Sadr'ın seçim boykotu ‘iktidardaki Şiileri’ tedirgin etti

Şii güçler, ülkedeki bileşenler arasında yaşanan dengesizliğin Sünnilere yaramasından endişeliler

Mukteda es-Sadr'ın destekçileri Bağdat'ta düzenledikleri gösteride Sadr'ın resimlerini taşıdırlar. (Reuters)

Irak’ta Mukteda es-Sadr'ın taraftarlarına yerel seçimleri boykot etmeleri çağrısında bulunması iktidar ortakları Şii güçleri tedirgin etti. Şii liderler, Sadr destekçilerinin 18 Aralık'ta yapılması planlanan seçimleri boykot etmeleri halinde bunun ‘ülkedeki bileşenler arasında dengesizliğe’ yol açacağından endişe ediyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim, Şii güçlerin başta çok çeşitli bir nüfus yapısına sahip olan ülkenin 40 milyona yaklaşan nüfusunun yaklaşık dörtte birinin yaşadığı başkent Bağdat olmak üzere, bazı illerde sayısal olarak çoğunluğunu kaybetmesi ihtimaline karşı endişe duyduğunu ifade etti. Ulusal Hikmet Hareketi’nin seçim mitinginde yaptığı konuşmada seçimlere geniş, aktif ve bilinçli katılım çağrısında bulunan Hekim, özellikle farklı bileşenlerin temsil edildiği illerde, sosyal bileşenlerin temsilinde dengesiz sonuçlar doğuracağını düşündüğü seçimlere katılmama ve halkın seçimlere katılımını engelleme çağrılarına karşı uyardı. Hekim, ‘bileşenler arasındaki dengesizlikten ve bundan kaynaklanacak istikrarsızlık durumundan, halkın seçimlere katılımının engellenmesi gerektiğini savunanları’ sorumlu tuttu.

Şii partilerden oluşan Koordinasyon Çerçevesi güçleri de boykot çağrılarını büyük bir endişeyle takip ediyor. Zira Koordinasyon Çerçevesi’nden bir kaynağa göre bu çağrılar ‘Sünni seçmenlerin seçimlere yoğun katılımına karşın, Şii seçmenlerin sandık başına gitmekten geri kalmaları’ anlamına geliyor.

Bağdat'ta seçmenlerin çoğunluğunun desteğini alan Sadr’ın seçimleri boykot çağrısının yanında, 2020 yılındaki genel seçimlerde olduğu gibi sandık başına giden seçmen sayısının yüzde 25'i geçmeyeceği şeklinde düşük katılım tahminleri yapılıyor. Şii seçmenlerin sandık başına gitmeleri yönündeki çağrılara yanıt vermemesi halinde, Şii güçlerin seçimlerde başarısızlıkla karşılaşabileceği korkuları artıyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU