Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü: UNRWA’ya sağlanan fonun askıya alınması soykırıma katılım anlamına geliyor

Eoru-Med bu kararı, özellikle Filistin halkını soykırım suçundan korumaya ilişkin uluslararası yükümlülüklerinin ciddi bir ihlali olarak nitelendirdi

UNRWA logosunu taşıyan bir ceket giyen bir adam Batı Şeria’daki Balata mülteci kampındaki bir sokakta yürüyor (AFP)

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med), Gazze’de yaklaşmakta olan kıtlık nedeniyle, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) sağlanan fonların askıya alınmasının, ‘soykırım suçuna katılım’ anlamına geldiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Euro-Med tarafından bugün yapılan açıklamada, UNRWA’nın Gazze Şeridi’ndeki ana insani yardım kuruluşu olması, mevcut felaket koşulları ve yaklaşmakta olan kıtlık ışığında, birçok bağışçı ülkenin fonları askıya alma kararının tehlikeli yansımaları konusunda uyarı yapıldı.

Şarku’l Avsat’ın Alemu’l Arabi haber ajansından (AWP) aktardığına göre, Eoru-Med bu kararı, özellikle Filistin halkını soykırım suçundan korumaya ilişkin uluslararası yükümlülüklerinin ciddi bir ihlali olarak nitelendirdi.

Söz konusu açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi;

Fonları askıya alma, Filistin davasını ortadan kaldırmayı ve Filistin halkını, özellikle de mültecileri, uluslararası hukuk ve ilgili BM kararları kapsamında güvence altına alınan haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan İsrail politikalarını ve projelerini daha da ileriye taşıyor.

 

Euro-Med açıklaması şöyle devam etti;

Uluslararası toplum, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararına bağlayıcı bir idari karar uygulamak için hızlı hareket etmeli, derhal ateşkes sağlamalı, sivillerin güvenliğini ve evlerine dönüşlerini garanti altına almalı ve uluslararası kuruluşların izleme, kayıt altına alma ve inceleme çabalarını hızlandırmalı.
 

Euro-Med, İsrail’in, uluslararası hukuku ihlal ederek, Gazze Şeridi’nin tamamını kapsayacak şekilde topraklarını genişletme çabasıyla, Filistinli sivillere yönelik kasıtlı ve ayrım gözetmeyen askeri saldırılarını artırmaya devam ettiği vurgulandı.

Ayrıca, İsrail’in Gazze nüfusunun büyük çoğunluğunun zorla yerinden edilmesine neden olmakta ısrar ettiğine dikkat çekildi.

Euro-Med, İsrail’in 245 kilometre kareden fazlasını, yani tüm Gazze Şeridi’nin yüzde 67’sini hedef aldığı konusunda da uyardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU