True Detective fiyaskosu, Rotten Tomatoes'un işe yaramaz hale geldiğini gösteriyor

Geri dönen suç antolojisinin dizi sorumlusu, Jodie Foster'ın başrolde olduğu yapımı Rotten Tomatoes'daki "biraderlerin" hedef aldığından şikayetçi. Sorun kin güden birkaç erkekten daha derine iniyor; eleştiri derleme siteleri kendilerini canlı canlı yiyor

Kulak verin: Jodie Foster, True Detective: Night Country'de (HBO)

Gösteri dünyasının eski bir kuralıdır: Eğer kötüyseniz, meyve ve sebze yağmuruna tutulmaya hazır olun. Viktorya dönemi tiyatrocuları en azından kendilerini fırçalayıp temizleyebiliyordu. Bugünse domatesler çoğunlukla internette aşağılanma şeklinde atılıyor; bin olumsuz oyla ölüm. Peki lahanalar kötü niyetle fırlatıldığında ne yapacağız? Önceki haftalarda True Detective: Night Country'nin başına gelen tam da buydu.

True Detective ilk sezonunda Woody Harrelson ve Matthew McConaughey'in canlandırdığı iki bıkkın erkek dedektifi konu alıyordu. HBO'nun suç dramasının 4. sezonu Night Country ise bunun yerine Jodie Foster ve Kali Reis'in hayat verdiği iki kadın dedektifi takip ediyor. Night Country'nin dizi sorumlusu Issa López önceki haftalarda Twitter'da, birinci sezonun "fanatik erkek hayranları ve biraderlerin", eleştirileri derleyen site Rotten Tomatoes'daki (Çürük/Bozuk Domatesler) "puanı aşağı çekmeyi görev bildiğinden" şikayet ederek kendi takipçilerinden bunların karşısında olumlu eleştiriler bırakmasını rica etti (Ardından gönderiyi sildi ve bunun peşinden başka bir paylaşımda "Pek çok (tatlı) birader ve birinci sezonun fanatik hayranı inanılmaz tatlıydı ve yeni bir şeyler denemeye istekliydi" diye yazarak yorumlarını hafifletti.).

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir yaratıcının sosyal medyadaki takipçilerinden destek istemek zorunda kaldığını görmenin biraz gurur kırıcı bir yanı olsa bile (Norman Lear'ın izleyicilerden "abone ol butonuna basmasını" istediğini düşünebiliyor musunuz?) bu yine de anlaşılabilir bir durum. Film sözkonusu olduğunda Rotten Tomatoes, (IMDB ve Wikipedia'dan sonra ve büyüyen sosyal medya sitesi Letterboxd'dan önce) internetteki en popüler kaynaklardan biri ve bir filmin sitedeki başarısı ya da başarısızlığının gerçek dünyada yansımaları var. Olumlu (veya "Fresh" [taze]) eleştiriler artık filmlerin pazarlama kampanyalarında aktif olarak kullanılıyor; dağıtımcıların Rotten Tomatoes'un hükmüne dayanarak filmlerin haklarını satın almaya yöneldiği bariz örnekler var. TV dünyasındaysa Rotten Tomatoes puanı daha da arzulanan bir şey olabilirken, bir dizinin iptal edilmesini ya da yeni sezon onayı almasını etkileyebiliyor (Yine de yüksek puan alan dizilerin her şeye rağmen iptal edildiği ve bir yıllık süt gibi bozulmuş dizilerin de büyük bir şevkle yenilendiği örnekler de kesinlikle var). Günümüz televizyonunun kalabalık pazarında, True Detective gibi büyük bütçeli, yıldızlarla dolu bir drama bile tanıtım baskısından etkilenebiliyor. Ancak sorunlar birkaç toksik erkekten çok daha derine iniyor.
 


Night Country'nin söylendiği üzere "biraderler" ve Matthew McConaughey fanatikleri tarafından eleştiri derleme sitelerinde hedef gösterilmesi (genellikle "eleştiri bombardımanı" denen uygulama) Rotten Tomatoes'un bir sistem olarak kusurlarını ortaya koyuyor. Eleştiri derleme formatı, yani topluluk halinde onaylayıp onaylamama, bir filmin gerçek değerine ilişkin epey kalitesiz bir gösterge sunuyor. Elbette Rotten Tomatoes bilhassa kötü; olumlu/olumsuz ("Fresh"/"Rotten") seçeneklerini içeren ikili değerlendirme ölçütü, risk alan ya da uçlardaki sinemayı cezalandırıyor. Yavan bir albenisi olan, cüretkar bir şekilde harika olanın önüne geçiyor.


Her film ve TV dizisine hem eleştirmen hem de izleyici puanı veriliyor; izleyici puanları genellikle erişilebilir materyallere daha fazla meylederken, eleştirmen puanları meydan okuyan yapımları veya sanat filmlerini daha çok kucaklıyor. Ancak her iki puan da bel bağlanacak bir güven sunmuyor; seyreltilmiş bir "onaylı" eleştirmen havuzundan muzdarip olan eleştirmen puanları bile en sıkıcı ticari beceriksizliklere bile yağ çekerek onları otomatik övgülerle ödüllendiriyor. Geçen yıl çıkan Ant-Man ve Wasp: Quantumania'ya (Ant Man and the Wasp: Quantumania) bakın; boğucu ve geniş çapta beğenilmeyen bu gişe canavarını, pek çok kişi Marvel Studios'un gişe hakimiyetinin sonuna işaret eden bir müjde gibi karşıladı. Rotten Tomatoes'da filmin eleştirmenlerden aldığı puanın yüzde 46 olması, tüm eleştirmenlerin neredeyse yarısının olumlu görüş bildirdiğini gösteriyor. Ancak geleneksel ana akım yayın kuruluşlarında (yani sinemaseverlerin bir asırdır tavsiyesine güvendiğini eleştirmenler arasında) bu olumlu eleştirilere tek tük rastlanıyor.

Elbette sadece Rotten Tomatoes değil, IMDB ve Letterboxd gibi diğer platformlar da bu fikir birliğine dayalı eleştiri ideolojisini sürdürüyor. Bir dereceye kadar bu, çağımızı kasıp kavuran daha büyük bir sorunun uzantısı sadece: dijital çağda nüansın ortadan kalkması. Medyayı sayısal bir puana indirgemek keyfi, indirgeyici ve manipülasyona açık bir şey. True Detective: Night Country tüm bunları fazlasıyla keskin bir şekilde keşfetti. Destekçilerinin, eleştiri bombardımanına uğrayan puanı "düzeltme" çabası bile samimi görüşlerin açıklandığı anlamına gelmek zorunda değil. Tüm bu çekişme anlamsız bir hizipçiliğe dönüşüyor.
 

True Detective
Kar pişmanlığı: Jodie Foster ve Kali Reis, True Detective: Night Country'de (HBO)


Yani bir dahaki sefere yeni bir dramanın izlenmeye değer olup olmadığını merak ederek yayın kataloğunu karıştırırken Tomatometre'la uğraşmayın. Eğer zevklerini paylaştığınız eleştirmenler bulabilirseniz, bu her zaman bir artıdır: Birkaç güvenilir yazar, öylesine kişilerden oluşan binlerce kişilik bir sürüden çok daha güvenilir bir kaynak olabilir. Ve yine, her zaman son bir çareniz var; sadece izleyin ve kendiniz görün.


https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/features

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU