Bukele, El Salvador seçimlerinde zaferini ilan etti

"Oyların yüzde 85'ini aldım"

Bukele, Bitcoin'i ülkenin yasal para birimlerinden biri haline getirmesiyle 2021'de gündem olmuştu (Reuters)

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, oy sayımı sürerken seçimlerde galip geldiğini duyurdu.

Bukele, pazar akşamı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda oyların yüzde 85'ini aldığını ve seçimleri kazandığını savundu.

42 yaşındaki lider, kurucusu olduğu Yeni Fikirler Partisi'nin (Nuevos Ideas) de meclisteki 60 sandalyeden 58'ini kazandığını öne sürdü. 

Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'ın bugünkü haberinde aktardığına göre oyların henüz yüzde 31'i sayıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bukele'nin rakiplerinden solcu Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (FMLN) adayı Manuel Flores oyların yaklaşık yüzde 7'sini alırken, muhafazakar Milliyetçi Cumhuriyetçi İttifak'ın (ARENA) adayı Joel Sanchez ise yaklaşık yüzde 6 oranında oy topladı.

Öte yandan binlerce Bukele taraftarı, başkanın mesajının ardından başkent San Salvador'daki Ulusal Saray'ın önünde toplanarak zafer kutlaması düzenledi.  

Bukele, 38 yaşındaki eşi Gabriela Rodríguez de Bukele'yle yaptığı balkon konuşmasında "Tüm muhalefeti yok ettik. El Salvador, dünyanın en tehlikeli ülkesiyken artık en güvenli ülkesine dönüştü. Gelecek 5 yılda neler yapacağımızı görmek için beklemede kalın" dedi.

2019'daki seçimleri kazanarak iş başına geçen Bukele'nin ikinci bir 5 yıllık dönem için aday olarak Anayasa'yı ihlal ettiğine yönelik tartışmalar da gündeme gelmişti. 
 

kutlama.jpg
Bukele taraftarları zafer kutlaması yaptı (Reuters)


Bukele, seçim kampanyasında çetelere karşı yürüttüğü savaştan sık sık söz etmiş, yarışı kazanamaması durumunda bu mücadelenin riske atılacağını savunmuştu. 

Lider, Mart 2022'de MS 13 ve 18. Cadde (Barrio 18) çeteleri arasında yaşanan çatışmalara karşı olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. Halen süren OHAL kapsamında bugüne dek neredeyse 75 bin kişi söz konusu çetelere üye olduğu gerekçesiyle yakalandı. Bunlardan yaklaşık 7 biniyse serbest bırakıldı. 

El Salvador Adalet ve Güvenlik Bakanı Gustavo Villatoro, geçen ay yaptığı açıklamada, 2023'te 154 cinayet işlendiğini söylemişti. Bu rakam 2022'de 495'ti.
 


Öte yandan Washington merkezli Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'nun (IACHR) geçen yıl nisanda yayımladığı açıklamada, Bukele yönetiminin OHAL kapsamında insan haklarını ihlal ettiği öne sürülmüştü. IACHR, OHAL'in başlangıcından bu yana düzenlenen operasyonlarda 190 kişinin öldüğünü ve 5 bin hak ihlali vakasının yaşandığını bildirmişti. 

BK merkezli Af Örgütü de 2022'deki raporunda, cezaevindeki kişilerin kötü muamele ve işkence gördüğünü iddia etmişti.


Independent Türkçe, BBC, Reuters 

DAHA FAZLA HABER OKU