Modi, deepfake'ten şikayetçi: "Garba dansı yaptığım bir video izledim"

Hindistan Başbakanı Narendra Modi deepfake teknolojisinin kötüye kullanımıyla ilgili "endişe verici" dedi

(AFP)

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, deepfake teknolojisinin kötüye kullanımını "endişe verici" diye nitelendirerek kendisinin, Güceratların geleneksel garba dansını yaparken görüldüğü sahte bir videoyu örnek gösterdi.

BJP genel merkezinde düzenlenen özel bir Divali programında konuşan Modi, "Yapay Zeka ve özellikle de deepfake (teknolojisi) yüzünden yeni bir kriz baş gösterdi. Bharat'ın kayda değer bir bölümü doğrulama ya da kimlik doğrulama için gerekli araçlara sahip değil" derken ülkesinin Hintçe ismini kullandı.

Hindistan Başbakanı şöyle dedi:

Daha yeni garba yaptığım bir video izledim; ben bile bu kadar iyi yapılmasından etkilendim ama Yapay Zeka kullanılarak yapılmış.

Yapay zeka kullanılarak üretilen ve üzerinde oynanmış görsel-işitsel materyaller olan deepfake'lerde çoğunlukla, gerçekte hiç gerçekleşmemiş bir olayın videosunu yapmak için sahici bir video ve üretilen sahte bir "yüz" birleştiriliyor.

Yapay zekayla üretilen videolar çok inandırıcı görünerek izleyicileri kolayca kandırabiliyor.

Modi, "İzleyenler tuzağa düşerek gördükleri şeylerin gerçek olduğuna inanabilir... ve bu bizi büyük bir krize doğru götürecek" uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hindistan Başbakanı'nın açıklamaları, yüzü başkasına montajlanmış oyuncu Rashmika Mandanna'nın siyah bir elbise içinde asansöre bindiği bir deepfake videosunun sosyal medyada ortaya çıkmasının ardından Hindistan'daki birçok ünlünün endişelerini dile getirmesi üzerine geldi.

Mandanna'nın yüzünün montajlandığı orijinal video aslında Hint asıllı Britanyalı fenomen Zara Patel'e ait.

Oyuncu Mandanna "Bunu paylaştığım ve internette yayılan deepfake videom hakkında konuşmak zorunda kaldığım için gerçekten incinmiş hissediyorum. Dürüst olmak gerekirse böyle bir şey sadece benim için değil, bugün teknolojinin kötüye kullanımı yüzünden çok fazla zarara karşı savunmasız olan her birimiz için son derece korkutucu" demişti.

Bugün bir kadın ve bir oyuncu olarak benim koruma ve destek mekanizmam olan aileme, arkadaşlarıma ve iyi dilekte bulunanlara minnettarım. Ama bu olay okulda ya da üniversitedeyken başıma gelseydi, bununla nasıl başa çıkabileceğimi gerçekten hayal bile edemiyorum.

Aralarında Amitabh Bachchan ve Katrina Kaif'in de yer aldığı bazı Hintli oyuncular, Mandanna'ya destek vererek yasal müdahaleler yapılması çağrısında bulunmuştu.

Hindistan Bilişim Teknolojileri Bakanı Rajeev Chandrasekhar önceki haftalarda, deepfake'lerin en yeni ve "daha da tehlikeli ve tahrip edici yanlış bilgilendirme biçimi" olduğunu ve özellikle kadınlara zarar verdiğini belirterek bir uyarı yapmıştı.

Chandrasekhar, "Başbakan Narendra Modi'nin hükümeti, Nisan 2023'te bildirilen bilgi teknoloji kuralları kapsamında internet kullanan tüm Dijital Nagriklerin (yurttaşların) Güvenliğini ve Güvenini sağlamaya kararlı; herhangi bir kullanıcının yanlış bilgi paylaşmamasını sağlamak platformların yasal zorunluluğu" demişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/india

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU