ABD ve Birleşik Krallık: "Rusya siber saldırılarla siyasetçileri hedef alıyor"

Hackerların başına 10 milyon dolar ödül kondu

Hakkında iddianame hazırlanan hackerlar, yakalanıp suçlu bulunmaları halinde 25 yıla kadar hapis yatabilir (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) ve ABD, Rusya'nın politikacıları ve devlet kurumlarını hedef alan siber casusluk faaliyetleri yürüttüğünü ileri sürdü.

BK Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yayımlanan açıklamada, Rusya'nın iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) BK'deki "siyasi süreçlere müdahale etmeye çalıştığı" savunuldu.

Söz konusu siber saldırıların, FSB içinde faaliyet gösteren Centre 18 adlı birim tarafından yönetildiği ve Star Blizzard adlı hacker grubu tarafından düzenlendiği iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Callisto Group adıyla da bilinen hacker ekibinin BK'deki siyasetçileri, sivil toplum kuruluşlarını, gazetecileri ve devlet kurumlarını hedef aldığı saldırıların 2015'ten beri sürdüğü belirtildi.

Hackerların, Aralık 2019'da BK'de düzenlenen genel seçimlerden önce medyaya sızdırılan belgeleri çaldığı savunuldu. Söz konusu belgeler, ABD ve BK'nin ticari sırlarını içeriyordu. 

Grubun ayrıca dezenformasyon üzerine çalışmalar yürüten BK merkezli düşünce kuruluşu Statecraft'a 2018'de siber saldırı düzenlediği de ileri sürüldü. 

Siber saldırılarla ilgili Rusya'nın BK Büyükelçisi Andrey Kelin'in görüşmeye çağrıldığı da aktarıldı.

Dışişleri Bakanı David Cameron, saldırılardan Kremlin'i sorumlu tutarak şunları söyledi: 

Rusya'nın BK siyasetine müdahale etme girişimleri demokratik süreçlerimizi tehdit etmeye yöneliktir ve asla kabul edilemez.

Açıklamada, ABD Adalet Bakanlığı'yla koordineli şekilde yürütülen incelemeler sonucunda, siber saldırılardan sorumlu tutulan hacker grubundan Rusla Aleksandroviç Peretyakto ve Andrey Stanislavoviç Korinets'in yaptırım listesine alındığı duyuruldu.

FSB ajanı olduğu savunulan Peretyakto'nun yanı sıra Korinets hakkında da iddianame hazırlandığı belirtildi.

Washington yönetimi, Rus hackerların 2016-2022 arasında eski Amerikan isthibaratçılarının, Pentagon yetkililerinin ve savcıların hesaplarına eriştiğini öne sürdü.  

ABD Adalet Bakanlığı, Peretyakto ve Korinets'in yakalanmasını sağlayacak kişilere 10 milyon dolar para ödülü verileceğini de duyurdu.

Moskova, iddialara ilişkin henüz açıklama yapmadı.


Independent Türkçe, AFP, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU