Cameron Diaz haklı: İyi ilişkinin anahtarı, yatakları ayırmak

Uyku, romantizme pek elverişli bir zaman sayılmaz. Yine de her nedense, bize başka biriyle paylaşmamız gereken bir şey gibi satılıyor

(Reuters)

Uyku narin bir şey. 5 ila 10 saat bilinçsiz olduğumuz düşünülürse, en savunmasız olduğumuz zaman bu. Ani silkinmeler olabilir: bir yanda sallanan bir uzuv, öte yanda denizyıldızı pozisyonunda bacağın aldığı hal. Belki sesler çıkabilir: lüsid rüyalardan kaynaklanan, duyulamayan mırıltılar ve inlemeler; teşhis edilmemiş bir burun rahatsızlığı sonucu çıkan homurdanmalar ve hırıltılar. Bazen gaz da olabilir.

Demek istediğim uyku, romantizm için pek uygun bir zaman sayılmaz. Yine de her nedense, bize başka biriyle paylaşmamız gereken bir şey gibi satılıyor. Sadece arada bir de değil. Geceler, aylar, yıllar boyunca. Buradaki fikir, ruh eşinizi bulduğunuzda "insanlar böyle yapar" dışında hiçbir neden olmadan sizi bir yatağı paylaşmaya zorlayan, sessiz bir zalimliğe sahip bir tür sözleşme imzalanması. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ama belki de böyle olmamalı. Örneğin 8 yıldır eşi olan ve Good Charlotte'ta çalan müzisyen Benji Madden'la aynı yatak odasında uyumadıklarını önceki haftalarda açıklayan Cameron Diaz'ı düşünün. Molly Sims ve Emese Gormley'nin sunduğu Lipstick on the Rim adlı podcast'in bir bölümünde 51 yaşındaki oyuncu "Yatak odalarını ayırmayı normalleştirmeliyiz" dedi. Diaz, "Bana göre, kelimenin tam anlamıyla... Benim evim var, senin evin var. Ortada aile evimiz var. Ben gidip odamda uyuyacağım. Sen de git odanda uyu. Ben böyle iyiyim" diye konuştu.

Ve ortada da ilişkilerimiz için bir araya gelebileceğimiz yatak odamız var.

Diaz böyle bir şey öneren ilk kişi değil ve sanıyorum son da olmayacak. Helena Bonham Carter ve Tim Burton'ın iyi bilindiği üzere birlikteyken ayrı ama bitişik evlerde yaşadığını pek çok kişi hatırlar. Hepimizin bu kadar ileri gitmesi gerektiğini söylemiyorum. Ama ayrı yatak odaları? Bana göre bu elzem.

Geceye özgü tuhaflıklar bir yana, partnerinizle çakışan programlarınızın olduğu ve birbirinizin uykusunu bölme riski taşıdığınız tüm o zamanları  düşünün. Diyelim ki ikinizden biri işte uzun bir gün geçirdi ve erken yatmak istiyor. Cilt bakım rutininizi yaptınız. Yeni kitabınıza birkaç bölüm ayırdınız. Ve beyaz gürültü makinenizin yumuşak sesleriyle uykuya daldınız. Ne hoş. Sadece birkaç saat sonra, çok fazla içki içtikten sonra bardan eve sendeleyerek giren ve sizin varlığınızı tamamen unutan partneriniz tarafından aniden uyandırılmanız dışında. Işık düğmelerini el yordamıyla arama, odanın içindeki çarpmalar ve nihayetinde yanınızda bir gümbürtü.
 


Ayrı ayrı kendi alanınızda kalmak daha hoş ve çok daha medeni olmaz mıydı? Böylece Diaz'ın da önerdiği gibi "ilişki" anı geldiğinde kendi tercihlerinize göre bunun tadını çıkarıp ardından tamamen kendi kişisel rutininizle belirlenebilen, kendi kişisel yatak odanıza geri çekilebilirsiniz?

Tabii ki birlikte yaşayan çiftlerin çoğunun muhtemelen tek yatak odalı bir evde yaşadığı düşünülünce bu her zaman mümkün olmayabilir. En azından benim tanıdıklarım böyle evlerde yaşıyor. Fakat böyle bir lüksü karşılayabilecek olanlarımız için ayrı odalar işleri büyük ölçüde değiştirebilir.

Geceleri sarılmanın partnerler arasındaki yakınlık açısından kritik önem taşıdığını savunanlar olacaktır. Tabii ama gerçekten birkaç dakikadan daha uzun süre birbirinize sokulup kaldığınız oluyor mu? Friends'teki "sarıl ve yuvarlan" bölümünü hatırlıyor musunuz? Hani Ross, partnerinizle iyi bir gece uykusu çekmenin püf noktasının, ona uykuya dalana kadar sıkıca sarılıp sonra da nazikçe öbür tarafa yuvarlanmak olduğunu söylüyordu? Peki başka bir odaya kadar yuvarlanabilseydiniz daha iyi olmaz mıydı?

Bence bu sadece iyi bir fikir değil. Bence bu herhangi bir modern dönem ilişkisinin başarısı açısından kritik önemde.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU