Neden Jay-Z ve Beyoncé'yle arkadaş olabilirdim?

Güçlü çiftin kısa süre önce Bordeaux'daki bir buluşmaya ev sahipliği yaptığını duyan şarap uzmanı Rosamund Hall durup düşündü: Ultra zengin ve ünlülerle dirsek teması kurmak için gerekenlere sahip mi?

Çift, rapçinin 54. doğum gününü dünyanın şarap başkentlerinden birinde kutladı (AP)

Ne düşündüğünüzü biliyorum; benim gibi bir şarap uzmanının dünyanın en güçlü ve başarılı çiftlerinden biriyle nasıl bir ortak noktası olabilir? Süper zenginlerin ve mega başarılıların hayatı bizim gibi sıradan fanilere çoğu zaman ulaşılamayacak kadar uzak gelebilir.

Fakat Jay-Z ve Beyoncé'nin, rapçinin 54. doğum gününü kutlamak için Bordeaux'da verdiği muhteşem doğum günü partisinin haberleri önceki günlerde ortaya çıktığında kendimi küresel süperstarlarla hiç olmadığım kadar bağlantılı hissettim. Aslında birlikte gayet güzel vakit geçireceğimizi düşünüyorum, neden mi? Çünkü hepimiz şarabı seviyoruz.

Bordeaux dünyanın en büyük ve en eski şarap üretim bölgesi. Fransa'nın "Uyuyan Güzeli" diye bilinen ve güneybatıda yer alan Fransız şehri Bordeaux'nun etrafını, 117 bin hektardan geniş bir alana yayılan üzüm bağları sarıyor. 7 binden fazla şarap üreticisine ev sahipliği yapan bölgede 65 farklı apelasyonda şarap üretiliyor. Margaux, Pomerol, Medoc, Pauillac ve Sauternes gibi isimleri sayabiliriz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Burada çok fazla şarap var. Herkese bir şeyler sunan bir bölge bu: 15'ten fazla sepajın ekimine izin veriliyor ve şarap çeşitleri, kolay içilen meyveli kırmızılardan onlarca yıl boyunca yıllanabilen dolgun başyapıtlara kadar uzanıyor. Mineralli ve zarif beyaz şaraplar, kolay içimli yaz rozeleri, yoğun bir dokuya sahip lezzzetli tatlı şarapların yanı sıra gittikçe popülerleşen köpüklü crémant de Bordeaux'yu da unutmayalım.

Fransız basınında yer alan haberlerde güçlü çiftin, Château Smith Haut Lafitte'e ait lüks spa oteli Les Sources de Caudalie'yi kiraladığı ve kutlama için aralarında Rihanna ve Kendall Jenner gibi isimlerin de bulunduğu en yakın oldukları ve en sevdikleri bazı kişileri davet ettikleri öne sürülüyor. Buradan sonra da Bordeaux bölgesinin en seçkin adreslerinden bazılarına geziler düzenleyip tadım yaptılar: Saint-Émilion'daki Cheval Blanc, Pomerol'deki Pétrus ve Sauternes'deki Château d'Yquem'in tatlı nektarı.

Bunlar dünyanın en lüks ve pahalı şaraplarından bazılarıyken Château d'Yquem ve Cheval Blanc, lüks mallar üreten Fransa merkezli çok uluslu konglomerat LVMH'ye (Moët Hennessy Louis Vuitton) ait. Belki de Jay-Z'nin kısa süre önce şampanya markasının yüzde 50'sini LVMH'ye satması şaşırtıcı değildir; muhtemelen onun hakkını ödeyemezler. Pek çok kişi bunu ünlülerin parayla küstahça gösteriş yapmasının bir diğer örneği gibi görebilir ama ben bu haberi okuduğuma çok sevindim.
 


Sonuçta bu Jay-Z ve Beyoncé'nin tıpkı benim gibi şarapsever olduğunu ve tutkularıyla sevgilerini arkadaşlarıyla paylaşmak istediğini gösteriyor; bundan daha şenlikli ne olabilir? Karayipler'deki bir süperyatta ihtişamlı ve sıkış tıkış bir parti ya da Dubai'de büyük boy şişe votkaların içildiği abartılı bir eğlence düzenlemediler. Bu, bazı üzüm bağlarını gezdikleri, olağanüstü şaraplar tattıkları ve lezzetli yemekler yedikleri, sezon dışında (büyük olasılıkla nemli, gri ve soğuk) yapılan bir etkinlikti. Mükemmel.

Evet, üzüm bağları dünyanın en seçkinlerinden bazıları olabilir ve şişeler de buna uygun fiyat etiketleri taşıyabilir ama Carter çiftinin (çiftin tam isimleri Shawn Corey Carter ve Beyoncé Giselle Knowles-Carter -çn.) net değeri 3 milyar dolar civarında, dolayısıyla mantıklı geliyor. Konuklarını Doğu Ekspresi'yle taşımış olabilirler (tekrar teşekkürler LVMH) ama yaptıkları şeyin özünde kesinlikle köklü ve şatafatı çıkarırsanız, insanların binlerce yıldır yinelediği bir şey var: bir araya gelip iyi yemek ve iyi şarabın tadını çıkarmak.

Kendinizi şaraba vererek elde edebileceğiniz zevk, size bir ömre bedel hazlar yaşatacaktır. En lüks şişeleri almak zorunda değilsiniz (ortalama fiyat etiketi 2 bin sterlin [yaklaşık 75 bin TL] olan bir şişe Petrus'u karşılayabilecek kimseyi tanımıyorum) ama özellikle bayram döneminde arkadaşlarınız ve ailenizle biraz özel bir şeyler paylaşarak kendinizi şımartabilirsiniz.

Peki ya siz Jay-Z ve Beyoncé'nin deneyimini yinelemek isterseniz? Pek bilinmez ama önceden plan yapıp birinci sınıf bir Bordeaux Şatosu'na yazarsanız, orayı ziyaret etme şansınız olabilir. Chateau d'Yquem gibi yerler internetten tur rezervasyonu yapmanıza bile izin veriyor.

Jay-Z ya da Beyoncé olmayabilirsiniz ama şarabın en seçkin adreslerini ziyaret ettiğinizde bile en sıcak şekilde karşılanacağınızı ve son derece özel hissettirileceğinizi gördüm; buna layık olduğunuzu hissetmek için milyarlarca dolarınız olmasına gerek yok! Pekala Jay-Z ve Beyoncé, eğer bu yazıyı okuyorsanız bir sonraki şarap maceranızda peşinize takılacak birini ister misiniz? Ben varım.

Rosamund Hall (DipWSET) şarap danışmanı ve yazardır



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU