NYT, Şifa Hastanesi saldırılarındaki mühimmatları inceledi: "İsrail ordusuna ait"

"Doğum servisine havan mermileri isabet etti"

İsrail ordusu, yerlerinden edilen Filistinlilerin sığındıkları alanlar da dahil Şifa Hastanesi'nin farklı noktalarına saldırılar düzenlemişti (Reuters)

ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times (NYT), Gazze'deki Şifa Hastanesi'ne düzenlenen saldırılarda kullanılan bazı mühimmatları inceledi. 

NYT, 3 Kasım'da düzenlenen dört saldırıdan en az üçünde kullanılan mühimmatların İsrail ordusuna ait olduğunu yazdı. Tel Aviv yönetimi, hastanenin Filistinli militanlar tarafından vurulduğunu öne sürmüştü.

İncelenen uydu görüntülerinde, saldırılarda hastanenin doğum servisinin yer aldığı binaya iki mermi isabet ettiği görüldü. Ayrıca saldırılardan birinin hastanenin girişinde Filistinlilerin sığındığı bölgeye yapıldığı, diğerininse tahliye edilecek hastalara ayrılan kliniğe düzenlediği aktarıldı.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan emekli istihbarat analisti Marc Garlasco, hastanenin girişine isabet eden mühimmatın aydınlatma amaçlı kullanılan bir havan mermisi olduğunu söyledi. Haberde, İsrail ordusunun Gazze'de Filistinli militanların konuşlandığı bölgeleri tespit edebilmek için bu mermilerden sık sık kullandığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık ordusundan emekli bomba imha uzmanı Richard Stevens da bu analizi doğruladı.

Garlasco, doğum servisine isabet eden mühimmatlarınsa İsrail ordusundaki tanklarda kullanılan 120 milimetrelik mermiler olduğunu söyledi. Haberde, Hamas militanlarının elinde tank olmadığına ve bu mermilerin sadece İsrail ordusunun cephaneliğinde yer aldığına dikkat çekildi.

Uzmanlar, tahliye edilecek hastaların yer aldığı kliniğe düzenlenen saldırıda kullanılan mühimmatın tespit edilebilmesi içinse yeterli bilgi olmadığını söyledi. 

Şifa Hastanesi'nin direktörü Muhammed Ebu Selmiye, cuma günkü saldırılarda 7 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını ifade etti. 

İsrail ordusu, saldırılarını yoğunlaştırarak bu sabah Şifa Hastanesi'nin içine operasyon düzenlemeye başladı. Ordu sözcüsü Avichay Adraee, operasyonda hastanedeki sağlık personelinin ve sivillerin hedef alınmadığını iddia etti. 

Tel Aviv yönetimi, Şifa Hastanesi'nin altında Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'na ait bir komuta merkezi bulunduğunu öne sürmüştü. İsrail, militanların hastanenin altına kazdığı tünellerde rehineleri sakladığını ve yakıt depoladığını da savunmuştu. 

Öte yandan İsrail ordusuna ait radyodan yapılan duyuruda, hastanede İsrailli esirlerin olduğuna yönelik belirtilerin bulunmadığı, askerlerin aramalarını sürdürdüğü aktarıldı. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de Hamas militanlarının, aralarında Şifa Hastanesi'nin de yer aldığı hastanelerin altındaki tünelleri karargah olarak kullandığını ileri sürmüştü.

Hamas ise iddiaları reddetmiş, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası yardım kuruluşlarını hastanede inceleme yapmaya çağırmıştı. 
 


İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 4 bin 650'si çocuk, 3 bin 145'i de kadın 11 bin 320 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 27 bin 490'a yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 365'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, New York Times, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU