Yeni keşfedilen malzeme batarya teknolojisini dönüştürebilir

Yapay zeka ve kimyagerler batarya üretmenin yeni yolunu bulmak için bir araya geldi

(Reuters)

Araştırmacılar, keşfettikleri yeni bir malzemenin bataryaları dönüştürebileceğini düşünüyor.

Bilim insanlarına göre bu yeni malzeme, hem enerji kapasitelerini hem de güvenliklerini artırabilecek yeni teknolojiye dayalı bataryalara yol açabilir. Bu da batarya gücüyle çalışan araçlar ve diğer elektronik cihazlar için çarpıcı sonuçlar doğurabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Günümüzde telefonlardan arabalara kadar her şeyde kullanılan lityum iyon bataryalar, sıvı elektrolitlere dayanıyor. Bu elektrolitler bataryanın mimarisinin kilit bir parçası.

Ancak bilim insanları artık lityum iyonlarını aynı hızda ileten katı bir malzeme bulduklarını söyledi. Çok az sayıda katı malzeme, sıvı elektrolitlerin yerini alabilecek kadar iletkenlik sağlayabiliyor.

Dahası, bu malzeme toksik olmayan ve toprakta bol miktarda bulunan elementlerden oluşuyor. Bu da, bazı batarya teknolojileriyle ilişkilendirilen etik ve çevresel sorunlardan kaçınabileceği anlamına geliyor. 

Bu yeni malzeme, Liverpool Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yapay zekanın yanı sıra daha geleneksel kimya yöntemlerinin bir kombinasyonunu kullanmasıyla keşfedildi. Araştırmacılar, benzer çalışmaların hem yeni malzemeyi geliştirebileceğini hem de daha fazlasının keşfedilmesine yol açabileceğini söyledi.

Liverpool Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Matt Rosseinsky, "Bu araştırma hem yeni hem de işlevsel bir malzemenin tasarımını ve keşfini ortaya koyuyor. Bu malzemenin yapısı, yüksek performanslı bir katı hal elektrolitinin görünümüne ilişkin önceki anlayışı değiştiriyor" dedi. 

Özellikle hareketli iyonlar için birçok farklı ortam sunan katılar sadece çok dar bir iyonik ortam aralığı olduğunda değil diğer zamanlarda da çok iyi performans gösterebilir. Bu, daha fazla keşif yapmak üzere mevcut kimyasal alanı çarpıcı ölçüde geliştiriyor. 

Çalışma, Science adlı bilimsel dergide yayımlanan "İki anyon paketlemesiyle tanımlanan çoklu koordinasyon ortamları yoluyla süperiyonik lityum iletimi" (Superionic lithium transport via multiple coordination environments defined by two anion packing) başlıklı yeni bir makalede rapor edildi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU