Rus basınında Gazze savaşı: "Biden'ın mirası soykırımdır"

Gazze savaşının 155. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?

ABD Kongre Binası yakınındaki Filistin yanlısı göstericiler, "Biden'ın mirası soykırımdır" yazılı pankart ile ABD Başkanı Joe Biden'ı prostesto ediyor / Fotoğraf: Pedro Ugarte-AFP

Independent Türkçe için 8 Mart Cuma günü Rus basınında yer alan haber ve analizleri derledik:

Gazze savaşının 155. gününde Rus basını gelişmeleri nasıl görüyor?
 

Kommersant:

Elnar Baynazarov'un haberi özetle şu şekilde:
 

 

Joe Biden İsrail'e baskı yapmaya ikna ediliyor

Parti üyeleri bile ABD Başkanı'ndan Ortadoğu politikasında ayarlamalar talep ediyor

İsrail ve radikal Filistin hareketi Hamas'ın savaşı ABD Demokrat Partisi saflarında ilave parçalanma faktörü oldu. Biden'ın Kongrede yapacağı "Ülkenin durumuna ilişkin" konuşması öncesinde kendisine müracaatta bulunan onlarca partili İsrail yönetimine baskı yapmasını ve Gazze'de ateşkese varılmasını talep etti.

Geçen ekim ayından bu yana Biden yönetiminin Kongre'yi devre dışı bırakarak ağır bombalar da dahil olmak İsrail'e 100 kereden fazla silah sevk etmesine ilişkin Beyaz Saray'ın hazırladığı rapor da bu durumu ısındırıyor.

6 Mart'ta 30 etkili Yahudi demokrattan ibaret grup Başkan Biden'a çağrıda bulunarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun çizgisini kınamasını ve Gazze'de ateşkese varılmasında daha katiyetle davranmasını istedi.

Bu, Yahudi menşeli demokratların İsrail'e baskı yapması için Beyaz Saray'ın sahibine ünvanladığı ilk müracaat değil. Şubat sonunda yasa koyucular ABD Başkanından ateşkese varılması için girişimlerini 'iki misli' artırma ve Gazze'nin aç durumdaki ahalisine daha fazla insani yardım ulaştırılmasını istemişlerdi.

Başkanın sallantıda olan diğer eyaletlerde de reyting kaybettiği görünüyor. Onlardan en önemlisi Michigan 2020 seçimlerinde Biden'a zafer kazandırmıştı. 28 Şubat'ta orada gerçekleştirilen ilk seçimde 100 bin seçmen (yüzde 13) "tamamına karşı" seçeneğini tercih ettiler.

Aynı zamanda 6 Mart'ta ABD ordusunun 100'ün üzerindeki muvazzaf askeri ABD Başkanı'na İsrail'e silah sevkini durdurması çağrısında bulundu.

Açık mektupta askerler (kendi isimlerini açık şekilde yazmadan) Beyaz Saray yönetiminden Gazze'nin sivil ahalisine karşı uygulanan şiddet olaylarının dikkate alınmasını ve "ABD silahlı kuvvetlerinin itibarını zedeleyecek" Amerikan silahlarının saldırılarda kullanılıp-kullanılmadığının araştırılmasını istediler.

YouGov şirketinin kamuoyu araştırmasına itibar edilirse Amerikalıların çoğunluğunun askerlerle dayanışma içinde olduğu görünecektir. ABD halkının en az yüzde 52'si ülkenin İsrail'e silah sevkini durdurmasını istiyor. Görüşü alınanların sadece yüzde 27'si yahudi devletine silah sevkiyatını destekliyor.


Детали ("Detaylar"- İsrail):
 

 

ABD Gazze'de geçici iskele açacak. İsrail buna karşı değil

ABD Başkanı Joe Biden, krizin aşılmasına ülkesinin doğrudan katılımını gösterme adına Gazze kıyısında yük gemilerindeki gıdanın, içme suyunun ve diğer insani yardım malzemelerinin boşaltılması için ordunun geçici rıhtım açacağını söyledi.

Biden, "Bu geçici rıhtım Gazze'ye her gün sevk edilen insani yardımın hacminin önemli ölçüde artırılması fırsatını oluşturacak. Ancak İsrail'in de katılması gerekir. İsrail'in, Gazze'ye daha fazla insani yardımın girmesine izin vermesi ve yardım dağıtıcılarının çapraz ateş altında kalmamalarının teminatını vermesi gerekir" diye konuştu.

İsrail'deki İsrael ha-yom portalına bilgi veren kaynak rıhtımın açılmasına ilişkin kararın İsrail ile koordinasyon halinde alındığını belirtti.

Kaynak, "İsrail, Gazze'ye insani yardımın kapasitesini artırma fırsatını oluşturacak geçici rıhtım açılması kararını olumlu karşılıyor ve destekliyor. Bu girişim iki devlet tarafından müzakere ediliyor ve iki ülke arasındaki koordinasyonla hayata geçirilecektir" diye belirtti.
 

 

WSJ: Sinvar müzakerelerdeki pozisyonunu sıkılaştırıyor; avantajlı olduğuna inanıyor

Son zamanlarda gerçekleşen görüşmelere fiilen katılmayan Sinvar savaşın bitmesi içi İsrail'den taahhüt istedi.

Bu, Hamas'ın görüşmelerde büyük esneklik sergileyen diğer liderlerinin pozisyonuyla ters düşüyor.

Mısır memurlarının ifade ettiklerine göre Netanyahu'nun savaş hükümeti de dahil olmak üzere İsrail'deki siyasi görüş ayrılıklarına ve aynı zamanda Gazze halkının çilesini hafifletmek için ABD tarafından İsrail'e yapılan ve giderek artan baskıya isnat eden Sinvar, şu anda görüşmelerde Hamas'ın üstün durumda olduğunu düşünüyor.


RİA Novosti:
 

 

Filistin yanlısı aktivistler Kongre Binası önünde protesto gösterisi düzenledi

Biden'ın konuşması öncesinde Kongre Binası'nda Filistin yanlısı protesto başladı

RIA Novosti muhabirinin bildirdiğine göre düzinelerce Filistin yanlısı eylemci, ABD Başkanı Joe Biden'ın Kongre'ye ve ulusa yıllık konuşmasını yaptığı Kongre Binası yaklaşımlarına yönelik Gazze Şeridi'ndeki İsrail askeri operasyonunu protesto ediyor. 

Pankartların birinde "Biden'ın mirası soykırımdır" diye yazıyor.

Ayrıca, Beyaz Saray önünde yapılan protesto eyleminde katılımcılar, ABD'nin İsrail'e yaptığı yardımları durdurmasını istiyor.


İzvestiya:
 

 

Filistin yanlısı aktivistler Kongre Binası'nda protesto gösterisi düzenledi

Düzinelerce Filistin yanlısı aktivist, ABD Başkanı Joe Biden'ın yakında Kongre'ye ve ulusa yıllık konuşmasını yapacağı Kongre Binası'nda protesto gösterisi düzenledi. 

Daily Mail'nin 8 Mart'ta yayımladığı habere göre, evresinde göstericilerin bulunduğu caddede dev bir Filistin bayrağı açılırken, diğerleri üzerinde "Biden'ın mirası soykırımdır" yazılı bir pankart açtı.

Beyaz Saray yakınlarında da bir protesto düzenleniyor; burada toplananlar ABD'nin İsrail'e sağladığı fonun sona ermesini talep ediyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU