ABD: Bir İranlı Tahran muhaliflerini öldürmek için Kanadalı suikastçılar tutmakla suçlanıyor

Savcılar, planın arkasındaki ismin İran'da yaşayan 49 yaşındaki Naci Şerifi Zindaşti olduğunu belirtti

Türk Polisi, Nisan 2018'de İranlı uyuşturucu taciri Naci Şerifi Zindaşti'yi tutukladı Fotoğraf: X

ABD Adalet Bakanlığı, bir İran ve iki Kanada vatandaşını, Maryland eyaletinde yaşayan iki kişiyi para karşılığı öldürme planı yapmakla suçladı.

Yetkililer, FBI'ın, 2021'de İran'da yaşayan bir uyuşturucu kaçakçısı ve iki Kanadalının planlarını bozduğunu bildirdi. Bu Kanadalılardan birinin " Cehennem Melekleri " adlı motosiklet çetesinin üyesi olduğu belirtildi.

Adalet Bakanlığı, komplonun kurbanı olduğu iddia edilen ve kimlikleri açıklanmayan bir erkek ve bir kadının İran'dan kaçmasının ardından Maryland'de ikamet ettiğini açıkladı.

Savcılar, planın arkasındaki ismin İran'da yaşayan 49 yaşındaki Naci Şerifi Zindaşti olduğunu belirtti. Zindaşti'nin, şifreli mesajlaşma servisi üzerinden Maryland'a gidip bu kişileri öldürmek üzere silahlı bir ekip toplamaya çalıştığı iddia edildi. Washington Post'un haberine göre, Zindaşti bu planı hazırlamak için aylarca hazırlık yaptı. Damion Patrick John Ryan (43) ve Adam Richard Pearson (29) adındaki Kanadalılar da bu plana dahil olmakla suçlandı. Şu anda Kanada'da başka suçlardan dolayı tutuklular ve Amerikan yetkilileriyle iş birliği içindeler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstihbarat Bakanlığı sorumlu tutuluyor

İran güvenlik güçlerinin düzenlediği iddia edilen suikast ve kaçırma komplolarında bir artış yaşanıyor. Bu durum, son zamanlarda Batılı ve Amerikalı yetkililerin endişesini artırdı. Son yıllarda İran, hükümet karşıtı İranlı sürgünleri kaçırmak ve öldürmek için komplolar düzenlemekle suçlandı.

İddianamenin açıklandığı gün, ABD Hazine Bakanlığı yetkilileri, İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı'nın talebi üzerine, İranlı muhalifleri hedef almakla suçladıkları Zindaşti'ye karşı bir dizi yaptırım uyguladığını duyurdu.

Adalet Bakanlığı'na göre, "para karşılığı cinayet" suçundan mahkûm olanların alacağı en yüksek ceza 10 yıl hapis ve para cezasıdır. Bu ceza, komplonun yaralanmaya yol açması durumunda 20 yıla, ölümle sonuçlanması durumunda ise ömür boyu hapis veya idam olabilir.

Zindaşti'nin sınır ötesi ağı

Hazine Bakanlığı açıklamasında: "Zindaşti ağı, ulusal sınırları aşan baskı eylemleri gerçekleştirdi. Bunlar arasında birden fazla bölgede gerçekleştirilen suikast ve kaçırmalar var. Bu eylemler, İran rejim muhaliflerini susturmak amacıyla yapıldı. Ayrıca İran, organize suç örgütleriyle daha fazla iş yaparak komploların İran hükümeti ile bağlantılarını gizlemeye çalışıyor.” ifadeleri yer aldı.

Yetkililer, Zindaşti'nin ortaklarını, 2020 yılında İstanbul'dan uyuşturularak İran'a kaçırılan, İran ve İsveç vatandaşı olan Ahvazlı muhalif Habib Kaab'ın kaçırılmasına karışmakla suçladı. Kaab, İran'ın ulusal güvenliğine karşı olmak suçlamasıyla idam edildi.

Hazine Bakanlığı ayrıca, İran hükümetinin "Zindaşti ve adamlarını" 2019 yılında rejim muhalifi ve eski İran siber güvenlik yetkilisi Mesud Vardanjani'nin İstanbul’daki suikastında kullandığını iddia etti. Türkiye, bu karmaşık komplo olayının arkasında İran istihbaratının olduğunu söylüyor.

Zindaşti ayrıca 2017 yılında, biri İngiliz vatandaşı olan iki İranlı muhalifin öldürülmesinin arkasındaydı. Muhalif gazeteci Ruhullah Zam, 2019'da Fransa'daki evinden Irak'a, ardından İran'a götürülüp ertesi yıl asıldı.

Ayrı bir vakada, Kaliforniya'da yaşayan Alman-İran çifte vatandaşı Cemşid Şarmehd, Dubai'den kaçırılıp İran'a götürüldü. Terörist bir grubun lideri olmakla suçlandı ve Nisan 2023'te Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından "göstermelik" olarak nitelendirilen bir duruşma ile idama mahkûm edildi.

Yine İran hükümeti, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York şehrinde yaşayan ve İran hükümetinin açık olarak muhalefet  eden gazeteci Mesihe Ali Necad'ı kaçırma komplosuyla suçlandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU