İsrail ve Hamas esir takası konusunda anlaştı

İsrail'de kabine yerel saatle 20.00'de toplandı. Görüşme sonrasında kabine, İsrail ile Hamas arasında beklenen esir takası anlaşmasını onayladı

Fotoğraf: Twitter

İsrail, Hamas'la rehine anlaşmasını kabul etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrail hükümeti bugün zor bir kararla karşı karşıya kaldı, ancak doğru kararı verdi." dedi. Netanyahu, Gazze'de geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas'la savaşa devam edeceklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ile Hamas arasında beklenen rehine takasına Netanyahu hükümetinden onay çıktı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "İsrail hükümeti bugün zor bir kararla karşı karşıya kaldı, ancak doğru kararı verdi." dedi.

Netanyahu, Savaş Kabinesi'nin ardından yaptığı açıklamada, rehinelerin aşamalar halinde serbest bırakılacağını söyledi.İsrail Başbakanı, üzerinde konuşulan anlaşmanın, Kızılhaç'ın Hamas'ın elinde bulunan rehinelere ulaşarak gerekli tıbbi desteği sağlamasını da içerdiğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın anlaşmanın daha fazla rehineyi içerecek şekilde geliştirilmesine yardım ettiğini anlaşmanın savaşa devam etmesi için orduya hazırlanma imkanı tanıyacağını vurguladı.

Netanyahu, Gazze Şeridi'nde geçici ateşkes sağlanması halinde dahi Hamas'la savaşa devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Dün akşam kaçırılanların aileleriyle görüştüğünü söyleyen Netanyahu; onlara kaçırılanları geri döndürmenin kutsal bir görev olduğunu söylediğini kaydetti.

IDF sözcüsü Gallant ise; rehineleri geri almanın ahlaki bir mesele olduğunu dile getirdi ve anlaşmayı doğru bulduğunu söyledi.

Ateşkes nasıl gerçekleşecek?

İsrail basınından sızan bilgilere göre; takas anlaşmasında ilk olarak 80 kişi serbest bırakılacak. Kaçırılan her İsrailliye karşılık da 3 Filistinli tutuklu, İsrail tarafından serbest bırakılacak. 

İlk aşamada 53 esir serbest bırakılacak, bunu 20 kişi daha takip edecek.

Anlaşmada Hamas'ın 20 esiri daha serbest bırakması halinde ateşkesin iki gün uzatılması hükmü de yer alıyor.

Karşılığında İsrail, aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 140-150 mahkumu serbest bırakacak.

Serbest bırakılan esir sayısının 100'ü bulma ihtimali var. Böyle bir durumda İsrail 300 esiri serbest bırakacak ve ateşkes günleri 10 güne kadar uzayabilecek.

Dört günlük ateşkes uygulanacak ve İsrail daha fazla rehinenin serbest bırakılması karşılığında ateşkes süresini uzatcak. Ayrıca Gazze'ye yakıt ve yardım desteğine de izin verilecek. 

Öte yandan Kızıl Haç, Gazze'de rehin olarak kalacak kişilere ilaç sağlanması da dahil olmak üzere erişime sahip olacak.

İsrail’e göre, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

İsrail hapishanelerinde 2000’den fazlası idari tutuklu olmak üzere yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklu bulunuyor.

İsrail güçleri, 7 Ekim’den bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaklaşık 3 bin Filistinliyi gözaltına aldı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU