Ukraynalı esirleri taşıyan kargo uçağı düştü, Rusya'dan "Ukrayna barbarlığa imza attı" açıklaması geldi

Rusya Savunma Bakanlığı, takas edilecek 65 Ukraynalı esiri taşıyan Il-76 kargo uçağının Belgorod Bölgesi'nde düştüğünü açıkladı, kazada toplam 74 kişi hayatını kaybetti

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre takasa götürülen 65 Ukraynalı asker, 6 mürettebat ve 3 refakatçinin bulunduğu Il-76 kargo uçağı Rusya-Ukrayna sınırındaki Belgorod Bölgesi'nde henüz bilinmeyen bir nedenle irtifa kaybederek çakıldı. Bakanlık, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne bağlı bir komisyonun kazanın nedenlerini belirlemek üzere uçağın düştüğü yere intikal ettiğini bildirdi.  Rusya Savunma Bakanlığı, 65 Ukraynalı esir dahil 74 kişinin içinde bulunduğu Rus uçağının Ukrayna tarafından roketle vurulduğunu duyurdu

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazılı açıklamada “24 Ocak günü Moskova saatiyle 11.00 sularında bir IL-76 uçağı Belgorod bölgesinde düşmüş olup, uçakta Ukrayna tarafı ile takas için Belgorod bölgesine nakledilen 65 esir Ukrayna askeriyle uçağın 6 mürettebatı ve 3 refakatçinin bulunduğu bilinmektedir” ifadeleri yer aldı. 

Rus Hava Kuvvetleri'nden bir komisyonun kazananın nedenlerini araştırdığı belirtilen açıklamada, ambulans ekiplerinin Koroça bölgesinde uçağın düştüğü yere doğru yola çıktığı belirlendi. Bu sabah saatlerinde Belgorod yakınlarındaki Blijney köyünde bir Ukrayna insansız hava aracının (İHA) engellendiğini açıklayan Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, Telegram kanalındaki mesajında, bölgede Ukrayna ordusu tarafından füze tehdidi hakkında bir uyarı yayınlandığını paylaşmıştı.

Uçaktan sağ kurtulan olmadı

Belgorod Valisi Vyaçeslav Gladkov, düşen Il-76 uçağında bulunan tüm kişilerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Telegram hesabından açıklama yapan Gladkov, "Koroçanskiy semtinde bir kargo uçağı düştü. Uçak, yerleşim birimine yakın bir yere çakıldı. Uçaktaki tüm kişiler hayatını kaybetti" dedi.

"Batı füzeleri mi kullanıldı?"

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da ses getiren uçak kazasıyla ilgili konuşan Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, Belgorod Bölgesinde düşen IL-76 uçağıyla ilgili olarak ABD Kongresi ve Alman Federal Meclisine bir yazı hazırlanması talimatını verdi. Uçağın düşürülmesi için hangi füzelerin ya da fırlatıcıların kullanıldığının araştırılmasını öneren Volodin, "Hangi füzelerin ve rampaların kullanıldığını çözmeye yönelik bir önerimiz var. ABD Kongresi'ne ve Alman Federal Meclisi'ne bir çağrı hazırlayalım, böylece milletvekilleri sonunda kimi finanse ettiklerini, kime yardım ettiklerini, bunun Biden, Macron, Scholz ve diğer politikacılar tarafından beslenen bir Nazi rejimi olduğunu görsünler. Sorumluluklarının farkına varsınlar” ifadelerini kullandı.

"Barbarlık" açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Kiev rejiminin suçlarından sorumlu büyükelçisi Miroşnik, Kiev yönetiminin içerisinde Ukraynalı esir askerlerin de bulunduğu Il-76 uçağını düşürerek çılgınca bir barbarlığa imza attığını vurgularken, bu saldırının Rusya ile herhangi bir anlaşma ihtimalini de tartışmaya açtığını ekledi. Miroşnik, “Kiev, insan hayatını tamamen hiçe saydığını gösteren çılgınca bir barbarlık eylemi gerçekleştirmiştir. Anlaşmaları ihlal ederek pilotlarımızı ve esirlere refakat eden savaşçılarımızı öldürdüler, kendi vatandaşlarını resmen harcadılar” diye konuştu.

"Ukrayna füzeleriyle düşürülmüş olabilir"

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, Belgorod bölgesinde Ukrayna esirlerini taşırken düşen İl-76 tipi uçağın Ukrayna tarafından fırlatılan füzelerle düşürülmüş olabileceğini öne sürdü. Kartapolov, Duma'da genel kurulda yaptığı konuşmada, Rus İl-76 tipi askeri uçağın Belgorod bölgesinde düşmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ukrayna'nın uçağı düşürmüş olabileceğini kaydeden Kartapolov, "Ukrayna yönetimi yaklaşan değişimin farkındaydı ve esirlerin nasıl teslim edileceği konusunda bilgilendirildi. Ancak İl-76 uçağı, Almanya'da üretilen IRIS T veya Patriot uçaksavar füze sisteminden gelen üç füzeyle düşürüldü. Uzmanlar bunu çözecek." ifadelerini kullandı.

Düşen kargo uçağı II-76 hakkında ne biliniyor?

1970'lerin ortasında Sovyet ordusu ve Aeroflot'un hizmetine sunulan Il-76, hizmet ömrü boyunca yeni elektronik sistemlerden karbon fiber kanatlara, cam kokpitlere ve yeni, daha verimli ve güçlü motorlara kadar 20'den fazla modifiye işleminden geçti. Il-76 yaklaşık 47 metre uzunluğunda, 15 metre civarında yüksekliğe ve 50.5 metre kanat açıklığına sahip. Beş kişilik mürettebatı var. Uçakta, 3.46 metre genişliğinde ve 3.4 metre yüksekliğinde, 24.5 metre uzunluğunda bir kargo bölmesi bulunuyor ve toplam 230 metreküp kargo kapasitesi var. Bu, tam teçhizatlı 140 asker veya 125 paraşütçü ya da araçlar, diğer mobil veya hareketsiz ekipmanın taşınması anlamına geliyor. Il-76, Rusya'nın yanı sıra Hindistan, Çin, İran, Ukrayna, Azerbaycan, Belarus, Türkmenistan ve Özbekistan'daki askerler ve sivil operatörler tarafından kullanılıyor.

 

AA, Independent Türkçe, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU