Gazze'nin tünelleri İsrail'in tahmin ettiğinden de uzun çıktı

İsrailli yetkililer toplam uzunluğu ve giriş sayısını açıkladı

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında şu ana kadar 24 binden fazla kişi hayatını kaybetti (Reuters)

Yaklaşık üç aydır Gazze'de kara operasyonu yürüten İsrail ordusu, kentin altındaki yeraltı tünellerinin beklediklerinden de uzun olduğunu açıkladı.

New York Times'a konuşan İsrailli üst düzey savunma yetkilileri, Gazze'deki tünel ağının tahmini uzunluğunun 550-750 kilometre olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusu geçen ay yaptığı değerlendirmede Hamas tünellerinin yaklaşık 400 kilometre olduğunu öne sürmüştü.

Gazeteye konuşan İsrailli istihbarat yetkilileri, sadece Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un altındaki tünellerin uzunluğunun dahi 150 kilometreden fazla olduğunu aktardı.

Yetkililer bu tünellerde şu an yoğun çatışmalar yaşandığını ve İsrail birliklerinin Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve diğer üst düzey isimleri yeraltında aradığını belirtti.

İki İsrailli yetkili, Gazze'de tünellere giriş için birbirinden bağımsız 5 bin 700 nokta olduğunu öne sürdü.

New York Times'ın haberinde tünellerle ilgili verilen son bilgilerin teyit edilemediği ve İsrailli yetkililerin birbirinden farklı değerlendirmeler yaptığı vurgulandı.

Gazeteye konuşan İsrailli bir yetkili, daha önce sadece tek bir tüneli tespit etmek için bir yıl çaba sarfedildiğini ancak kara operasyonuyla birlikte bu sürecin hızlandığını söyledi.

Sahada tünellerle ilgili geniş kapsamlı istihbarat toplama imkanı bulunduğunu söyleyen kaynak, Hamas militanlarının bilgisayarlarından da evlerinde tünel girişi bulunan ailelerin listesinin ele geçirildiğini öne sürdü.

İsrailli yetkili tünellerin yok edilmesinin yıllar sürebileceğini belirtirken, yıkım işleminden önce tünellerin haritalandırılması ve bubi tuzaklarından temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberde tünellerden bazılarının savaşmak için bazılarınınsa silah üretmek için inşa edildiği, ayrıca farklı kalitede ve biçimde tünellerin bulunduğu aktarıldı.

İsrail ordusundan geçen hafta yapılan açıklamada Hamas'ın tünellerin inşası için 6 bin tondan fazla beton ve 1800 tondan fazla çelik kullandığı iddia edilmişti.


Independent Türkçe, New York Times, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU