Amerikan sanayileşmesinin sembolü 14,9 milyara yabancılara satıldı

İşçi sendikası anlaşmayı durdurmak için çalışacağını duyurdu

Anlaşmanın tamamlanması için hem hissedarların hem de hükümetin onayı gerekiyor (Reuters)

Bir dönem dünyanın en büyük şirketi olan ve Amerikan sanayileşmesinin sembolü olarak gösterilen US Steel, 14,1 milyar dolar değerle Japon çelik devi Nippon'a satıldı.

US Steel'in 800 milyon dolarlık borcunun da Nippon tarafından üstlenileceği kaydedildi.

Anlaşma bugün Nippon tarafından yapılan açıklamayla duyuruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ağustostan bu yana alıcı arayan US Steel, o dönem ABD'li bir rakibinden gelen daha düşük bir teklifi reddetmişti.

Birleşik Çelik İşçileri sendikası "öngörüsüz" olarak tanımladığı satışı engellemek için çalışacağını duyurdu.

1901'de Andrew Carnegie ve JP Morgan tarafından kurulan şirket, Amerikan ekonomisinin hızla büyümesi ve sanayileşmesinin ardından dünyanın en büyük şirketlerinden birine dönüşmüştü.

II. Dünya Savaşı döneminde 340 bin çalışanı bulunan US Steel, ABD'nin savunma sanayii üretimindeki baskınlığında kilit rol oynamıştı.

Şirketin etkinliği, Amerikan çelik sektöründeki diğer şirketler gibi, yabancı şirketlerle girdiği rekabet nedeniyle zaman içinde azalmıştı.

US Steel'in bugün, 14 bini ABD'de olmak üzere toplam 22 bin çalışanı bulunuyor.

Nippon'dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, satın almanın şirketin uzun vadede ABD'deki etkinliğini artırma hedefine hizmet edeceği vurgulandı. Amerikan çelik sektörünün, hükümetin altyapıya ve elektrikli araçlara yönelik yatırımlarıyla büyümesi bekleniyor.

Japonya merkezli şirket, US Steel'in sendikalı işçilerle olan sözleşmelerine sadık kalacaklarını ayrıca, şirketin ismi ve markasında da bir değişikliğe gidilmeyeceğini açıkladı.


Birleşik Çelik İşçileri sendikasıysa şirketin yabancı bir alıcıya satılmasını istemediklerini vurguladı.

Sendika başkanı David McCall, "Süreç boyunca, bu ikonik Amerikan şirketinin yerel biri tarafından satın alınması ve işletilmesi için US Steel'le birlikte çalışmaya açık olduk. Ancak onlar adanmış işgücünün endişelerini bir kenara atmayı tercih ettiler" diye konuştu.

McCall, hükümet yetkililerinin anlaşmayı dikkatlice inceleyerek, ABD'nin ulusal çıkarlarına ve işçilerin faydasına olup olmadığını denetlemesi gerektiğini söyledi.

Birleşik Çelik İşçileri sendikası son yıllarda Washington üstünde etkisi olan önemli bir siyasi güç olduğunu ortaya koymuştu. Sendika, eski ABD Başkanı Donald Trump'ı birçok ülkeden çelik ithalatına ek vergi koyması konusunda ikna etmişti.

Trump'ın getirdiği ek vergilerin birçoğu Joe Biden yönetimi tarafından da geri alınmamıştı.

Yatırım araştırmaları şirketi GLJ'den analist Gerald Johnson, Nippon'un piyasaya girişinin ABD çelik endüstrisindeki rekabeti artıracağını ve bu sürecin muhtemelen işten çıkarmalarla sonuçlanacağını söyledi.

Johnson yine de hükümetin anlaşmayı engelleyeceğini düşünmediğini belirtti.

US Steel'in satışının gelecek yılın ikinci ya da üçüncü çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.


Independent Türkçe, BBC, RT

DAHA FAZLA HABER OKU