İİT ve KİK, İsrail’in Batı Şeria’da 3 bin 500 yeni yerleşim biriminin inşasına onay vermesini kınadı

İİT açıklamısnda İsrail’in bu eylemlerinin gayri meşru ve hukuka aykırı olduğu ifade edildi

İsrail’in Batı Şeria’daki Beytullahim’de bulunan Filistin kasabası arazisi üzerine inşa edilen Ephrata yerleşim yeri / Fotoğraf: AFP

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), İsrail’in işgal altında olan Filistin topraklarındaki sömürgeci yerleşim politikasının sürdürülmesini ve Batı Şeria’da 3 bin 500 yeni yerleşim yerinin inşa planına onay vermesini kınadı.

İİT’nin bugün teşkilatın web sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail’in bu eylemlerinin, uluslararası hukuk, Cenevre Sözleşmeleri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2334 sayılı kararı da dahil olmak üzere ilgili BM kararları uyarınca geçersiz, gayri meşru ve hukuka aykırı olduğu ifade edildi.

İİT ayrıca, uluslararası topluma, İsrail’in Kudüs şehri de dahil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında işlediği tüm suçlara ve ihlallere son verilmesi konusunda sorumluluklarını üstlenmesi çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı’ndan (AWP) aktardığına göre Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casım el-Budayvi de, İsrail’in Batı Şeria’da yaklaşık 3 bin 500 yeni yerleşim biriminin inşasını onaylama kararını güçlü bir şekilde kınadı.

Budayvi bugün yaptığı açıklamada, bu kararın, İsrail işgal güçlerinin uluslararası yasalar, anlaşmalar ve BM kararlarına saygı göstermediğinin bir kanıtı olduğunu vurguladı.

Söz konusu kararı, ‘Batı Şeria ve Kudüs’ün büyük bir bölümünü Yahudileştirme girişimi’ olarak nitelendiren Budayvi, bu tür adımların bölge ve dünyada istikrar ve güvenliği olumsuz etkilediği, barış sürecinin şansını azalttığı ve bu yöndeki tüm çabaları sekteye uğrattığı uyarısında bulundu.

Budayvi, KİK ülkelerinin, Filistin halkını ‘Arap Barış Girişimi ve ilgili BM kararları’ uyarınca, Haziran 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olmak üzere bağımsız ve uluslararası alanda tanınan devletlerini kurma yönündeki ‘tüm haklarını elde etmeleri’ konusunda destekleme kararlılığını da sözlerine ekledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU