Trump dolandırıcılık davasında ifade vermeye gitmeyeceğini açıkladı

250 milyon dolar ceza talep edilmişti

Donald Trump hakkında duruşmaları 2024'te yapılacak 5 ayrı dava açıldı (Reuters)

Eski ABD Başkanı Donald Trump, bugün New York'ta görülecek dolandırıcılık davasında ifade vermeme kararı aldığını açıkladı.

Geçen ay aynı davada tanık sıfatıyla ifade veren Trump, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Pazartesi günü ifade vermeyeceğim. Zaten her şeyi anlattım ve daha fazla söyleyecek bir şeyim yok" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York Başsavcısı Letitia James tarafından açılan davada Trump şirketleri elindeki gayrimenkulleri olduğundan daha yüksek değerde göstererek bankaları ve sigorta şirketlerini dolandırmakla suçlanıyordu.

Savcılık, konuyla ilgili Trump şirketlerine 250 milyon dolar ceza ve New York'ta iş yapma yasağı getirilmesini talep etmişti.

Trump'ın sahibi olduğu şirketlerin sahtekârlık yaptığına karar veren mahkeme, verilecek cezayı belirlemek için 6 Kasım'da Donald Trump'ı tanık olarak dinlemişti.

Trump'ın bugün görülecek duruşmada yeniden tanık koltuğunda olması bekleniyordu.

Ancak eski ABD liderinin duruşmaya katılmayacağını açıklamasıyla birlikte, Trump şirketlerinin savunmasının New York Üniversitesi'nde muhasebe profesörü olarak görev yapan Eli Bartov'un tanıklığıyla sona ereceği düşünülüyor.

Geçen hafta Trump'ın oğlu Eric Trump da mahkemeye ifade vermekten vazgeçtiğini açıklamıştı.


Trump ekibine yakın iki kaynak New York Times'a yaptığı açıklamada, yeni bir ifade vermenin faydadan çok zarar getireceği yönündeki tavsiyelerin ardından eski ABD liderinin mahkemeye çıkmaktan vazgeçtiğini söyledi. Kaynaklar Trump'ın hukuk ekibinin, davaya bakan yargıcın taraflı olduğunu düşündüklerini aktardı.

Ocakta iddia makamı ve Trump'ın savunma ekibinin son sözlerinin ardından davaya bakan yargıç Arthur F. Engoron'un son kararını açıklaması bekleniyor.

Trump dava verdiği ilk duruşmada, mahkeme heyetiyle tartışmaya girmiş ve davanın "sahtekârlık" olduğunu öne sürmüştü.

Davayı açan New York Başsavcısı Letitia James, duruşmanın ardından Trump için, "Abuk sabuk konuştu, hakaret etti, ancak bunu bekliyorduk. Rakamlar yalan söylemez, adalet galip gelecek" ifadelerini kullanmıştı.


Independent Türkçe, New York Times, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU