Antikçağ, Modern İskandinavya'yı nasıl yarattı?

Umut Ataseven Independent Türkçe için yazdı

İskandinav bölgesi veya Norden, 5 egemen devlet olarak tanımlanabilen; Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve bu eyaletlere bağlı üç özerk bölge: Faroe Adaları, Grönland (Danimarka) ve Åland (Finlandiya).

Bu devletlerin, güçlü tarihsel bağları ve ulusal sınırlar boyunca hükümetler arası işbirliği geleneği nedeniyle yaygın olarak ayırt edici bir bölge oluşturdukları düşünülüyor.
 

 

İskandinavya ve İskandinav terimleri genellikle İngilizcede Norden ve İskandinav ile eşanlamlı olarak kullanılır.

Bazıları İskandinavya'nın sadece Danimarka, Norveç ve İsveç'e (hatta sadece Norveç-İsveç Yarımadası'na) atıfta bulunduğu ve Finlandiya veya İzlanda'yı içermediği konusunda ısrar edilir.

İskandinavya terimi hala tüm bölgeyi ifade etmek için kullanılsa da İskandinav giderek daha yaygın hale geliyor.
 

 

Norden veya İskandinavlar, anlamını ve coğrafi sınırlarını farklı zamanlarda ve bağlamlarda değiştiren ve şüphesiz bunu yapmaya devam edecek esnek bir kavramdır.

Terim, ortak politika ve tarihe dayanabilir, belirli bir edebiyat veya sanat türünü çağırabilir veya aslında oldukça farklı olan ülkeleri birleştirmeye çalışan bir markalaşma alıştırması olabilir.
 

 

Norden sınırları bazen bölgenin çekirdeğinin ötesine uzanır.

Örneğin, Norden ile Britanya Adaları'nın bazı bölgeleri arasında, İskoç bağımsızlığına ilişkin 2014 referandumu bağlamında geniş çapta tartışılan önemli tarihsel bağlantılar oldu.

Potansiyel olarak bağımsız bir İskoçya bir İskandinav ülkesi olarak kabul edilebilir mi veya Shetland Adaları'nın Faroe Adaları'na benzer bir İskandinav bölgesi olarak kabul edilebileceğini söyleyebilir misiniz?

Diğer zamanlarda Norden, Baltık'ın güney kıyısındaki bölgeleri, örneğin 1918'den sonraki kısa Estonya bağımsızlığı döneminde ve yine Demir Perde'nin ortadan kalkmasının Baltık Denizi bölgesi fikrine ilgiyi tetiklediği 1990'larda dahil etmiş olabilir.

18'inci yüzyılda "kuzey" kavramı, şu anda İskandinav ülkeleri olan Rusya ve Polonya'yı içeriyordu.
 

 

Norden kavramının paradokslarından biri, tutarlılığının genellikle bölge dışındakiler için kendi içindekilerden daha belirgin görünmesidir.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki veya Avrupa'nın diğer bölgelerindeki gözlemciler, İskandinav devletleri arasındaki benzerlikleri daha kolay fark etme eğilimindeyken, içsel bir perspektiften farklılıklar daha önemli görünebilir.

Dahası, "İskandinavlık" fikrine yönelik tutumlar da bölge genelinde farklılık gösterebilir.

Daha fazla birlik için planlar genellikle İsveç ve Danimarka'da Norveç'tekinden daha fazla coşkuyla karşılanırken, örneğin Finlandiya ve İzlanda İskandinav normlarından daha sık sapıyor gibi görünüyor.

Aynı zamanda, Norden fikri ilgisizlikle karşılanabilir, ancak nadiren düşmanlığı kışkırtıyor gibi görünüyor.

İskandinav veya İskandinav olmak, çoğu zaman Danimarkalı, Fince, İzlandalı, Norveçli veya İsveçli veya Grönland, Faroe Adaları veya Ålandlı olmakla birbirini tamamlayan ancak bunlarla çelişmeyen fazladan bir kimlik katmanıdır.
 

 

Kalmar Birliği'nin 16'ncı yüzyılın başlarında ölümünden bu yana, tüm İskandinav bölgesini kapsayan tek bir devlet varlığı olmamıştır.

Erken modern dönemde, bölgeye Baltık Denizi üzerindeki kontrol için birbirleriyle rekabet eden iki büyük birleşik devlet (İsveç ve Danimarka) hâkim oldu.

Danimarka krallığı şunlardan oluşuyordu: Jutland ve komşu adalar, Norveç, Slesvig ve Holsten dukalıkları ve İzlanda ve Faroe Adaları; İsveç Krallığı, en geniş ölçüde, şu anda Finlandiya olan her şeyi ve Baltık Denizi'nin güney kıyılarını sınırlayan bölgeleri içeriyordu.

Her iki eyalet de bir süre Karayipler'de ve Danimarka örneğinde Hindistan, Batı Afrika ve 1720'lerden itibaren mütevazı sömürge mülkleri satın aldı.

Erken modern krallıkların entegrasyonu, İskandinav bölgesinin daha sonraki gelişimi için, en azından beş İskandinav devletinin idari ve yargı sistemindeki benzerlikler biçiminde değil, önemli miraslara sahipti.

5 ulus devlete dayanan modern bir İskandinav bölgesinin ana hatları, 1789-1815 dönemindeki Avrupa savaşları sırasında şekillenmeye başladı, ancak aşağıda gösterildiği gibi sonraki iki yüzyıl boyunca değişmeye devam etti.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU