Banksy'nin yeni eseri bir saatten az sürede çalındı

İki adam eseri herkesin gözü önünde çalarken görüntülendi

(Instagram/banksy)

Banksy'nin yeni sanat eseri, gizemli sanatçının Londra'nın güneyindeki çalışmasını duyurmasının üzerinden 1 saat geçmeden çalındı.

Görünüşe göre Gazze'de ateşkes çağrısı yapan yeni eser, savaş uçakları eklenmiş bir "dur" trafik işareti şeklindeydi. Çalınana kadar Peckham'daki Commercial Way üzerinde duruyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelişinden bir saatten kısa süre sonra, fotoğrafçılar kimliği belirsiz iki kişinin sanat eserini bulunduğu yerden sökerken fotoğrafladı. Biri tabelaya ulaşmak için kiralık bir elektrikli Lime Bike bisikletin üzerine çıkmıştı, diğeriyse bisikleti tutuyordu.

Öncesinde esrarengiz sanatçı Banksy, herhangi bir açıklama yapmadan eseri sosyal medya sayfalarında paylaştı.

Nerede olduğu henüz teyit edilmeyen eserin İsrail'in Hamas'a karşı sürdürdüğü savaşa bir gönderme olduğu düşünülüyor.

Banksy, 2015'te Gazze'de, bugüne kadarki en provokatif siyasi projelerinden biri kabul edilen bir sokak sanatı yaratmıştı. Sanatçının grafiti kalıpları beton molozların üzerine eklenmişti ve Banksy, resmi internet sitesinde çalışmalarının fotoğraflarını yayımladığında, çömelmiş üzgün bir figürün yer aldığı ilk kalıbının açıklamasına şöyle yazmıştı: 

Bomba hasarı, Gazze Şehri.

Başka bir açıklamadaysa şunları yazmıştı: 

Gazze genellikle 'dünyanın en büyük açık hava hapishanesi' diye tanımlanır çünkü kimsenin girmesine ya da çıkmasına izin verilmez. Ancak bu hapishanelere biraz haksızlık gibi görünüyor, neredeyse her gün elektrikleri ve içme suları rastgele kesilmiyor.

Banksy, 1990'larda sokak sanatı yaratmaya başladı fakat 2000'lerde özellikle siyasi sanat eserleriyle ün kazandı.

Sanatçının son çalışması, Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak'ın Gazze'de "sürdürülebilir bir ateşkes" için İsrail'e baskı yapmasının ve bölgeye yönelik bombardımanda "çok fazla hayat kaybedildiğini" söylemesinin ardından geldi.

Bu yorumlar, Sunak'ın eski savunma bakanı Ben Wallace'ın İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü "öldürme öfkesinin" çatışmayı "bir 50 yıl daha" körükleme ve dünya genelinde genç Müslümanları radikalleştirme riski taşıdığı uyarısında bulunmasını izledi.

Wallace, İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü, İsrail içinde 1200 kişinin ölümüne ve 240 kişinin rehin alınmasına yol açan bir saldırıya yanıt olan savaş nedeniyle ahlaki ve yasal otoritesini kaybedebileceğini söyledi.

Banksy bu yıl, Sevgililer Günü'nde Kent kontluğuna bağlı Margate kasabasındaki bir evin duvarına yerleştirilen 3,8 ton ağırlığındaki Sevgililer Günü Maskarası da dahil başka eserler de yarattı.

Duvar resminde 1950'lerden gözü şiş ve dişi eksik bir ev kadını, önlük ve sarı bulaşık eldivenleri giymiş halde ve bir adamı derin dondurucuya atarken tasvir ediliyor.

Eylülde, Londra'nın merkezindeki Regent Sokağı'nda bulunan The Art of Banksy sergisinin fuayesine yerleştirildi ve burada ücretsiz olarak görülebiliyor.

Balonlu Kız, Çiçek Atan Adam ve Kaba Bakır gibi eserlerin yer aldığı sergide ayrıca Banksy'nin Dismaland ve Beytüllahim'deki The Walled Off Oteli projelerine ve Ukrayna'da süregelen savaşı konu alan son eserlerine de odaklanılıyor.

Glasgow Modern Sanat Galerisi'nde de sınırlı süreliğine açılan sergide Banksy'nin 25 yıllık kalıp grafitileri sergileniyor.

Sık sık güncel konulara atıfta bulunan sanatçı, 2020'de de çalışmalarında pandemiyle ilgili mesajlara yer vermişti.

Transport for London, "sıkı grafiti karşıtı politikaları" nedeniyle bir Londra Metrosu vagonundaki sprey boyayı kaldırmıştı.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU