Yeni buluş milyonlarca bataryayı gereksiz kılabilir

Araştırmacılar, sensörün tek bir kelimeyle açılabileceğini söylüyor

Sensörün prototipi (Astrid Robertsonn/ETH Zürih)

Geliştiricileri, yeni bir sensörün milyonlarca pilden kurtulma ihtimali sağladığını söylüyor.

Halihazırda sensörler dünyanın dört bir yanında, binaları tehlikeli seslere karşı izlemek ya da işitme engellilere yardımcı olmak gibi çeşitli kritik amaçlarla kullanılıyor. Ancak sürekli güç gerektiriyorlar ve düzenli değiştirilmesi gereken ve muazzam miktarda çöp üreten pillere bel bağlama eğilimindeler.

Bir AB araştırmasında, 2025'e kadar her gün 78 milyon pilin çöpe atılacağı öne sürüldü. Bu pillerin her biri, toplanması zor ve atılması sürdürülebilir olmayan malzemelere ihtiyaç duyuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şimdi araştırmacılar, hiç güç gerektirmeyen ve pil atıklarının bir kısmını önleyecek mekanik bir sensör ürettiklerini söylüyor.

Geliştiricileri, sensörün tamamen mekanik çalıştığını söylüyor. Yeni çalışmayı yürütenlerden, ETH Zürih'ten Johan Robertson, "Basitçe ses dalgalarında bulunan titreşim enerjisini kullanıyor" dedi.

Bu sensör belirli bir sese yanıt verebiliyor: Konuşulan belirli bir kelime ya da üretilen belirli bir gürültü. Sadece bu belirli ses dalgası dizisi sensörün titreşmesine neden olacak ve bu da sensörün tetiklendiğini gösteren elektronik bir cihazı açan bir elektrik darbesi üretecek.

Hatta söz konusu mekanik sistem kelimeler arasında ayrım yapabiliyor. Geliştiricileri, "üç" ve "dört" arasındaki farkı sadece ses enerjisinden anlayabildiğini söylüyor.

Araştırmacılar gelecekte daha da karmaşık kabiliyetler geliştirmek istiyor. Bu, 12 kadar farklı kelimeyi ayırt etme seçeneğini de içerebilir. Bunlar makineleri kontrol etmekte yarar sağlayabilecek "aç" ve "kapa" gibi komutlar olabilir.

Çalışmadaki büyük atılım, "metamalzeme" diye bilinen, özelliklerini malzemenin kendisinden değil, düzenlendikleri yapıdan alan bir malzeme üretmek. Aslında, sensördeki malzemeler nispeten sıradan (tamamen silikondan yapılmış) ve bu nedenle daha sürdürülebilir olabilir.

Sensörler depremleri ya da binaları izlemek için kullanılabilir, örneğin tehlike yaratabilecek bir şekilde çatlayıp çatlamadığını tespit etmek için bir binayı dinleyebilir. Ayrıca petrol kuyularında da tehlike oluşturabilecek gaz kaçışını dinlemek için kullanılabilir.

Araştırmacılar ayrıca sistemin sağlık cihazları için de faydalı olabileceğini öne sürüyor. Halihazırda örneğin koklear implantlar her gün birkaç kez pil değiştirmeyi gerektiriyor ve bu önlenebilir. Ya da bir pile ihtiyaç duymadığı için bu teknoloji, göz basıncını ölçen sistemler gibi daha küçük olabilecek tamamen yeni sensörlere önayak olabilir.

Sensörün geliştirilmesi, Advanced Functional Materials akademik dergisinde yayımlanan "In-Sensor Passive Speech Classification with Phononic Metamaterials" (Fononik Metamalzemelerle Sensör İçi Pasif Konuşma Sınıflandırması) başlıklı yeni bir makalede anlatıldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU