduğu düşünülenden daha hızlı büyümüş gibi görünüyorlar.

Bu yeni keşfedilen cisimler bu sorunu açıklamaya yardımcı olabilir. Bilim insanlarına göre bu nesneler, sorunlu olanlardan daha küçük kütleli ve farklı renkteki "bebek kuasarlar" gibi görünüyor.

Sorunlu kuasarlar mavidir, son derece parlaktır ve Güneş'imizin milyarlarca katı kadar büyük olabilirken, kırmızı noktalar yalnızca 10 Güneş kadar büyük olabilir ve etraflarındaki toz nedeniyle kırmızı görünebilir. Ancak araştırmacılar artık bu kuasarların nasıl olup da sorunlu, mavi ve parlak kuasarlar haline geldiklerini takip edebilecek.

Matthee, "Aşırı büyük süper kütleli kara deliklerin bebek versiyonlarını daha detaylı incelemek, sorunlu kuasarların nasıl ortaya çıktığını daha iyi anlamamızı sağlayacaktır" dedi.

Bulgular, The Astrophysical Journal'da yayımlanan "Little Red Dots: An Abundant Population of Faint Active Galactic Nuclei (AGN) at z ~ 5 Revealed by the EIGER and FRESCO JWST Surveys" (Küçük Kırmızı Noktalar: EIGER ve FRESCO JWST İncelemeleri z ~ 5'te Kalabalık bir Soluk Faal Galaktik Çekirdek Popülasyonu Ortaya Çıkardı) başlıklı yeni makalede rapor edildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU