Prigojin'in ölümündeki esrar perdesi aralanıyor

Yeni bilgiler Putin'in sağ koluna götürdü

62 yaşında ölen Prigojin'in savaşçıları, Ukrayna'da özellikle Bahmut cephesinde önemli ilerleme kaydetmişti (Reuters) 

Rus paralı asker şirketi Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin'in ölümüyle ilgili yeni detaylar ortaya çıktı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Prigojin'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sağ kolu Nikolay Patruşev'in hazırladığı suikast planıyla öldürüldüğünü öne sürdü.

Haberde, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Patruşev'in, geçen yıldan beri Putin'i Prigojin'le arasına mesafe koyması gerektiğini söyleyerek uyardığı fakat Rus liderin bunları göz ardı ettiği savunuldu. 

WSJ, iddiaları ABD'li istihbarat yetkililerinin yanı sıra eski Kremlin çalışanları ve Rus istihbaratından kimliğini paylaşmayan kaynaklara dayandırdı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Putin'in emriyle geçen yıl 24 Şubat'ta başlayan savaşta Wagner, Ukrayna'daki operasyonlarda önemli rol oynamıştı. Ancak daha sonra Wagner'le Rus ordusu arasında mühimmat tedariki sorunu gündeme gelmişti. Prigojin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a mayısta küfrederek çıkışmıştı. 

Daha sonra 23 Haziran'da Wagner askerlerinin ayaklanarak Rusya'nın Güney Federal Bölgesi'nin idari merkezi Rostov-na-Donu'daki askeri karargahı ele geçirmesi ülkede şok etkisi yaratmıştı.

Prigojin, ilk etapta askerleriyle Rostov-na-Donu'dan Moskova'ya kadar gideceklerini açıklamıştı. Fakat daha sonra Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun 24 Haziran'da devreye girerek sunduğu gerilimi azaltma planını kabul eden Prigojin, birlikleri geri göndererek ayaklanmayı bitirmişti.

WSJ, isyan sırasındaki koordinasyonu 72 yaşındaki Patruşev'in sağladığını ve Lukaşenko'yla iletişime geçerek ayaklanmayı sonlandırması için arabuluculuk yapmasını istediğini aktardı.

"Kazakistan, Wagner isyanına karışmak istemedi"

Ayrıca Patruşev'in Kazakistan yönetiminden de destek istediği fakat Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in talepleri reddettiği öne sürüldü.

Haberde, ayaklanmanın ardından Patruşev'in ağustosta Prigojin'e yönelik suikast planını başlattığı iddia edildi. Putin'in de planları incelediği ve onayladığı savunuldu.

Suikast planı kapsamında, Prigojin'in başkent Moskova'dan bindiği uçağa küçük bir bomba yerleştirildiği ileri sürüldü.

Embraer Legacy 600 model jet, 23 Ağustos'ta Moskova'dan St. Petersburg'a doğru yerel saatle 18.00 sularında yola çıkmıştı.  

Prigojin'in sağ kolu ve Wagner'in kurucularından Dmitri Utkin'in de aralarında yer aldığı 10 kişiyi taşıyan uçak, saatte 950 kilometre civarında bir hızla yaklaşık 9 kilometre irtifaya çıkmıştı. Daha sonra yaşanan patlama nedeniyle uçak, Moskova'nın güneydoğusunda Tver Oblastı'ında yer alan Kuzkenkino kasabası yakınlarına düşmüştü.
 


Moskova iddiaları yalanlamıştı

Uçaktaki herkes ölürken gözler Kremlin'e çevrilmiş, sözcü Dmitri Peskov olaydan Moskova'nın sorumlu olmadığını iddia etmişti. İsyan nedeniyle Prigojin ve askerlerini vatan hainliğiyle suçlayan Putin ise olayın ardından Wagner lideri için "Yetenekli biriydi fakat ciddi hataları vardı" demişti. 

Rus lider, ekimdeki açıklamasında uçak enkazında ulaşılan cesetlerde el bombası parçalarının bulunduğunu, patlamanın da bunların inflak etmesi sonucu yaşandığını savunmuştu.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU