Irak, Fly Baghdad’ın uçuşuna izin verdi, şirket uçuşları sürdürmeme kararı aldı

Fly Baghdad çeşitli destinasyonlara tekrar uçuş düzenlemeyi reddediyor

Fly Baghdad, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) Irak'taki tek üyesi / Fotoğraf: Facebook

Irak hükümeti, ABD Hazine Bakanlığı'nın geçen ay uyguladığı yaptırımlara rağmen Fly Baghdad havayolu şirketinin uçuşlarını yeniden gerçekleştirmesine izin verdi.

Hükümete bağlı haber ajansının aktardığına göre Başbakan Muhammed Şiya Sudani'nin danışmanlarından biri olan Nasır el-Esedi, dün yaptığı açıklamada, ABD’nin şirkete yönelttiği suçlamaların kanıtlanamaması nedeniyle Fly Baghdad’ın tekrar seyahat etmesine izin verildiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Hazinesi, Fly Baghdad’ı ve CEO'sunu İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü'ne ve onun Irak, Suriye ve Lübnan'daki vekil gruplarına yardım sağlamakla suçlamıştı. Fly Baghdad’ın bölgenin her yerine ekipman ve personel dağıttığını öne sürmüştü.

Yaptırımların uygulanmasından günler sonra şirketin CEO’su Beşir eş-Şabani, “Şirketin uçakları, bir sözleşme mucibince Amerikan askerlerini Ayn’ül Esed ve Harir üslerine taşıyordu. Nasıl oluyor da Washington'dan gelen art niyetli suçlamalarla yaptırıma tâbi tutuluyoruz?” açıklamalarında bulundu.

Konuyla ilgili açıklamasında ABD’nin yaptırımlarını kınayan Fly Baghdad, bu kararın herhangi bir ahlaki veya delile dayanmadığını bildirdi. Yıllarca Irak Sivil Havacılık Otoritesi ve Ulaştırma Bakanlığı temsili ile Irak hükümetinin denetimi altında çalıştığını belirten Fly Baghdad, IATA’nın Irak'taki tek üyesi olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda “ABD Hazine Müsteşar Yardımcısı ile bir toplantı yapıldı. Kendilerinden Fly Baghdad hakkındaki iddialarını kanıtlayacak deliller istedik, ancak şuana dek iddialarını kanıtlayacak bir delil elimize ulaşmadı” ifadelerini kullandı.

Fly Baghdad, geçen ay yaptığı basın açıklamasında, ABD Hazine Bakanlığı tarafından kendisine yöneltilen suçlamalara ilişkin soruşturma tamamlanıncaya dek uçuşların bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğunu bildirmişti.

Sudani’nin danışmanı, hükümetin Fly Baghdad’ın tüm destinasyonlara seyahat etmesine izin verme kararı aldığını, kendilerinin de yardım etmeye hazır olduğunu, zirâ ABD’nin suçlamalarının doğruluğunu teyit edecek hiçbir kanıtın bulunmadığını anlattı.

Ancak Fly Baghdad, çeşitli destinasyonlara tekrar uçuş düzenlemeyi reddediyor.

Irak Yargı Konseyi bu ayın başlarında ABD Hazine Bakanlığı ile Fly Baghdad dosyasının yanı sıra DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyon güçlerinin Suriye ve Irak'taki alanlarını hedef alan Şii grupları hedef alan yaptırımları da görüştü.

Hazine Bakanlığı, ABD hükümetinin bu yaptırımlarla İran’ın Gazze, Irak, Lübnan, Suriye ve Yemen'deki vekillerini hedef aldığına, bu kesimin bölgedeki ABD çıkarlarına saldırılar düzenlediğine değindi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU