İsrail ordusu, Şifa Hastanesi'nden "rehine görüntüleri" yayımladı

"Hamas'la esir anlaşmasında sona yaklaşılıyor"

İsrail ordusu, Hamas militanlarının iki kişiyi Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne götürdüğü anlara ait olduğunu savunduğu kamera kayıtları paylaştı.  

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) Twitter hesabından dün paylaşılan güvenlik kamerası videosunda, sivil kıyafetli ve silahlı bir grubun, kollarından tuttukları bir kişiyi hızlıca hastaneye soktukları görünüyor. 

Videonun ikinci kısmındaysa sedyede kanlar içinde yatan bir kişinin sağlık ekiplerince taşındığı dikkat çekiyor. 

DF videodaki kişilerden birinin Nepalli, diğerininse Taylandlı olduğu bilgisini paylaşırken kimliklerine dair başka bir açıklama yapmadı.

Ayrıca paylaşımda görüntülerin tarihlerine de vurgu yapıldı. Söz konusu karelerin 7 Ekim'de yerel saatle 10.42-11.01'de kaydedildiği görülüyor. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları da Aksa Tufanı operasyonunu aynı günün sabahında başlatmıştı.

IDF, videodaki iki rehinenin, Hamas militanlarının operasyonun ilk gününde İsrail'den kaçırdığı siviller olduğunu iddia etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Birleşik Kralllık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian, videonun bağımsız olarak doğrulanamadığını aktardı. BK'nin kamu yayıncısı BBC de görüntülerin teyit edilemediğini bildirdi. 

IDF'nin Twitter hesabından yapılan ayrı bir paylaşımdaysa, Noa Marciano adlı İsrailli askerin, Hamas militanları tarafından Şifa Hastanesi'ne kaçırıldığı ve burada öldürüldüğü ileri sürüldü. 

Hamas, geçen hafta yaptığı açıklamada 19 yaşındaki askerin, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği bombardımanda öldüğünü savunmuştu.

IDF, yapılan incelemelerde askerin hava saldırısında yaralandığını fakat durumunun kötü olmadığını öne sürdü. İsrail ordusu, daha sonra askerin Hamas militanları tarafından hastaneye götürüldüğünü ve burada öldürüldüğünü iddia etti.

Tel Aviv yönetimi, Şifa Hastanesi'nin altında Hamas militanlarına ait bir komuta merkezi olduğunu öne sürerek, yapıyı bombalamaya başlamıştı. İsrail, militanların hastanenin altına kazdığı tünellerde rehineleri sakladığını ve yakıt depoladığını da savunmuştu. 

Hamas ise iddiaları reddetmiş, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası yardım kuruluşlarını hastanede inceleme yapmaya çağırmıştı. Hamas, Gazze’deki tünellerin ve yeraltı sığınaklarının varlığını kabul ederken, bunların hastane gibi yapıların altına inşa edilmediğini savunmuştu.

IDF, Twitter hesabından mevzubahis tünellere ait olduğunu savunduğu görüntüler de paylaştı. ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, hastaneye giderek söz konusu bölgeyi inceledi. 
 


Haberde, görüntüler için "IDF'nin hastanenin altında bir tünel ağı olabileceğine dair şimdiye kadar sunduğu en ikna edici kanıt" dendi. Öte yandan CNN, bu tünelin İsrail'in savunduğu gibi herhangi bir komuta merkezine bağlanıp bağlanmadığının tespit edilemediğini aktardı.

"Rehine takasında sona yaklaşılıyor"

İsrail UIusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, cuma günkü açıklamasında Hamas militanlarının elinde 240'a yakın rehine olduğunu bildirmişti. Hanegbi, rehinelerin çoğu serbest bırakılmadan ateşkesi kabul etmeyeceklerini yinelemişti. 

Ancak CNN'e konuşan ve kimliklerinin paylaşılmasını istemeyen yetkililer, aralarında Katar ve ABD'nin yer aldığı ülkelerin, Hamas'la esir takasında anlaşmaya yaklaştığını savundu. Haberde, anlaşmanın "birkaç gün içinde tamamlanabileceği" yazıldı. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Jon Finer da dünkü açıklamasında, devam eden müzakerelerin kısa süre içinde sonuçlanabileceğini söylemişti. 

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani de dünkü açıklamasında müzakerelerde küçük pürüzlerin kaldığını belirtmişti.
 


İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 5 bin 500'ü çocuk, 3 bin 500'ü de kadın 13 bin kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 30 bini buldu.

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 385'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Guardian, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU