İsrail ordusu: Hamas saldırılarını durdurmak için Gazze’de tünellere su pompalıyoruz

Tünellere su basmanın zaten çökük durumda olan su ve sanitasyon altyapısına ciddi zarar vereceği iddia ediliyor

İsrail ordusunun 15 Aralık 2023’te düzenlediği medya turu sırasında çekilen fotoğrafta, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki Erez Sınır Kapısı’ndan İsrail’e saldırmak için kullandığı söylenen bir tünel görülüyor / Fotoğraf: AFP

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, Hamas üyelerinin İsrail’e saldırı düzenlemek için kullandığı geniş yeraltı tünel ağını yok etmek amacıyla Gazze’deki tünellere büyük miktarlarda su pompaladığını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordu açıklamasında, “Bu, İsrail ordusunun, Hamas’ın yeraltı tünel ağının oluşturduğu tehdidi ortadan kaldırmak için kullandığı bir dizi yöntemin parçasıdır” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre ABD Askeri Akademisi West Point'teki Modern Savaş Enstitüsü tarafından 17 Ekim’de yayınlanan bir araştırma, Gazze Şeridi’nde 500 kilometreden fazla mesafeye uzanan bin 300 tünelin bulunduğunu ortaya çıkardı.

Ordu 7 Ekim saldırısından sonra Hamas’ı yok etme sözü vermişti. AFP’nin İsrail otoritelerinin paylaştığı resmi rakamlara dayanan raporuna göre Hamas’ın İsrail yerleşim yerlerine düzenlediği ani ve benzeri görülmemiş saldırı çoğu sivil bin 140’tan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Hamas saldırısında 250’ye yakın kişi kaçırılmış ve bunlardan 100’ü kasım ayı sonundaki insani ara sırasında Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında salınmıştı. İsrailli yetkililere göre Gazze Şeridi’nde halen 28’inin öldüğüne inanılan 132 rehine bulunuyor.

İsrail, saldırıya karşılık Hamas’ı ‘ortadan kaldırma’ sözü verdi, Gazze Şeridi’ne yıkıcı bir bombardıman düzenledi ve ardından 27 Ekim’den bu yana devam eden kara operasyonunu başlattı. İsrail’in saldırısı, Hamas’a bağlı Sağlık Bakanlığı’nın dün yaptığı son sayıma göre, çoğunluğu sivil 26 bin 751 kişinin ölümüne neden oldu.

İsrail ordusu, 7 Ekim’de Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin çoğunun Gazze Şeridi’nin altına yayılan geniş tünel ağında tutulduğunu öne sürüyor.

515063.jpeg
27 Ocak 2024 Cumartesi günü İsrail ordusundan Tuğgeneral Dan Goldfus (solda), İsrail’in Gazze Şeridi’nin Han Yunus şehrinde kara saldırısı sırasında bir Hamas tünelinin yanında poz verdi / Fotoğraf: AFP

 

Aralık ayında, ordunun Akdeniz’den su çekerek tünelleri doldurma olasılığını araştırdığı İsrail basınına yansımıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin İnsani İşler Koordinatörü Lynn Hastings, aralık ayında, bunun ‘Gazze’nin zaten çökük durumda olan su ve sanitasyon altyapısına ciddi zarar vereceği’ konusunda uyarmıştı. Hastings “Artan basınç ve deniz suyunun Gazze’ye sızması nedeniyle binaların ve yolların çökme riski de var” demişti.

İsrail ordusu ise dün yaptığı açıklamada, bunu ‘bölgedeki yeraltı sularına zarar vermeyecek’ şekilde yaptığını söyledi. ‘Su pompalamanın sadece tünel yolları ve uygun yerlere yapıldığını’ kaydetti.

İsrail ordusu, ‘bu aracın, İsrail ordusu ve İsrail güvenlik kurumu tarafından son yıllarda Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki yer altı altyapısına yönelik operasyonlarda kullanılmak üzere geliştirilen bir dizi güçten biri olduğunu’ kaydetti.

dffgg515062.jpeg
İsrail ordusu, Gazze şehrinin altındaki tünelleri kontrol etmeyi sürdürüyor / Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

Kıyı bölgesinin altındaki tünel ağı, başlangıçta İsrail’in 2007’den bu yana Gazze Şeridi’ne uyguladığı ve çoğu zaman Refah Sınır Kapısı’nın kapatılmasının eşlik ettiği ablukayı kırmak amacıyla tasarlanmıştı. Refah Sınır Kapısı, Gazze Şeridi’ne geçerken İsrail’in kontrolü altında olmayan tek kara geçişi sayılıyor.

Gazze ve İsrail’deki Filistinli örgütler arasında patlak veren 2014 savaşından bu yana tünel ağı genişletildi ve Hamas bu ağı İsrail topraklarına roket fırlatmayı kolaylaştırmak için defalarca kez kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU