Slovakya Başbakanı Fico: "Ukrayna savaşı 2030'a kadar uzayabilir"

"On yıl sonra masaya oturmanın anlamı yok"

Ukrayna yönetimi, Gazze savaşı nedeniyle Batılı ülkelerden gelen yardımların ciddi şekilde azaldığını bildirmişti (AFP)

Slovakya Başbakanı Robert Fico, barış görüşmeleri yapılmazsa Rusya-Ukrayna savaşının 2030'a kadar uzayabileceğini söyledi.

Fico, Çekya Başbakanı Petr Fiala'yla başkent Prag'da cuma günkü görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Çatışmalar donmuş durumda. Savaş 2029 ya da 2030'a kadar sürebilir" dedi

Sosyal Demokrat Parti (Smer) Başkanı Fico, Rusya ve Ukrayna arasında bir an evvel barış görüşmelerinin başlaması gerektiğini belirterek şunları söyledi: 

10 yıl boyunca barış içinde ya da savaş operasyonları askıya alınmış şekilde müzakereleri yürütmek, 10 yıl sonra hiçbir sonuç alamadan müzakere masasına oturup, 500 ya da 600 bin ölü daha verildiğini fark etmekten daha iyidir.

30 Eylül'deki seçimleri kazanarak 25 Ekim'de göreve gelen 59 yaşındaki lider, Ukrayna'ya silah ve mühimmat tedarikini kesmesiyle de gündem olmuştu. 

Slovak lider, Prag'daki konuşmasında kararının arkasında olduğunu belirtirken, başka ülkelerin Ukrayna'ya askeri yardım göndermesine karşı çıkmadığını söyledi.

Fiala ise Ukrayna'ya yardımları sürdüreceklerini ifade ederek, "Ukrayna, yürüttüğü cesur savaşta desteğimize ihtiyaç duyuyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle başlayan savaşta Slovakya, Ukrayna'ya toplamda 617 milyon euro değerinde 13 askeri destek paketi gönderileceğini duyurmuştu. 

Ancak ülkenin Ukrayna savaşıyla ilgili politikası, Fico'nun göreve gelmesiyle değişti.

Fico, 8 Kasım'daki kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bir önceki Ludovit Odor kabinesinin Ukrayna için hazırladığı 40,3 milyon euroluk 14. askeri yardım paketinin iptal edildiğini duyurmuştu

Rusya yanlısı duruşuyla Avrupa Birliği ve Batı ülkelerinin Ukrayna politikasına ters hareket eden Fico, seçim zaferinin ardından "Slovakya halkının Ukrayna'dan daha büyük sorunları var" demişti.

2012-2018'de Slovakya'yı yöneten lider, ülkedeki mafya faaliyetlerini araştıran gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının öldürülmesinin ardından başlayan gösteriler nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı.


Independent Türkçe, AFP, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU