Moskova'da 62 yıl sonra aynı öneri: "Küba'ya nükleer silah yerleştirelim"

ABD'nin Britanya'ya nükleer silah konuşlandıracağı iddiası Rusya'da yankı buldu

Rus ordusunun envanterinde yaklaşık 5900 nükleer başlık bulunuyor (Reuters)

Rus milletvekili Aleksey Juravlev, ülkesinin Küba ve Nikaragua gibi "dost ülkelere" nükleer silah yerleştirmesi gerektiğini söyledi.

Juravlev'in açıklaması, ABD'nin Birleşik Krallık'a nükleer silah konuşlandırmayı düşündüğü iddialarının ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık merkezli Telegraph gazetesi, cumartesi günü yayımladığı haberde ABD'nin Rusya tehdidine karşı 15 yıl sonra adaya nükleer silah göndermeyi düşündüğünü iddia etmişti.

Rodina (Anavatan) partisinin lideri ve Rusya Parlamentosu Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Juravlev, Telegram hesabından yaptığı açıklamada Britanya'nın zaten kendi nükleer silahları bulunduğunu ve ABD'nin Rusya'ya yakın bazı Avrupa ülkelerinde nükleer cephanelik konuşlandırdığını söyledi.

Juravlev, "Bu nedenle, Birleşik Krallık'a gönderilecek ek nükleer silahlar, askeri ve siyasi durumda muhtemelen bir etki yaratmayacak" dedi.

Rus vekil, "Moskova buna rağmen Küba, Venezuela ve Nikaragua gibi dost ülkelere nükleer silah yerleştirmeyi düşünmeli" ifadelerini kullandı.

Juravlev açıklamasında 1962'de Küba füze krizinin büyük bir gerilim yarattığını kabul etti.

1962'nin ekim ayında ABD yönetimi Türkiye ve İtalya'ya nükleer başlıklı füze yerleştirmiş, Moskova buna Küba'ya nükleer silah konuşlandırarak karşılık vermişti.

Washington'ın Küba'da nükleer füze rampası inşa edildiğini fark etmesinin ardından ABD gemileri Küba'yı kuşatma altına almış ve bugün Soğuk Savaş'ın doruk noktası olarak anılan gerilimin fitili ateşlenmişti.

ABD ve Sovyetler Birliği yönetimlerinin, yaklaşık iki hafta içinde, Türkiye ve Küba'daki nükleer silahların kaldırılması yönünde anlaşmaya varmasının ardından ilişkilerde yumuşama dönemi başlamıştı.


Independent Türkçe, RT, Newsweek

DAHA FAZLA HABER OKU