Yemen saldırıları Husileri durdurabilecek mi?

"Gazze savaşı çoktan bölgeye yayıldı"

Husilerin kontrolündeki Sana'da dün düzenlenen eylemde ABD karşıtı sloganlar atıldı (AFP)

Kızıldeniz'de son dönemde gerginlik tırmanırken ABD ordusu, Yemen'deki Husi hedeflerine yeni saldırılar düzenledi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) Twitter hesabından yapılan açıklamada, USS Carney savaş gemisinden bu sabah erken saatlerde fırlatılan Tomahawk füzeleriyle Husilere ait bir radar tesisinin vurulduğu bildirildi.

Açıklamada, saldırının son operasyonun parçası olduğu ve "Husilerin ticari gemiler de dahil deniz araçlarına saldırma kabiliyetini azaltma" hedefiyle yapıldığı ifade edildi. 

Operasyonun sadece ABD ordusu tarafından düzenlendiği bildirilirken, saldırıda can kaybına ilişkin bilgi paylaşılmadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD ve Birleşik Krallık (BK) öncülüğündeki güçlerin Yemen'de İran destekli Husilere ait hedeflere perşembe gecesi düzenlediği saldırıdaysa 5 kişinin öldüğü, 6 kişinin de yaralandığı aktarılmıştı. 

ABD, 16 askeri üste yer alan 60 hedefin vurulduğunu açıklarken, Husi yetkililerse misilleme yapıldığını bildirmişti. Pentagon önce bunu yalanlamış, daha sonra ABD Genelkurmay Başkanlığı Direktörü Korgeneral Douglas Sims, Husilerin gemisavar balistik füze fırlattığını fakat merminin isabet etmediğini söylemişti. 

Beyaz Saray'dan Yemen'e karşı düzenlenen saldırılarla ilgili yapılan ortak açıklamada, ABD ve BK'nin yanı sıra Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda ve Güney Kore'nin de imzası yer almıştı. 

Operasyonun ardından Yemen'in başkenti Sana'da yaklaşık bir milyon kişi toplanarak eylem düzenledi. Saldırılar kınanırken, Filistin'e destek sloganları atıldı.

Öte yandan Fransız haber ajansı AFP'nin analizinde, Batılı devletlerin askeri operasyonlarının Husilerin, Kızıldeniz'de ticari gemilere düzenlediği saldırıları engellemekte "muhtemelen başarılı olamayacağı" yazıldı

Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nden Jon Alterman, son saldırıların "Husilerin deniz taşımacılığına yönelik tehdidini azaltacağını ancak sona erdirmeyeceğini" söyledi. 

ABD Kara Kuvvetleri'nden emekli Korgeneral Marks Schwartz da Husilerin "askeri gemileri hedef almayacağını fakat ticari gemilere saldırıları sürdüreceğini" belirtti. 

New York merkezli Dış İlişkiler Konseyi'nden Elliott Abrams ise Husilerin saldırılarının düşük yoğunlukta süreceğini ve "İran'ın milislere tansiyonu düşürmelerini söyleyeceğini" ifade etti.
 


Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC'de Jeremy Bowen'ın kaleme aldığı analizdeyse "Gazze'deki savaşın Ortadoğu'nun başka yerlerine sıçrama riski hakkında konuşmayı artık geçelim. Bu çoktan gerçekleşti" dendi.

Bowen, Yemen'e düzenlenen saldırıların "ABD ve BK'nin öne sürdüğü gibi dünya ticaretini koruma amacıyla sınırlı olmadığını, Gazze'deki savaşın bir parçası haline geldiğini ve tansiyonu yükselttiğini" yazdı.

Analizde, ABD'nin gerginliği tırmandırmasıyla Irak ve Suriye'deki İran destekli milislerle Hizbullah'ın da denkleme gireceği ve bölgede topyekun savaşın önlenemeyeceği değerlendirmesi paylaşıldı.


Independent Türkçe, CNN, AFP, BBC, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU