Beytüllahim, Gazze'de barış için dua ediyor: "Hiç böyle bir Noel görmedim"

Normalde yılın bu zamanında Beytüllahim, Hıristiyanlığın en kutsal şehirlerinden birini ziyaret eden binlerce kişiyle dolup taşar. Ancak Bel Trew boş sokaklar, kepenkleri indirilmiş dükkanlar ve ünlü Noel ağacının olmadığı bir meydanla karşılaşıyor

Rum Ortodoks rahip Peder Spiridon, Beytüllahim'deki neredeyse boş Doğuş Kilisesi'nde (Bel Trew/The Independent)

Beytüllahim'deki Manger Meydanı hayalet gibi bir otopark. Çevresindeki sokaklar kepenkleri indirilmiş dükkanlarla kaplı. Merkezde, her yıl bir milyondan fazla hacının ziyaret ettiği, İsa'nın doğum yeri olarak anılan Doğuş Kilisesi neredeyse bomboş.

Tek yaşam belirtisi, kimsenin katılmayacağı bir ayin için çalınan kilise çanları. Hıristiyanlığın en kutsal şehirlerinden biri derin ve acı bir yasta.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer din adamları arkada dua okurken, kilisenin Rum Ortodoks cemaatinin rahibi Peder Issa Thaljieh, "Beytüllahim'i hiç böyle görmemiştik" diyor.

Genellikle Noel'den hemen önce, işgal altındaki Batı Şeria'nın merkez meydanı, sahnede İsa'nın doğumunu canlandıran bir eserin yanında göz kamaştırıcı bir Noel ağacıyla taçlandırılır. Erkek ve kız izciler İngilizce ve Arapça Noel şarkıları söyler.

Dünyanın dört bir yanından gelen binlerce ziyaretçi şehre akın eder ve İsa'nın doğduğu söylenen yerde saygılarını sunmak üzere mağarayı ziyaret etmek için sıraya girer.

Ancak bu yıl, Gazze'deki yıkıcı savaş tüm şiddetiyle sürerken bunların hiçbiri yok. İsrail ordusu güvenlik endişelerini gerekçe göstererek Beytüllahim'deki ana kontrol noktasını da kapattı ve birçok Filistinlinin ünlü şehre girişini engelledi.

Ve böylece Noel iptal edildi.
 

Doğuş Kilisesi
Doğuş Kilisesi'nindeki mağarada ibadetini gerçekleştiren biri barış için dua ediyor (Bel Trew/The Independent)


Peder Thaljieh, "Birçoğumuz Gazze'de yaşananlardan dolayı üzgün ve korkmuş hissederken kutlama yapamayız" diyor. Kuşatma altındaki küçük anklavda, İsrail'in şimdiye kadar gerçekleştirdiği en ağır bombardıman altında Gazze Şehri'ndeki Katolik ve Ortodoks kiliselerine sığınan cemaat üyeleri için duyduğu endişelerden bahsediyor.

Bu yıl bir araya gelmenin, dua ederek birlik olmanın daha iyi olacağını söyledik... kutlama yapamayız.

Tek yapabileceğimiz bir mesaj vermek: İsa doğduğundan beri buradan gelen mesaj aynı: Barış ve sevgi mesajı.

Arkasında ayine hazırlanan, aynı zamanda Rum Ortodoks din adamı olan 75 yaşındaki Peder Spiridon da aynı fikirde.

Bir avuç kent sakini arkada mum yakarken Spiridon, "54 yıldır buradayım. Hiç böyle bir Noel görmedim, Kovid zamanında bile. Kimse içeri giremiyor" diyor.

Noel sevgi ve barışla ilgilidir ve bizim mesajımız da bu. Kutsal Topraklar'da barış içinde olmalıyız.

 

Beytüllahim
Beytüllahim normalde yılın bu zamanında ziyaretçilerle dolu olurdu (Bel Trew/The Independent)


İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail içinde gerçekleştirdiği ve militanların yaklaşık 1200 kişiyi öldürüp 240 kişiyi rehin aldığı saldırıya misilleme olarak Gazze'ye yönelik ağır kuşatma ve şiddetli hava bombardımanı başlattı.

Hamas'ın yönettiği Gazze'deki sağlık bakanlığı o tarihten bu yana İsrail saldırılarının dörtte üçü kadın ve çocuk olmak üzere 20 binden fazla Filistinlinin ölümüne neden olduğunu açıkladı. Bölgenin 2,3 milyon sakininin yaklaşık yüzde 85'i yerinden edildi ve gıda, tıbbi malzeme ve suya erişimleri azalarak yaşıyorlar.

Bununla birlikte, Hamas'ın rakibi El-Fetih'in hakimiyet kurduğu Filistin Yönetimi'nin sınırlı özerkliğe sahip olduğu işgal altındaki Batı Şeria'da da şiddet olayları alevlendi. Son birkaç haftadır İsrail, ordunun "terörle mücadele operasyonları" olduğunu söylediği eylemlerle kilit şehirlere düzenli ve yıkıcı baskınlar gerçekleştiriyor. Hamas'a bağlı olanlar da dahil silahlı militan grupları hedef aldıklarında ısrar ediyorlar.

İsrail güçleri 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 75'i çocuk olmak üzere 291 Filistinliyi öldürerek, BM'nin 2005'te kayıpları kaydetmeye başlamasından bu yana 2023'ü Filistinliler için en ölümcül yıl haline getirdi. Ölenlerin en az 8'i İsrailli yerleşimciler tarafından öldürülürken, insan hakları grupları yerleşimci şiddetinde de hızlı bir artış kaydetti. Batı Şeria'da Filistinliler'in düzenlediği saldırılarda üçü silahlı kuvvetler mensubu olmak üzere 4 İsrailli öldürüldü.
 

Peder Issa Thaljieh
Rum Ortodoks cemaati rahibi Peder Issa Thaljieh (Bel Trew/The Independent)


Filistinli ve İsrailli tutuklu gözlemcilerine göre, Batı Şeria'da daha önce görülmemiş sayıda tutuklama oldu ve binlerce kişi idari gözetim altında tutuluyor, yani suçlama veya yargılama olmaksızın, muhtemelen süresiz olarak gözaltında tutuluyorlar.

Bu baskıların bir parçası olarak ordu, kontrol noktalarını kapatarak Batı Şeria'nın büyük bir bölümünü bilfiil soyutladı. Bölge sakinleri bunun, İsrail'deki ve Batı Şeria'nın diğer bölgelerindeki Filistinli Hıristiyanların bile Noel'de dua etmek için Beytüllahim'i ziyaret edemeyeceği anlamına geldiğini söylüyor.

Beytüllahim'den Hristiyan tur rehberi Shukri, "Bunun ne kadar süreceğini ve Gazze'deki savaş sona ererse Batı Şeria'da neler olacağını bilmiyoruz" diyor. 52 yaşındaki rehber Noel'de genellikle dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri şehrin turistik yerlerinde gezdiriyor.

Gazze'de ateşkes olsa bile, şehirlere yapılan baskınlar ve tutuklamalar hızla arttıkça Batı Şeria'da topyekün bir savaşın patlak verebileceğinden endişe ediyor. "İnsanları baskı altında tutmaya devam ederlerse patlayacaklar. Herhangi birini köşeye sıkıştırır ve yeterince zorlarsanız, bir şeyler yapar ve tepki verirler" diyor.

Beytüllahim'deki pek çok kişinin Gazze'de yardım edemedikleri aile üyeleri var.
 

Beytüllahim
Beytüllahim'de kepenk indiren dükkanlardan bazıları (Bel Trew/The Independent)


The Independent'a konuşan bu akrabalar, çoğunun saklandığı kiliselerin bombalanmaya devam etmesi halinde Gazze'deki bin kişilik Hıristiyan cemaatinin tamamen "yok olmasından" korktuklarını söyledi.

Gazze'deki Hıristiyanların ezici çoğunluğu halihazırda kuşatma altındaki şeridin savaştan zarar görmüş kuzeyindeki iki kilisede sıkışıp kalmış durumda: Gazze Şehri'ndeki tek Katolik kilisesi olan Kutsal Aile Kilisesi ve Aziz Porphyrius Ortodoks Kilisesi. Bu iki kilise birbirinden yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta. Gazze Şehri, İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma misyonunun odak noktalarından biri.

İsrail tankları Gazze'ye yaklaştı, gıda tükeniyor ve su azalıyor. Geçen hafta kilise liderleri iki kadının İsrail'in keskin nişancı ateşiyle "soğukkanlılıkla" öldürüldüğünü söyledi. İki kadın (15 torun sahibi yaşlı bir büyükanne olan Nahida ve 49 yaşındaki kızı Samar) kuşatma altındaki yerleşkelerinde tuvalete gitmek için bir avluyu geçmeye çalışırken öldürüldü. İsrail ordusu olayda sorumluluğu reddediyor ve kiliseleri koruduğunu öne sürüyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, pazar günü yaptığı açıklamada olayın incelendiğini söyledi.

Nahida ve Samar'ın Beytüllahim'deki geniş ailesi The Independent'a, onlara tıbbi yardım ulaştıramadıklarını ya da onları Gazze'den tahliye edemediklerini söyledi.
 

Kudüs'ün Noel Babası

"Kudüs'ün Noel Babası" bu Noel'de sokaklar boş olsa da kendisini ziyaret eden farklı inançlardan ailelere barış ve birlik mesajı göndermek istediğini söylüyor (Bel Trew/The Independent)​​​​​


Beytüllahim'in dört bir yanında aileler, bölgedeki sevdiklerinden haber almak için televizyon ekranlarına kilitlenmiş durumda.

Nahida ve Samar'ın öldürüldüğü kilisede anne ve babası mahsur kalan 31 yaşındaki George, "Gazze'de güvenli bir yer yok ve en korkuncu da kuzey" diyor. George, kimliğinin açıklanmamasını istedi.

Beytüllahim İncil Koleji Müdürü Shireen Awwad,"Yapabileceğimiz tek şey dua etmek" diye ekliyor. Onun da yakınları aynı kilisede mahsur kalmış.

Barış aktivisti ve Beytüllahim yakınlarındaki Beit Jala'daki Kutsal Toprak Vakfı'nın yöneticisi Sami Awad, zorlukla konuşabilen ve battaniyeye sarılmış halde oturan 83 yaşındaki annesi Amal'ı teselli ediyor. Awad, Gazze'de mahsur kalan erkek ve kız kardeşlerinden haber almak için bütün gününü takıntılı bir şekilde televizyon izleyerek geçiriyor.

Sami, ailesinin Gazze'de İsrail bombardımanından en çok etkilenen bölgelerden biri olan Rimal mahallesinde yaşadığını söylüyor.
 

Doğuş Kilisesi
Doğuş Kilisesi'nin içi (Bel Trew/The Independent)


Sağır ve kör teyzesi May, daha önceki 4 savaşa rağmen 25 yıldır Gazze'deki evinden çıkmamıştı. Bombardıman o kadar şiddetliydi ki akrabaları ilk kez onu taşımak zorunda kaldı. Korkmuş ve kafası karışmış bir halde çığlıklar atarak evlerinden dışarı sürüklendi.

Sami, "Bildiği tek yer burası. Onun için dehşet vericiydi ama ne yapabilirlerdi ki?" diyor.

Bombalama giderek yaklaştıkça aile birçok kez yerinden edildi. Şimdi 30 kişiyle birlikte derme çatma bir beton dairede, suyu ve elektriği olmayan bir odada yaşıyorlar.

Kendimi tamamen aciz hissediyorum, hiçbir şey yapamıyorum. Bir noktada amcam bana, eğer öldürülürlerse çok fazla üzülmememi, hayatları çok sefil olduğundan bunun merhamet olacağını söyledi.

Bir süre durakladıktan sonra, "Bu beni yıktı" diye ekliyor.

Doğuş Kilisesi'ndeki din adamları, ölü sayısı daha da fırlamadan önce dünyanın savaşı sona erdirmek için daha fazlasını yapması gerektiğini söylüyor.

Arka planda cemaatsiz bir ayin başlarken Peder Thaljieh, "Tüm dünyanın gözlerini ve kalplerini açmasına ve bizi sadece dualarıyla değil, yardımlarıyla da desteklemesine ihtiyacımız var" diyor.

Somut eyleme ihtiyacımız var, ateşkese ihtiyacımız var, barışa ihtiyacımız var.



https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU