Arap dışişleri bakanlarından Gazze'de derhal ateşkes ilan edilmesi çağrısı

Riyad'da düzenlenecek olağanüstü ‘Filistin ile Dayanışma Zirvesi’nde liderlere sunulacak olan ve Filistin topraklarında derhal ateşkesi çağrısı yapan karar taslağının son halini onaylandı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ferhan perşembe günü Riyad'da, Arap dışişleri bakanlarına konuşma yaptı / Fotoğraf:  SPA

Arap dışişleri bakanları dün Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'da yaptıkları toplantıda, önümüzdeki cumartesi günü Riyad'da düzenlenecek olağanüstü ‘Filistin ile Dayanışma Zirvesi’nde liderlere sunulacak olan ve Filistin topraklarında derhal ateşkesi çağrısı yapan karar taslağının son halini onayladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toplantıya başkanlık eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, zirvenin Gazze Şeridi'ndeki tehlikeli duruma yanıt olarak düzenleneceğini söyledi. Açıklamasında uluslararası topluma çağrıda bulunan Prens Faysal, Güvenlik Konseyi’nin ayağa kalkıp sorumluluklarını üstlenmesi, askeri operasyonların derhal durdurulması, sivillerin korunmasının sağlanması, rehinelerin serbest bırakılması, uluslararası norm ve yasalara uygun olarak Filistin halkının zorla yerinden edilmesinin durdurulması gerektiğini vurguladı.

Diplomatik kaynaklara göre Arap bakanlar toplantıda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığını ve İsrail tarafından işlenen savaş suçlarını kınadı. Uluslararası toplumu, saldırganlığın devamına ve bunun neden olduğu ölüm ve yıkıma karşı uyarmanın yanı sıra bunun derhal durdurulması gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly, Filistinliler ile İsrailliler arasındaki anlaşmazlığın çözümü için ‘Arap girişimini ve iki devletli çözümü ilerletmenin önemini’ vurguladı. Cleverly dün Riyad’da Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada olayın bölgesel bir çatışmaya dönüşmemesi için çok  çalıştıklarını belirterek Suudi Arabistan, Lübnan ve Ürdünlü mevkidaşlarıyla görüşme gerçekleştirdiğini aktardı.

İran Dışişleri Baknaı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile iki gün önce görüştüğünü söyleyen Cleverly, tüm görüşmelerinin çatışmanın komşu ülkelere yayılmasını engellemeye çalışmak etrafında gerçekleştiğini bildirdi. Ayrıca İran Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede, İranlıların Hizbullah, Husiler, Irak ve Suriye'deki milisler üzerindeki nüfuzları doğrultusunda bunu daha fazla şiddet yaratmak için bir fırsat olarak kullanmamaları gerektiğini açıkça söylediğini vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU